Apie 160 tūkst. gyventojų to dar nepadarė: liko tik kelios valandos deklaracijoms pateikti

Nors antradienis yra paskutinė diena, kuomet galima deklaruoti pajamas, apie 30 proc. privalančiųjų tai padaryti gyventojų to dar neatliko. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis sako, kad pajamų deklaracijas pateikti dar turi apie 160 tūkst. gyventojų.

Nors antradienis yra paskutinė diena, kuomet galima deklaruoti pajamas, apie 30 proc. privalančiųjų tai padaryti gyventojų to dar neatliko.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors antradienis yra paskutinė diena, kuomet galima deklaruoti pajamas, apie 30 proc. privalančiųjų tai padaryti gyventojų to dar neatliko.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors antradienis yra paskutinė diena, kuomet galima deklaruoti pajamas, apie 30 proc. privalančiųjų tai padaryti gyventojų to dar neatliko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nors antradienis yra paskutinė diena, kuomet galima deklaruoti pajamas, apie 30 proc. privalančiųjų tai padaryti gyventojų to dar neatliko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

2023-05-02 15:16

„Iš maždaug 760 tūkst. pajamų deklaracijas už 2022 m. privalančių pateikti gyventojų, pareigą atlikusių dalis panaši kaip ir tuo pat metu pernai – apie 70 proc. Apie 160 tūkst. gyventojų dar turi pateikti pajamų deklaracijas“, – Eltai teigė M. Endrijaitis.

„Pareiga pateikti pajamų deklaracijas gali susidaryti dėl pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (MNPD), taip pat tais atvejais, kai pernai vykdyta individuali veikla (su pažyma ar verslo liudijimu), gavo nuomos pajamų iš gyventojų, turi teikti gyventojo (šeimos) turto deklaracijas dėl pernai užimtų pareigų bei kita“, – pridūrė jis.

Deklaracijas pateikė 1,4 mln. gyventojų, apie 65 proc. jau gavo permokas

M. Endrijaitis tikino, kad šiuo metu bendrai pajamų deklaracijas pateikė daugiau nei 1,4 mln. gyventojų – didžioji dalis jų to daryti neprivalėjo, bet teikė deklaracijas dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų susigrąžinimo.

„Beveik 335 tūkst. deklaravo mokėtiną GPM sumą (327 mln. eurų), o daugiau nei 936 tūkst. gyventojų – GPM permoką (318 mln. eurų sumai). Šiuo metu permokos grąžintos jau rekordiškam gyventojų skaičiui (lyginant su ankstesniais metais). Be to, apie 65 proc. permokas deklaravusių gyventojų jas jau gavo (apie 613 tūkst. gyventojų grąžinta jau beveik 208 mln. eurų)“, – akcentavo VMI atstovas.

Neturintys prievolės deklaruoti pajamas, susigrąžinti GPM permokas gali ir po gegužės 2 d.

Mokesčių inspekcija taip pat aiškino, kad gyventojai, kurie prievolės deklaruoti pajamas neturi, tačiau nori susigrąžinti susidariusias GPM permokas, tai padaryti gali ir po termino.

„Iki gegužės 2 d. teisingai pateiktų deklaracijų permokos grąžinamos iki liepos 31 d., pateikus po termino – permokos grąžinamos kaip įmanoma greičiau, bet ne ilgiau nei per 90 dienų nuo pajamų deklaracijos pateikimo“, – pabrėžė M. Endrijaitis.

Deklaracijas pateikti pavėlavę gyventojai gaus priminimus

Tuo tarpu jei gyventojas turi pareigą deklaruoti pajamas, tačiau to nepadaro laiku, VMI visada pirmiausia išsiunčia priminimus, sako M. Endrijaitis.

„Jei gyventojas susiduria su finansiniais sunkumais ir pateikus deklaracijas neturi galimybės sumokėti visą susidariusią nepriemokos sumą, jis visada gali kreiptis į VMI ir išdėstyti mokėtiną sumą dalimis, sudarydami mokestinės paskolos sutartį (MPS). Nesudarius MPS ir toliau nedeklaravus pajamų bei nesumokėjus GPM, teisės nustatyta tvarka mokėtina suma gali būti nuskaičiuota nuo banko sąskaitos“, – teigė VMI viršininko pavaduotojas.

„Žinoma, už deklaracijų ar kitų dokumentų pavėluotą pateikimą ar nepateikimą, pagal teisės aktų nuostatas, gali būti pritaikyta ir administracinė atsakomybė“, – akcentavo jis.

VMI praėjusių metų gegužę skelbė, kad, inspekcijos duomenimis, 1,35 mln. gyventojų laiku pateikė 2021 m. pajamų deklaraciją.

2022 m. buvo paskutiniai, kai gyventojai galėjo susigrąžinti dalį mokesčio už automobilio ir būsto remonto bei auklių paslaugas. Rekordinė gyventojų dalis tuomet pasinaudojo šia galimybe – iš viso 29,6 tūkst. gyventojų deklaravo beveik 4 mln. eurų GPM permokų. Per trejus metus, kuomet galiojo ši lengvata, ja pasinaudojo 75 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo daugiau nei 10,3 mln. eurų GPM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?