Į antrąją pensijų pakopą šiemet įtrauks apie 65 tūkst. žmonių – tarp jų ir atsisakiusieji: ką reikia žinoti

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių. Visi kaupiantieji nuo šių metų kaups 3 proc. savo darbo užmokesčio bruto, tokį tarifą pasieks ir gyventojų, kurie buvo pasirinkę didinti kaupimo įmoką palaipsniui, įmoka. Skatinamoji valstybės įmoka į pensijų fondus 2023 m. bus 28,38 euro. Tam iš valstybės biudžeto bus skiriama beveik 223 mln. eurų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių.<br>V.Balkūno nuotr.
Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių.<br>V.Balkūno nuotr.
Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 10:26 AM

„Šiemet toliau nuosekliai auga pensijos. Valstybė taip pat prisideda prie kaupiančiųjų ateičiai. Toliau biudžeto lėšomis bus mokamos skatinamosios įmokos kaupiantiems antros pakopos pensijų fonduose, tam valstybė šiemet skirs per 220 mln. eurų“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Šių metų pradžioje, kaip ir kasmet, „Sodra“ įtrauks į antros pakopos pensijų kaupimą naujus dalyvius. Į kaupimą bus įtraukti ne tik tie gyventojai, kurie iki šiol niekada nekaupė pensijai, bet ir tie, kurie anksčiau atsisakė dalyvauti pensijų kaupime. Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet į pensijų kaupimą II pakopoje bus įtraukta apie 64 800 žmonių. Pernai II pensijų pakopoje pensijai kaupti nusprendė per 60 tūkst. asmenų.

Pirmą kartą bus įtraukiami tie, kurie 2023 m. sausio 2 d. buvo pilnamečiai, dirbantys ir iki šiol nebuvo įtraukti. Pakartotinai įtraukiami tie, kurie pirmą kartą buvo įtraukti 2020 metais ir dalyvauti atsisakė, pažymima pranešime.

Pranešimai apie įtraukimą į Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos (EGAS) paskyrą bus įkelti sausio mėnesį. Jei asmuo nesusipažįsta su pranešimu, papildomai per EGAS bus siunčiami pranešimai vasario ir kovo mėnesiais. Jei asmuo nesusipažįsta ir su šiais pranešimais, balandžio mėnesį bus siunčiamas registruotas laiškas pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, rašoma pranešime.

Su įtraukimu sutinkantiems asmenims nieko daryti nereikia. Nenorintys dalyvauti kaupime atsisakyti per EGAS ar gyvai Sodros skyriuje galės iki 2023 m. birželio 30 d.

Pasirinkus 3 proc. tarifą valstybė papildomai perveda į pensijų fondus 1,5 proc. nuo VDU. Jei žmogaus atlyginimas 1000 eurų „ant popieriaus“, kiekvieną mėnesį į pensijų fondą keliaus 30 eurų nuo jo atlyginimo ir 28,38 eurų dydžio valstybės įmoka.

Nuo 2023 m. įsigalioja nauji dydžiai, pagal kuriuos bus nustatoma pensijų išmokos rūšis senatvės pensijos amžių sukakusiems pensijų fondų dalyviams. Išmokų ribos indeksuojamos kas 3 metus, atsižvelgiant į vidutinę metinę infliaciją.

Priklausomai nuo sukauptos sumos, 2023 m. pensijų fonduose sukauptas lėšas bus galima atsiimti: vienkartine išmoka, jei sukaupta iki 5403 eurų, gauti periodines išmokas, jei sukaupta daugiau nei 5 403 eurai, bet mažiau nei 10 807 eurai. Bus privaloma įsigyti pensijų anuitetą, jei sukaupta 10807 eurai ar daugiau. Sukauptą pensijų turto dalį, viršijančią 64841 eurą, bus galima pasiimti vienkartine pensijų išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.