VMI priminė, kam galite skirti dalį GPM: liko nedaug laiko prašymams pateikti

Šiemet prašymus skirti dalį už 2022 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paramai pateikė beveik 360 tūkst. gyventojų, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Šiemet prašymus skirti dalį už 2022 m. sumokėto GPM paramai pateikė beveik 360 tūkst. gyventojų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiemet prašymus skirti dalį už 2022 m. sumokėto GPM paramai pateikė beveik 360 tūkst. gyventojų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 10:10 AM

Praėjusiais metais gyventojai paramai skyrė rekordinę GPM sumą – beveik 27,6 mln. eurų. Parama pasiekė 23 tūkst. paramos gavėjų (tarp kurių ir meno kūrėjai), 24 politines partijas, 79 profesines sąjungas bei susivienijimus.

Inspekcija primena, kad GPM paramą skirti gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais sumokėjo GPM nuo savo gautų pajamų (atlyginimas, parduotas pelningai turtas, pajamos iš savarankiškos veiklos ir kt.).

Privalantys pajamas deklaruoti gyventojai GPM dalį skirti galės tik teisingai ir laiku pateikę pajamų mokesčio deklaracijas ir sumokėję apskaičiuotą mokestį.

GPM dalį paramai skirti galima tik paramos gavėjo statusą turintiems asmenims ir reikalavimus atitinkančioms politinėms partijoms, o tai visada gali pasitikrinti tai VMI internetinėje svetainėje.

Pranešime pažymima, kad paramos gavėjams ir meno kūrėjams galima skirti iki 1,2 proc. GPM, politinėms partijoms – iki 0,6 proc., profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc.

Pagal vieną pateiktą prašymą, pajamų mokesčio dalis gali būti pervedama penkis metus iš eilės – už praėjusius ir keturis vėlesnius mokestinius laikotarpius.

Jei gyventojas prašymą jau yra pateikęs ankstesniais metais, perėjus prie paramos vedlio teikti iš naujo ar tikslinti jo nėra būtina.

Prašymas skirti paramą gali būti pateiktas iki gegužės 2 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.