Atskleidė, kokių prekių lietuviai perka pastebimai mažiau: nuo sausio parduotuvėse laukia pokyčiai

Nors kitiems metams prognozuojama infliacija kiek mažesnė nei šiemet, žymaus kainų kritimo tikėtis nereikėtų. Pasak prekybininkų, šiek tiek mažesnius skaičius parduotuvių lentynose galėtume išvysti nebent vasarį.

Nors kitiems metams prognozuojama infliacija kiek mažesnė nei šiemet, žymaus kainų kritimo tikėtis nereikėtų<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors kitiems metams prognozuojama infliacija kiek mažesnė nei šiemet, žymaus kainų kritimo tikėtis nereikėtų<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors kitiems metams prognozuojama infliacija kiek mažesnė nei šiemet, žymaus kainų kritimo tikėtis nereikėtų<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors kitiems metams prognozuojama infliacija kiek mažesnė nei šiemet, žymaus kainų kritimo tikėtis nereikėtų<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>G.Bartuškos/ELTA nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>G.Bartuškos/ELTA nuotr.
D.Dundulis.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Dundulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Domantė Slavinskaitė

Dec 25, 2022, 4:03 PM

Senus įpročius keičia nauji

Jau beveik metus trunkanti infliacija gyventojus privertė keisti apsipirkimo įpročius.

„Dabar jau galvoju, prekės reikia ar nereikia, nes anksčiau būdavo, jog prisikraudavau visą krūvą, o dabar net prieš važiuodama į parduotuvę pirkinius apgalvoju“, – sakė prekybos centre sutikta pirkėja.

„Žiūriu akcijas, per Kalėdas dovanosiu mažiau dovanų. Šeimoje visi traukėme lapelius ir tada žinojome, kuriam vienam žmogui reikės dovanoti dovaną. Taip visi sutaupome, nes kainų pokytis tikrai juntamas“, – teigė kita „Lietuvos ryto“ televizijos kalbinta moteris.

„Kartais net aikteli dėl kainų pokyčio, bet yra kaip yra. Rusai „užtaisė“ mums šitą reikalą, niekas kitas“, – sakė vyriškis.

Pokyčių nepastebi

Tačiau prekybos tinklo „Norfa“ generalinis direktorius Dainius Dundulis sako, kad pirkėjų įpročių pasikeitimo nepastebėjo.

„Palyginus praėjusių metų gruodį su šių metų gruodžiu, labiausiai jaučiamas mažesnis pramoninių prekių pirkimas, o visų kitų maisto prekių pirkimas – labai panašus, didelių skirtumų kol kas nematome“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo jis.

Infliacija mažės, o kaip bus su kainomis?

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, infliacijos pikas jau pasiektas ir kitiems metams prognozuojama apie 9 proc. infliacija.

„Infliacija ir kainų augimas tęsiasi jau kurį laiką ir dabar turime bazės efektą.

Tai nereiškia, kad kainos sumažės, bet pats kainų augimas ir kainų pokytis bus mažesnis.

Energijos žaliavų kainos rinkose jau yra sumažėjusios, jos slopina kainų augimą, atslūgsta pagrindinė kainų augimo priežastis, vyravusi praėjusiais ir šiais metais“, – kalbėjo G.Šimkus.

„Kol kas pikas pasiektas tik skaitine išraiška, nes, nepaisant to, kad metiniai infliacijos pokyčiai skaitine išraiška taip stipriai nebegąsdina, jie yra mažėjantys, visgi mėnesinė infliacija yra fiksuojama auganti.

Tai reiškia, kad kainų lygis vis dar kyla, tik nebe tokiais sparčiais tempais, kokiais kilo anksčiau, ir po truputėlį kainų augimas išsikvepia“, – „Lietuvos ryto“ televizijai komentavo bendrovės „INVL Asset Management“ ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Prekybininkai prognozuoja, kad po Naujųjų kainos pastebimai nekris, tačiau metams įsibėgėjant galima sulaukti pokyčių.

„Sausio antrą ar trečią dieną jokių pokyčių nebus, bet prognozuoju, kad vasario viduryje už 100 eurų jau bus galima nusipirkti daugiau“, – sakė D.Dundulis.

„Aš tikiuosi, kad jau sausį pamatysime mažulytį kainų smuktelėjimą, nes veiks sezoniniai veiksniai ir kitų aplinkybių, kurios kainas didintų, kol kas nenusimato“, – įvertino situaciją I.Genytė-Pikčienė.

Vienaženklę metinę infliaciją, pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko, turėtume pasiekti vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.