Palygino, kaip skiriasi Airijoje dirbančių lietuvių ir vietinių atlyginimai: atotrūkis – įspūdingas

Airijoje dirbantys migrantai iš Rytų Europos šalių per valandą uždirba vidutiniškai 40 proc. mažiau nei jų kolegos airiai, rodo naujausi tyrimai.

Airijoje dirbantys migrantai iš Rytų Europos šalių per valandą uždirba vidutiniškai 40 proc. mažiau nei jų kolegos airiai.<br>Unsplash.com nuotr.
Airijoje dirbantys migrantai iš Rytų Europos šalių per valandą uždirba vidutiniškai 40 proc. mažiau nei jų kolegos airiai.<br>Unsplash.com nuotr.
Airijoje dirbantys migrantai iš Rytų Europos šalių per valandą uždirba vidutiniškai 40 proc. mažiau nei jų kolegos airiai.<br>Pixabay.com nuotr.
Airijoje dirbantys migrantai iš Rytų Europos šalių per valandą uždirba vidutiniškai 40 proc. mažiau nei jų kolegos airiai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 11:11 AM

Tokią statistiką apžvelgia portalas „Irish Examiner“. Ekonominių ir socialinių tyrimų instituto tyrime skelbiama, kad 2011–2018 m. čia dirbantys ne Airijos piliečiai per valandą uždirbo maždaug 22 proc. mažiau nei Airijos piliečiai.

Darbuotojai iš Europos Sąjungos (ES) rytinių šalių – Kipro, Čekijos, Estijos, Vengrijos, Latvijos, Lietuvos, Maltos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos, Bulgarijos, Rumunijos ir Kroatijos – uždirbo dar mažiau.

Teigiama, kad viena iš pagrindinių to priežasčių yra socialinės ir demografinės charakteristikos. Pavyzdžiui, išsilavinimo lygis, kuris daro įtaką migrantų darbo pobūdžiui, ir įmonės, kuriose jie dirba. Tačiau europiečiai iš Rytų vis tiek uždirba bene ketvirtadaliu mažiau nei airiai.

Ataskaitoje nustatyta, kad Afrikos piliečių užimtumo lygis yra labai žemas, o dirbantys asmenys per valandą uždirba vidutiniškai 14 proc. mažiau nei Airijos piliečiai.

Darbuotojų iš kitų regionų, pavyzdžiui, Vakarų Europos ir Australijos, darbo užmokesčio skirtumai, pastebėti tyrime, buvo gerokai mažesni, nagrinėjama portale.

Labiausiai nukenčia migrantės moterys

Nustatyta ir dar viena tendencija. Ne Airijos moterys gauna dvigubai mažesnį atlyginimą tik dėl to, kad yra migrantės. Taip pat ne airės moterys uždirba 11 proc. mažiau nei ne airiai vyrai, kurie savo ruožtu uždirba 18 proc. mažiau nei airiai vyrai.

Nors darbo užmokesčio atotrūki vis dar ryškus, teigiama, kad po truputį situacija gerėja.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad nors Airijoje galioja griežti kovos su diskriminacija teisės aktai, gali prireikti tolesnių tikslinių priemonių ir kad šią problemą padėtų spręsti tokie veiksniai kaip narystė profesinėse sąjungose ir veiksmingas anglų kalbos mokymas.

„Šiame tyrime pabrėžiama, kad kai kurios ne Airijos piliečių grupės patiria darbo užmokesčio skirtumus, kai kuriais atvejais didelius, ir kad jie išlieka ilgą laiką“, – sakė

Darbo užmokestis ir darbo sąlygos yra neatsiejami nuo migrantų integracijos į Airijos visuomenę. Darbas suteikia ne tik būtinų pajamų pragyvenimui, bet ir gerovės jausmą, socialinį statusą ir galimybę užmegzti socialinius ryšius. vienas iš ataskaitos bendraautorių, Jamesas Laurence'as, taip pat sakė, kad „gali prireikti didesnių pastangų“ siekiant pagerinti kvalifikacijų pripažinimą ir informuotumą apie Airijos kokybės ir kvalifikacijų sistemą.

Ministras Rodericas O'Gormanas palankiai įvertino ataskaitos paskelbimą ir sakė, kad skirtingas požiūris į ne Airijos piliečius, susijęs su darbo užmokesčiu ir darbo sąlygomis, „turi būti sprendžiamas“, rašoma portale.

Parengta pagal „Irish Examiner“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.