SADM atsakė, ar svarsto leisti gyventojams pasitraukti iš II pensijų kaupimo pakopos

Vyriausybė neketina imtis iniciatyvų, kurios leistų II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo, sako Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) pensijų grupės vadovė Inga Buškutė.

Vyriausybė neketina imtis iniciatyvų, kurios leistų II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybė neketina imtis iniciatyvų, kurios leistų II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybė neketina imtis iniciatyvų, kurios leistų II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vyriausybė neketina imtis iniciatyvų, kurios leistų II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 1:05 PM, atnaujinta Jan 5, 2023, 4:29 PM

Pasak jos, tai keltų riziką, kad ateityje nepavyktų užtikrinti pakankamų pensijų dydžių gyventojams.

„Bent jau šiuo metu Vyriausybė inicijuoti kažkokių teisės aktų pakeitimų, leidžiančių išsigryninti tuos pinigus ir pasitraukti iš kaupimo arba atsisakyti automatinio įtraukimo, neplanuoja“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė I. Buškutė.

„Juolab, kad debatų apie galimą, tikėtiną ar reikalingą pensinio amžiaus ilginimą kontekste, žingsnis atsisakyti kaupimo arba nebeįtraukinėti žmonių ar leisti išsigryninti pinigus, būtų pakankamai žalingas ta prasme, kad liktume su mažomis pensijomis ateityje ir be jokios papildomos kišenės ir finansavimo šaltinio“, – kalbėjo ji.

SADM atstovės teigimu, kad tokia alternatyva nebūtų efektyvi, įrodo Estijos pavyzdys, kur gyventojams buvo leista atsiimti sukauptas lėšas.

I. Buškutė svarstė, šalies gyventojai „tuo metu gal ir jautėsi patenkinti, bet, iš tikrųjų demografija nepakito, situacija liko tokia, kokia bus – įmokų mokėtojų mažėja ir pensijos į ateitį mažės“.

„Tokiu drastišku veiksmu Estijoje panaikinus antrąją pakopą, nebeliko to sverto ir tos kišenės, iš kurios žmonės galės ateityje pasiimti pinigų būsimajai pensijai“, – kalbėjo ji.

SADM pensijų grupės vadovė akcentavo, kad pensijų kaupimo II pakopoje gali atsisakyti gyventojai, kurie į ją įtraukiami nuo 2023 m. – jie tą per pusmetį turėtų pažymėti elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje.

Nors jau kaupiantiems gyventojams atsisakyti kaupimo galimybės nėra, tačiau įmokų mokėjimą galima atidėti, pažymi I. Buškutė.

„Jei jie mato, kad jiems tiesiog finansinė situacija yra pakankamai sudėtinga ir įmoka tampa našta, jie gali pasinaudoti įmokų „atostogomis“ ir iki 12 mėn. susistabdyti įmokų pervedimą“, – teigė SADM atstovė.

II pensijų kaupimo sistemos pakopoje lėšos senatvei kaupiamos privačiuose šios pakopos pensijų fonduose, mėnesinė įmoka sudaro 3 proc. nuo gyventojo atlyginimo. Valstybė prie įmokos prideda 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio skatinamąją įmoką, kuri 2023 m. sieks 28,38 euro. Tam iš valstybės biudžeto bus skiriama beveik 223 mln. eurų.

SADM preliminariai skaičiuoja, kad šiemet į pensijų kaupimą II pakopoje bus įtraukti apie 64 800 žmonių.

Pasak ministerijos, antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. Lietuvos gyventojų, o į kaupimą šiemet bus įtraukti ne tik tie gyventojai, kurie iki šiol niekada nekaupė pensijai, bet ir tie, kurie anksčiau atsisakė dalyvauti pensijų kaupime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.