Sužinoję, kiek augs vaiko pinigų išmoka, nustėro: už tiek net sauskelnės neišeina

Nuo naujų metų vadinamoji vaiko pinigų išmoka augs kiek daugiau nei 5 eurais. Tokia suma dalį tėvų nuvylė, esą išlaikyti atžalą kainuoja daug brangiau, o už tiek neišeina nė sauskelnės.

Nuo naujų metų vadinamoji vaiko pinigų išmoka augs kiek daugiau nei 5 eurais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo naujų metų vadinamoji vaiko pinigų išmoka augs kiek daugiau nei 5 eurais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Enrika Gecaitė ir Sandra Kindiuk

Jan 2, 2023, 6:43 AM

Klaipėdietė Ramunė su savo dukra Eiva pramogauja žaidimų kambaryje. Mama sako – už apsilankymą čia sumokėjo 8 eurus 50 centų. Sužinojusi, kad nuo naujų metų vadinamoji vaiko pinigų išmoka augs kiek daugiau nei 5 eurais, nė kiek nenudžiugo.

„Viskas yra gerai, kad pakelia, bet, sakau, kylant kainoms, kai pakelia tuos 5 eurus, tai nieko nesijaučia. Nes net sauskelnės neišeina už tuos 5 eurus“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė klaipėdietė Ramunė.

Mama sako: kad būtų patenkinti bent minimalūs poreikiai, vaiko pinigai turėtų siekti 120–150 eurų.

Žaidimų kambaryje kalbinti tėvai ir seneliai laikėsi skirtingos nuomonės.

„Labai gerai. Kuo daugiau į vaikus investuosi, tuo bus geresnė ateitis“, – teigiamai vertino viena mama.

„Blogai, mažai. Vaikams labai daug reikia. Močiutėms labai daug reikia prisidėti. Va, mano dukra rytoj gimdys antrą vaiką“, – mintis dėstė kita šnekinta moteris.

Nuo naujų metų kiekvienam Lietuvoje gimusiam vaikui mokama vienkartinė išmoka didės 33 eurais – iki 539 eurų.

Kas mėnesį mokami vaiko pinigai didės kiek daugiau nei 5 eurais ir sieks beveik 86 eurus. Papildomai skiriama mėnesio išmoka vaikui iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, taip pat visiems vaikams, turintiems negalią, didės iki 50 eurų.

„Na, ir kita labai svarbi priemonė, padedanti visoms šeimoms, yra šildymo kompensacijos, kurios galios ir 2023 metų pirmaisiais mėnesiais, kol dar bus šildymo sezonas. Kadangi energijos ir šildymo kainos tikrai yra didelės, tai kompensacijų mechanizmas yra praplėstas taip, kad galėtų patekti ir tos šeimos, kurios uždirba vidutines pajamas“, – komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Nuo sausio didės baziniai socialinių išmokų dydžiai, o kartu ir netekto darbingumo, senatvės, šalpos pensijos, mokamos žmonėms su negalia, taip pat tikslinės kompensacijos neįgaliesiems su specialiaisiais poreikiais.

Šalpos neįgalumo pensija vaikui, priklausomai nuo neįgalumo lygio, sieks nuo 184 iki 368 eurų, darbingumo iki 24-erių netekusiems pilnamečiams asmenims šalpos pensija sieks nuo 184 iki 414 eurų. Jei asmuo, sulaukęs 24-erių, neteko 60 proc. ir daugiau darbingumo, jam nuo naujų metų priklausys 184 eurų pensija.

„Reikia turėti omenyje, kad tie neįgalieji, kurie yra neįgalūs iš vaikystės, kartu gali ir dirbti, neprarasdami šalpos pensijų. Jie gaus ir didesnes šalpos pensijas, ir jeigu jie turės noro ir jėgų, ir galimybių dirbti, tai, be abejo, turės motyvaciją gauti kartu su savo darbo pajamomis ir didesnę šalpos pensiją“, – aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų grupės vadovė Inga Buškutė.

Kitąmet prasidės ir negalios reforma, kuria tikimasi užtikrinti taiklesnę paramą žmonėms su negalia, didinti paslaugų ir pagalbos prieinamumą, o viešąją informaciją padaryti prieinamesnę.

„Priimta negalės reforma tam, kad nuo to laiko, kai ji įsigalios, mes galėtume matyti žmogų jau tuo momentu, kai nustatoma negalia ar dalyvumas. Kad medicininiai kriterijai nenulemtų to žmogaus diagnozės visam gyvenimui, kad būtų ir socialiniai kriterijai, kurie vertintų aplinką, paslaugas, su kuriomis tas žmogus galėtų dalyvauti visose gyvenimo srityse“, – sakė M.Navickienė.

Ministerija primena, kad didesnės išmokos ir šalpos pensijos gyventojus pasieks vasarį, nes jos mokamos už praėjusį mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.