Nerimauja dėl vartotojų, nekeičiančių savo elektros planų: kas bus po to, kai kompensacijų neliks?

Nepriklausomo elektros tiekėjo „Elektrum Lietuva“ atstovė Jūratė Rupšienė siūlo vartotojams, vis dar sudariusiems sutartis kuriomis užfiksuota didesnė nei 28 ct/kWh elektros tiekimo kaina, peržiūrėti savo sutartis ir pasirinkti geresnius ir pigesnius planus.

Nekeičiant planų švaistomi pačių vartotojų sumokėti mokesčių pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nekeičiant planų švaistomi pačių vartotojų sumokėti mokesčių pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Feb 15, 2023, 10:20 AM

Pasak jos, reikia atsižvelgti į tai, kad valstybinės elektros kainų kompensacijos skiriamos tik iki liepos mėnesio. Tad, anot jos, būtų geriau, jeigu vartotojai prieš paramos pabaigą pasirinktų naujus planus.

„Yra dar tokių žmonių, kurie dar galvoja, kad nereikia keisti savo pasirinktų planų, nes valstybė kompensuoja ir mes su jais bandome kalbėtis. Ir mūsų pagrindinis argumentas yra tai, kad taip, iki liepos pirmosios mes žinome, kad yra kompensacijos. Klausimas yra, kas bus po to, galbūt tų kompensacijų neliks, o ar ne geriau prieš tai užsifiksuoti 24 ar 25 centų kainą?“ – trečiadienį LRT radijui komentavo J. Rupšienė.

„Elektrum Lietuva“ atstovė taip pat priminė, kad tokios kompensacijos yra skiriamos iš valstybės biudžeto. Tai reiškia, jos teigimu, kad nekeičiant planų švaistomi pačių vartotojų sumokėti mokesčių pinigai.

„Kitas dalykas yra tai, kad mes raginame savo klientus būti ir kažkiek valstybiškus ir taip mąstyti. Kompensacijos ateina ne iš dangaus, tai mūsų visų, mokesčių mokėtojų pinigai. Valstybė iš ten gi teikia kompensacijas. Tai kodėl gi dabar neduoti, kad tvarkytų rizikas ir užtikrintų elektros tiekimą už mažesnę kainą nepriklausomi tiekėjai, o valstybė tegu investuoja į sveikatos apsaugą, kelius ir taip toliau“, – aiškino ji.

Taip pat nepriklausomų elektros tiekėjų atstovai neatmeta, kad kai kurie vartotojai nenori keisti sutarčių, nes tikisi, jog artimiausiu metu elektros kainos bus dar mažesnės. Visgi bendrovės „Enefit“ pardavimų vadovė Žana Klusovskienė įspėja, kad tai, kaip keisis elektros kainos ateityje nuspėti neįmanoma ir tolimesni pokyčiai nebūtinai bus naudingi vartotojams.

„Kalbant apie ateitį labai sunku kažką prognozuoti ir neaišku kas bus. (...) Kompensacija yra iki liepos pirmosios dienos. Ir kainos, kokios jos bus po mėnesio, po dviejų ar po trijų mėnesių, visiškai neaišku. Dabar kainos yra galimai nukritusios dėl oro sąlygų, nes šilti orai buvo ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Ir dujų kainos, nuo kurių šiuo metu priklauso elektros kainos, dėl to buvo sumažėjusios. Tai galbūt taip visiškai atsipalaiduoti ir manyti, kad situacija stabilizavosi ir nesikeis nereikėtų“, – aiškino Ž. Klusovkienė.

ELTA primena, kad gruodžio viduryje Vyriausybė patvirtino maksimalią 28,5 cnt/kWh elektros kainos kompensaciją 2023 m. pirmajam pusmečiui. Taip pat numatoma, jog kitų metų pirmąjį pusmetį minimali 1 kWh elektros energijos kainos riba, žemiau kurios elektros energijos dalinis kompensavimas netaikomas, bus 28 cnt/kWh su PVM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.