Seimo darbotvarkėje nebeliko siūlymo iš švenčių sąrašo išbraukti Gegužės 1-ąją

Antradienį Seimas nesvarstys pasiūlymo Gegužės 1–ąją – Tarptautinę darbo dieną išbraukti iš nedarbo dienų sąrašo ir ją paskelbti tik atmintina diena.

Antradienį Seimui bus pasiūlyta Gegužės 1–ąją – Tarptautinę darbo dieną išbraukti iš nedarbo dienų sąrašo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Antradienį Seimui bus pasiūlyta Gegužės 1–ąją – Tarptautinę darbo dieną išbraukti iš nedarbo dienų sąrašo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 8:28 AM, atnaujinta Dec 20, 2022, 10:37 AM

Išbraukti šį klausimą iš Seimo posėdžių darbotvarkės pareikalavo Seimo socialdemokratai. Šį siūlymą palaikė 64 Seimo nariai, prieš buvo 22, susilaikė 20 parlamentarų.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas antradienį ketino pateikti Seimui Darbo kodekso ir Atmintinų dienų įstatymo pataisas, siūlančias Gegužės 1–ąją – Tarptautinę darbo dieną išbraukti iš nedarbo dienų sąrašo. Šios šventinės dienos praradimą jis siūlė kompensuoti, papildant kasmetinių darbuotojų atostogų dienų skaičių papildoma viena diena.

Jeigu Seimas pritartų, Gegužės 1-oji taptų tik atmintina darbo diena, tačiau darbuotojams padidėtų kasmetinių atostogų dienų skaičius iki 21 darbo dienos – būtų galimybė laisvai pasirinkti, kada pasinaudoti papildoma atostogų diena.

Projekto autorių Seimo narių A. Bagdono ir Simono Gentvilo teigimu, atkūrus Lietuvos Respublikos nepriklausomybę, Gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine valstybės praeitimi. „Lietuvoje nėra susiformavusios Gegužės 1-osios šventimo tradicijos. Šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, o ne minėjimams“,– sako projektus inicijavę Seimo nariai A. Bagdonas ir S. Gentvilas.

Šis klausimas tradiciškai Seime kelia aštrias diskusijas. Socialdemokratai ir kitų opozicinių frakcijų atstovai mano, kad Gegužės 1-oji turi būti šventinė diena.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Saulius Skvernelis mano, kad Gegužės 1-oji yra prasminga šventinė diena.

„Turi žmonės ne tik švęsti, bet ir per tą dieną paminėti savo tvirtas pozicijas ir ginti savo socialinius interesus. Ši diena yra prasminga, liberalams gal neprasminga....“,– antradienį prieš Seimo posėdį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Šiuo metu Gegužės 1-oji yra šventinė ir nedarbo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.