Svarsto, kokios aukso kainos bus kitąmet: tokių skaičių galime būti nematę

Analitikai svarsto, kad kitąmet aukso kainos gali gerokai šoktelėti. Kainų skirtumą galėtume skaičiuoti dešimtimis procentų arba net kartais.

Analitikai svarsto, kad kitąmet aukso kainos gali gerokai šoktelėti.<br>T.Bauro nuotr.
Analitikai svarsto, kad kitąmet aukso kainos gali gerokai šoktelėti.<br>T.Bauro nuotr.
Analitikai svarsto, kad kitąmet aukso kainos gali gerokai šoktelėti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Analitikai svarsto, kad kitąmet aukso kainos gali gerokai šoktelėti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 7:57 PM

Kaina šoktels kartais?

Investicijų įmonės „Swiss Asia Capital“ vykdomasis direktorius Juergas Kieneris mano, kad 2023 m. toliau didinant palūkanų normas ir vyraujant baimei dėl recesijos aukso kainos gali pakilti ir tai nebūtų tik 10–20 proc. pokytis.

Jo manymu, kitais metais tauriojo metalo kaina gali pasiekti 2,5–4 tūkst. JAV dolerių (apie 2,4–3,8 tūkst. eurų) už unciją.

Pasaulio aukso tarybos duomenimis, trečiąjį metų ketvirtį centriniai bankai nupirko 400 tonų aukso, beveik dvigubai viršydami ankstesnį 2018 m. to paties laikotarpio rekordą – 241 toną.

J.Kieneris pastebi, kad ir investuotojai žvalgosi į auksą, mat daugelyje pasaulio šalių infliacija tebėra didelė, o auksas yra laikomas kaip pinigų apsaugos nuo infliacijos priemonė.

„Nuo 2000-ųjų vidutinė aukso grąža bet kuria valiuta siekia maždaug 8–10 proc. per metus“, – CNBC sakė jis.

Prognozuoja mažesnius pasikeitimus

Imonės „Slatestone Wealth“ atstovas Kenny'is Polcaris sutiko, kad aukso kainos gali šiek tiek pakilti, bet tikrai nemano, jog augs daugiau nei dvigubai. Nors pripažino, jog tokius skaičius norėtų išvysti.

Anot jo, aukso kainos gali sustoti ties 1,9 tūkst. JAV dolerių (apie 1,8 tūkst. eurų) už unciją riba.

Tuo metu capital.com rašo, kad 2023 m. aukso kainos gali pakilti 10 proc. ir pasiekti 2 tūkst. JAV dolerių (apie 1,9 tūkst. eurų) už unciją. Visgi jei recesija, infliacija būtų didesnė nei prognozuota, centriniai bankai ir toliau griežtintų pinigų politiką, investuotojai bėgtų nuo obligacijų, akcijų ir griebtųsi aukso, tada aukso kaina galėtų išaugti dar labiau ir viršyti visų laikų rekordinę 2 075 JAV (apie 1,9 tūkst. eurų) dolerių už unciją ribą.

Danijos bankas „Saxo Bank“ pristatydamas kitų metų ekonomikos prognozes taip pat užsiminė apie auksą.

Matoma, kad kitąmet infliacija išliks, griežtesnė JAV Federalinės rezervų sistemos politika sukels problemų vyriausybių obligacijų rinkoje, kurias teks suvaldyti kiekybinio skatinimo priemonėmis, todėl susilpnės dolerio kursas. Pavasarį Kinija atsisakys griežtos nulinės tolerancijos COVID-19 politikos, galbūt tam pasitelks naują vakciną, o tai atvers jos rinką ir sukels žaliavų kainų šuolį bei sparčiai augančią infliaciją.

Tokiomis aplinkybėmis, anot banko, auksas įveiktų 2 075 JAV dolerių už unciją ribą ir 2023 m. priartėtų prie 3 tūkst. JAV dolerių (apie 2,8 tūkst. eurų), rašė „Forbes“.

Anksčiau šį mėnesį Kinijos centrinis bankas paskelbė, kad savo atsargas papildė maždaug 1,8 mlrd. dolerių (apie 1,7 mlrd. eurų) vertės auksu, todėl jų bendra vertė pasiekė apie 112 mlrd. dolerių (apie 105 mlrd. eurų), rašė „Reuters“.

„Azija – didelė pirkėja. Jei pažvelgtume į pardavimus, matytume, kad auksas palieka Vakarus ir keliauja į Aziją“, – sakė J.Kieneris.

2022 metų aukso ir metalų rinkos apžvalga

Nuo 2022 m. sausio pabaigos iki kovo 8 d. auksas pabrango 16 proc., bandydamas pasiekti ankstesnį visų laikų rekordą – 2 075 JAV dolerių (apie 1,9 tūkst. eurų) už unciją, fiksuotą 2020 m. rugpjūtį, rašo capital.com.

Tačiau pasiekusios aukščiausią tašką aukso kainos nukrito 22 proc. – iki 1 615 JAV dolerių (apie 1,5 tūkst. eurų) už unciją.

Pagrindinis veiksnys, daręs įtaką aukso kainai, buvo griežti Federalinės rezervų sistemos sprendimai kelti palūkanų normas visų laikų greičiausiu tempu.

Aukso kainos smuktelėjo, nes sustiprėjo JAV dolerio kursas ir padidėjo JAV iždo pajamingumas. Be to, pandemijai kaustant Kiniją stojo juvelyrinių dirbinių paklausa, nes kinai buvo vieni aktyviausių brangiųjų metalų pirkėjų pasaulyje.

Rugsėjo 29 d., spalio 21 d. ir lapkričio 3 d. pasiekęs „trigubas žemumas“, aukso kaina iki metų pabaigos pakilo 13 proc., mat svarstoma, kad kitąmet JAV Federalinė rezervų sistema gali sukti kita, nebe tokia griežta linkme.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.