Siūlomomis elektros tiekėjų nuolaidomis ir pigesniais planais pasinaudojo ne visi: ragina paskubėti

Nuo šių metų atpigus elektrai rinkoje, tiekėjai ėmė siūlyti nuolaidas, pigesnius planus. Anksčiau populiaresni buvo fiksuotos kainos planai, tačiau dabar nemažai renkasi ir kintamą tarifą, priklausomą nuo biržos. Visgi dalis gyventojų turimų planų nekeičia, kol valstybė moka kompensacijas, juos tenkina esama suma.

Nuo šių metų atpigus elektrai rinkoje, tiekėjai ėmė siūlyti nuolaidas, pigesnius planus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo šių metų atpigus elektrai rinkoje, tiekėjai ėmė siūlyti nuolaidas, pigesnius planus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo šių metų atpigus elektrai rinkoje, tiekėjai ėmė siūlyti nuolaidas, pigesnius planus.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Nuo šių metų atpigus elektrai rinkoje, tiekėjai ėmė siūlyti nuolaidas, pigesnius planus.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Kavaliauskaitė, Audrius Andrijauskas

Mar 19, 2023, 7:26 PM

„Tiesą sakant, moku netoli 30 centų už kilovatvalandę, tai neskubu nieko su tuo daryti, laukiu sutarties pabaigos, žiūrėsiu, kas toliau bus“, – sakė „Lietuvos ryto“ televizijos kalbintas praeivis.

„Dabar gavau žinutę iš savo tiekėjo, tai, manau, kreipsiuos į jį, kad sumažintų kainą. Dabar moku 33 ct/kWh“, – kalbėjo moteris.

„Man patinka tas planas, kokį turiu dabar. Moku 28 ct/kWh ir man gerai“, – teigė vyriškis.

Energetikos agentūros duomenimis, šiuo metu didmeninė elektros kaina siekia apie 11 ct/kWh, mažmeninė – apie 23 ct/kWh.

Visuomeninio tiekimo, dar vasarį įvardyto kaip nepatraukliausio vartotojams, kaina sumažėjo iki 28 ct/kWh.

„Į kurias energetikos sritis žiūrėsi, visur viskas grįžta į normą, visos kainos mažėja“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė Virgilijus Poderys.

Tiekėjų ilgalaikiai pasiūlymai buvo stabilūs visą vasarį, o kovo pradžioje jų kainos krito žemiau valstybės komensuojamos ribos.

„Nuo metų pradžios mūsų pasiūlymai klientams pigo maždaug 40 proc., dabar kaina siekia apie 16 ct/kWh.

Šiuo metu mūsų turimas pigiausias pasiūlymas fiksuojant kainą 24 mėnesiams, pusmečiui pasirinkus mūsų siūlomą nuolaidą, yra planas „Optimalus“. Jo kaina – 23,5 ct/kWh“, – komentavo „Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

Neseniai kainas vėl peržiūrėjome, turėsime mažiausią kainą, tai – apie 20–22 ct/kWh. Tai trumpo laikotarpio sutartys, bet tiems vartotojams, kurie tiki, kad kainos vėliau dar sumažės, verta tokius trumpalaikius planus imti“, – aiškino Martynas Giga, „Elektrum Lietuva“ vadovas.

Metų pradžioje elektros kainoms sumažėjus, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) paragino vartotojus pasinaudoti savo teise ir pasikeisti planą į pigesnį.

M.Giga paminėjo, kad nuo sausio mažesnes kainas sutartyse fiksavo 25 tūkst. klientų. Tačiau vis dar turima iki 30 proc. klientų, mokančių šiek tiek daugiau nei 28 ct/kWh.

„Ignitis“ atstovė tikslių skaičių neatskleidžia, bet sako, kad norinčių keisti sutartis kasdien vis daugėja. Ji ir pati ragina tai padaryti kuo skubiau.

„Nuo vasario mūsų klientams, kurie keis turimos fiksuotos kainos planą į pigesnį ir tai padarys iki birželio 29 d., nereikės grąžinti nuolaidų“, – paminėjo L.Beganskienė.

Energetikos agentūra taip pat atkreipia dėmesį, kad valstybės kompensacijos patvirtintos tik iki liepos 1 d., todėl tai dar viena priežastis rinktis pigesnį planą.

„Aš tik spėju, bet, manau, kad nuo liepos 1 d. jos nebus tokios dosnios, ir spėju, kad tie, kurie turi planus virš 28 ct/kWh, pajus pasyvumo kainą. Tad geriau to nelaukti ir rinktis pigesnius planus“, – patarė V.Poderys.

Anot jo, būtent kintamo tarifo elektros planai trumpuoju laikotarpiu yra patraukliausi, o ir juos nutraukiant nereikia mokėti baudų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.