Jau puola pirkti šviežias daržoves ir daigus: atskleidė, kiek šiemet kainuoja tokios gėrybės

Panevėžio rajono smulkieji daržovių ir daigų augintojai juo nuo žiemos nesiilsi ir sėja pasiraitoję rankoves. Kai kurias daržoves augintojai pasėjo dar vasarį ir jau džiaugiasi pasistiebusių daigų žaluma – šiltnamiuose stiebiasi svogūnų laiškai, salotų lapai, auga ridikėliai, dygsta pirmieji agurkų ir pomidorų daigai. Pavasariu daržininkai nesiskundžia, nors šiltnamius vis dar šildo, ir tai brangina pirmųjų daržovių auginimą, tačiau smulkieji verslininkai žada – daigų kainos šiemet nekils.

G.Tulušienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
G.Tulušienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Pasak daržininkės, žmonės jau išsiilgę šviežių daržovių ir perka svogūnų laiškus.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Pasak daržininkės, žmonės jau išsiilgę šviežių daržovių ir perka svogūnų laiškus.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
V.Burneikienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
V.Burneikienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
V.Burneikienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
V.Burneikienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
M.Mikelionienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
M.Mikelionienė.<br>Ž.Večiorkutės, R.Ančerevičiaus/“Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Dovilė Barvičiūtė

2023-04-10 08:02

Svogūnų laiškų nebrangino

Trakiškyje veikiančio Gerutės daržovių ūkio savininkei Gerutei Tulušienei darbymetis jau prasidėjęs. Pirmuosius svogūnus šildomame šiltnamyje daržininkė pasodino vasario viduryje ir jau šiomis dienos džiaugiasi pavasariniu derliumi. Daržovių augintoja per dieną parduoti nuskina apie 20 kilogramų svogūnų laiškų. „Jei šiltnamį šildau, svogūnai dygsta greičiau, kai nešildau – augti nenori. Naktys dar vėsokos, todėl šildyti šiltnamį dar reikalinga“, – sakė G.Tulušienė.

Pasak daržininkės, žmonės jau išsiilgę šviežių daržovių ir perka svogūnų laiškus: „Ko gero didžiausias perkamumas bus šį savaitgalį, ir, žinoma, kaip ir kiekvienais metais, prieš Šv. Velykas. Šiandien turiu 20 kilogramų užsakymą, prieš Velykas būna ir 50 kilogramų parduodu.“

Daržininkė didžiąją svogūnų laiškų dalį parduoda tiesiai iš ūkio, dalį pristato į Panevėžio centrinį turgų. „Pati prekiauti turguje neturiu laiko, nes daug darbo yra čia, vietoje“, – teigė ji. Daržininkei kartais į talką subėga visa šeimyna, kiek kas gali, padeda vyras ir vaikai.

Šiais metais G.Tulušienė kainų nekėlė, kaip ir pernai už 100 gramų svogūnų laiškų ji prašo 1 euro.

„Negaliu per daug užsikelti kainų ir brangiai parduoti. Jeigu žmonės perka didesnį kiekį, visada kainą nuleidžiu, kalbamės ir deramės“, – kalbėjo G.Tulušienė.

Kviečia daržoves auginti patiems

Daržininkė skaičiuoja, kad iki gegužės 10 dienos jau turėtų išpjauti visus šiltnamyje augančius svogūnus. Nuėmus svogūnų laiškų derlių, jų vietoje daržininkė sodina paprikas, pomidorus, kopūstus \, įvairias gėles ir taip pavasaris sukasi ratu. „Tuščių šiltnamių nelaikau“, – sako moteris.

G.Tulušienė pataria – nebijokite, sodinkite ir jūs. „Jau drąsiai šiltnamiuose galima sėti ridikėlius, krapus, petražoles, salotas, špinatus – tik būtinai viską uždenkite agroplėvele. Tikrai viskas sudygs, nebijokite, nesušals, ypač svogūnai nebijo šalčio. Žinau, kad šiltnamiuose sėja ir morkas, ir žirnius, kai jie išdygsta, į tas pačias vietas sodina pomidorus. Kas turi laiko ir noro pažaisti – tą tikrai jau galima daryti“, – sakė daržininkė G.Tulušienė.

Paklausta, kaip pavyksta taip gražiai ir gausiai užauginti svogūnų laiškus, G.Tulušienė pataria: „Svarbiausia įdėti daug meilės ir džiaugtis procesu. Svogūnus sodinu į dėžutes, įpilu šiek tiek durpių ir lieju tik vandeniu, daug vandens, beveik kiekvieną dieną. Palaistau juos ir prieš kiekvieną pjovimą, kad laiškai būtų gražesni“.

Sezonui ruošiasi žiemą

Pirmieji pavasariniai įvairių daržovių daigai jau stiebiasi ir Miežiškiuose, Vilmos Burneikienės daigų ūkyje. Daigų augintoja jau vasario pradžioje pasėjo ir dabar pikuoja paprikas, daigina žemuoges, pomidorus, įvairius prieskonius. Šiomis dienomis sėjami ir agurkai, antrą kartą daiginami pomidorai.

„Pirmųjų pomidorų daigų prekyba prasidėjo balandžio 22–ąją. Pirmąjį sėjimą išparduodu tiems, kurie labai anksti nori sodinti pomidorus. Tokiu laiku perka tie žmonės, kurie pomidorus augina prie namų, žinoma, būtinai atokaitoje, kad jiems būtų šilta, kad reikalui esant, jei kokia šalna užkluptų, galėtų pasikūrenti. O šiaip pagrindinė prekyba prasideda nuo gegužės vidurio, kai jau praeina didžiosios šalnos ir sumažėja rizika, kai sodose galima palikti ir nebeišgyventi, kad reikės statyti žvakes ar leisti karšto vandens garus“, – kalbėjo V.Burneikienė.

Pasak daigų augintojos, jos ūkyje dabar vyksta intensyvus antrasis pomidorų daigų auginimas. Po 40–50 dienų daigelį jau bus galima persodinti į nuolatinę vietą. O lauko pomidorus daržininkė sodins visą balandį, nes jie daržuose sodinami nuo birželio.

Šis pavasaris iš kitų neišsiskiria

Daigelius, kaip ir įprasta, V.Burneikienė daigina šiltnamiuose, kuriose palaikoma tam tikra temperatūra.

„Naktį turėjome minusinę temperatūrą, todėl šildyti šiltnamį būtina. Viename yra katilas, kurį kaitiname malkomis, kitame – įrengtas grindinis ir stalų šildymas. Kuo šiltesnės naktys, tuo mažiau kainuoja šildymas ir pats daigų auginimas. Viskas priklauso nuo gamtos“, – sako V.Burneikienė.

Pavasariu daigų augintoja nesiskundžia.

„Pavasaris kol kas tikrai dėkingas, nors ir labai permainingas, bet nieko čia nepadarysi. Kiekvienais metais būna, kad ir sniego iškrenta, ir šalnos užklumpa. Šis pavasaris geras, jis tradicinis ir iš kitų bent jau kol kas neišsiskiria. Daigininkams labai svarbus ne tik kovas, bet ir visas balandis, nes šį mėnesį daigai dar laikomi pas mus, žmonės jų neperka. Kol kas daigeliai jauni, daiginami ant stalų, vėliau jie bus dėliojami ant žemės, įstatomi į lysves ir visą balandį augs iki brandos, kol pasieks pirkėjų rankas“, – kalbėjo V.Burneikienė.

Pirmieji daigai visada brangesni

Pasak V.Burneikienės, daigų kainų šiemet ji nekels, kainos liks tokios pat kaip pernai.

„Jeigu pavasaris bus toks gražus, kaip prognozuojama, kainų nekelsime. Pomidorų ir paprikų daigai kainuos po 2 eurus, o pirmųjų agurkų daigai – 3–4 eurai. Agurkai brangesni, nes jie vos ne ant pečiaus turi būti daiginami, jiems reikia labai daug šilumos, šiltnamyje palaikome 20–35 laipsnių šilumą. Be to, agurkai labai lepūs, jie nė kiek npakelia šalto dirvožemio. Kadangi visi pirmieji daigai šildomi, todėl ir jų kaina didesnė“, – paaiškino daigų augintoja.

Anot V.Burneikienės, pradžioje daigai visada brangesni, sezono pabaigoje, tai yra birželio pradžioje, agurkų daigų kainos nukrenta ir iki 1,5 euro.

Dalį užaugintų savo daigų moteris parduoda tiesiai iš šiltnamių, dalis iškeliauja į Žemdirbių turgų Panevėžyje.

„Per ilgą laiką susikūrėme savo klientų ratą. Žmonės atvažiuoja net iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos. Kasmet turime įdomių eksperimentinių pomidorų – nuo juodo iki balto. Siūlome platų asortimentą – nematytų, garbanotų, plėšomų, pailgų, žalių ir visokių, kokių tik galima įsivaizduoti“, – džiaugėsi V.Burneikienė.

Ilgametę daržovių auginimo patirtį turinti Panevėžio rajono ūkininkė Milda Mikelionienė augina įvairias daržoves: bulves, svogūnus, kopūstus, brokolius ir kt. Ir daržovių daigus ji augina pati, nors yra ūkininkų, kurie daigus vežasi iš užsienio šalių.

Moteris pasakojo: „Brokolių ir ankstyvųjų kopūstų daigus auginu pati šiltnamyje. Galima daigus vežtis ir iš Lenkijos ar Nyderlandų, bet tada reikia pirkti labai didelius kiekius. Dėl 100 tūkstančių daigų čia niekas nevažinės. Pati užsiauginau apie 100 tūkstančių brokolių daigų ir panašiai tiek pat kopūstų daigų. Pirmuosius brokolius ir kopūstus pasėjau praėjusią savaitę, juos auginu šiltnamiuose.

Balandžio pabaigoje jie bus sodinami į žemę. Vėliau daigus daiginu lauke, specialiuose daigynuose ir pridengiu agroplėvele. Lietuvoje niekas neužsiima daigų auginimu būtent paletėse, ir kiek žinau, ūkininkai daigus vežasi iš minėtų šalių. Esu girdėjusi, kad, pavyzdžiui, vieno kopūsto kaina svyruoja apie 7–8 centus. Mano nėra dideli kiekiai ir dideli plotai, kopūstai užima maždaug du hektarus, brokoliai – kiek daugiau. Vyksta ištęstinis sodinimas, negali nusipirkti balandžio pabaigoje ir laukti iki birželio. Juos reikia kas dešimt dienų sodinti, todėl man daug patogiau pačiai užsiauginti.

Jau pats laikas daiginti ankstyvus ir žiedinius kopūstus, brokolius. Ir geriausia tą daryti paletėse – specialiose daigyklose. Jeigu daiginsite didesnėse – daigai bus stipresni. Aš netgi agurkus sėju į daigyklas ir vėliau išsodinu, nes tai – užtikrintas reikalas. Apskritai šiltnamiuose, daigyklose daiginti ir patogiau, ir paprasčiau, ir patikimiau. Agurkus su dviem, trim lapeliais jau galima sodinti į nuolatinę vietą.

Taip pat daigus galima daiginti ir plastikinėse 200 mililitrų stiklinaitėse. Taip daiginami daigai būna stipresni ir geresni, negu kad sėti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.