Pirmosios lietuviškos uogos – jau ant prekystalių: ką ir už kiek jau galite įsigyti

Parduotuvėse jau galima įsigyti pirmųjų lietuviškų uogų – braškių. Tiesa, jų kainos, kaip ir visada, kiek kandžiojasi – prašoma apie 15 eurų už kilogramą. Tuo metu turguose prekyba lietuviškomis uogomis dar neįsibėgėjo, šaltas pavasaris pavėlino planus.

Parduotuvėse jau galima įsigyti pirmųjų lietuviškų uogų – braškių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvėse jau galima įsigyti pirmųjų lietuviškų uogų – braškių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvėse jau galima įsigyti pirmųjų lietuviškų uogų – braškių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Parduotuvėse jau galima įsigyti pirmųjų lietuviškų uogų – braškių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
A.Juška.<br>A.Srėbalienės nuotr.
A.Juška.<br>A.Srėbalienės nuotr.
V.Karmanovas.<br>Stop kadras.
V.Karmanovas.<br>Stop kadras.
Parduotuvėse parduodamos ir iš užsienio atvežtos avietės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parduotuvėse parduodamos ir iš užsienio atvežtos avietės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 2:30 PM

Pirmųjų uogų kainos – nemažos

Lidl“ parduotuvėse jau galima įsigyti aviečių, kurių 125 g kaina siekia 2,49 euro, bei šiluogių, kurių 400 g pakuotės kaina – 3,99 euro. Tiesa, šios uogos iš Ispanijos, bet prekybos tinklas jau prekiauja ir lietuviškomis braškėmis. Už 250 g šių uogų teks pakloti 2,99 euro, tai – apie 12 eurų už kilogramą.

Maxima“ parduotuvėse už pirmųjų lietuviškų braškių 200 g indelį taip pat teks sumokėti 2,99 euro, taigi kilogramas šių uogų atsieitų apie 15 eurų. Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, nurodė, kad kaina jau trečius metus išlieka tokia pati. Prekybos tinklas žada, kad liepos pabaigoje lentynose jau atsiras ir lietuviškų šilauogių.

Kad sumos nesikeičia, portalui lrytas.lt teigė ir „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė. Šiuo metu už 200 g lietuviškų braškių indelį tenka mokėti 2,99 euro, už 250 g graikiškų – 2,49 euro, o už 400 g ispaniškų – 3,49 euro.

Kaip kainos keisis bėgant laikui, anot R.Genienės, priklausys nuo derliaus gausos.

„Jei uogų dėl nepalankių oro sąlygų bus mažai, jos kainuos daugiau, o jei derlius bus gausus – kainos atitinkamai mažės.

Šiuo metu prekiaujame ir braškėmis iš Ispanijos, bet dėl nepalankių orų jų derlius beveik baigiasi. Taigi uogos brangsta ar pinga ne tik dėl ekonominės situacijos, bet ir dėl visose šalyse jaučiamų klimato pokyčių: uogų sezonai trumpesni dėl karščių, sausrų arba ilgai besitęsiančio lietingo oro. O kai jaučiamas uogų trūkumas, natūralu, jos tampa brangesnės“, – komentavo ji.

Nors parduotuvėse lietuviškų uogų jau galima rasti, Klaipėdoje veikiančio „Naujojo turgaus“ direktorius Viačeslavas Karmanovas pastebėjo, kad uostamiesčio turguose jų dar nematyti.

„Pats viską apėjau, apžiūrėjau, visos uogos dar tik atvežtinės, pavyzdžiui, braškės – iš Graikijos. Bet žmonės ir jas perka, moka po 5 eurus už kilogramą“, – portalui lrytas.lt teigė jis.

Anot jo, tokia situacija – dėl šalto pavasario, taigi visas lietuviškas uogas turguose išvysime kiek vėliau ir jos tikrai, kaip visada, bus brangokos. Pernai turguose pirmųjų lietuviškų braškių kilogramo kaina siekė 9–12 eurų, o vėliau krito iki 3–3,5 euro. Panašių sumų, pašnekovo manymu, vertėtų tikėtis ir šiemet.

„Apskritai, lauko prekybininkų dabar turime mažiau nei įprastai, dėl oro sąlygų ne tik uogų, bet ir gėlių prekyba dar neįsibėgėjo. Žmonės nenori rizikuoti ir sodinti, auginti gausiai tokiu oru.

Nors agurkų ir pomidorų daigų mačiau, žmonės juos perka, matyt, sodins šiltnamiuose“, – pasakojo V.Karmanovas.

Vieniems šaltis – bėda, kitiems – gėris

Anykščių rajono ūkininkas Audrius Juška braškes augina šiltnamiuose, tad jam vėsus pavasaris – jokia bėda. Pirmosios braškės jau prisirpo.

„Mums – kuo šalčiau, tuo geriau, nes, kai reikia, šiltnamius galime pašildyti ir palaikyti braškėms labai gerą temperatūrą. Tai, jei lauke 10 laipsnių šilumos, galime šiltnamiuose temperatūrą pakelti iki 16 laipsnių ir tada braškės labai gerai auga.

Bet, jeigu lauke būna 20 laipsnių, šiltnamio atvėsinti jau negalime. Tad mums vėsesnis oras kaip tik gerai“, – portalui lrytas.lt pasakojo ūkininkas.

Anot jo, lietuvių pirmojo uogų derliaus aukštesnės kainos neatbaido, tiek, kiek uogų nuskina, tiek prekybos tinklams ir parduoda – nelieka nieko.

Tuo metu Kėdainių rajono ūkininkai Sigita ir Nerijus Žilinskai, braškes taip pat auginantys šiltnamiuose, atviravo, jog derlius dėl vėsesnių orų šiemet kiek vėluoja. Pirmosios uogos pradėjo sirpti apie 10 dienų vėliau nei pernai, o ir pernai derlius vėlavo dėl vėsesnių orų.

„Braškės jau rausta po truputį. Šiemet vėliau, nes užsitęsė siaubingos šalnos. Nuolatiniai klientai jau skambinėja, klausinėja, kada bus uogų. O mes sakome – tuoj prasidės. Dabar skiname dar tik pirmąsias uogas, dar po nedaug, bet tuoj bus daugiau. Dirbame, lekiame – kaip visada. Klientai laukia uogų“, – „Rinkos aikštei“ pasakojo S.Žilinskienė, prisimindama, kad prieš trejus metus pavasaris buvo ankstyvas ir šiltas, taigi tada braškes jau skynė balandžio 23-iąją.

Kai kurie dėl šalnų šiemet skaičiuos ir daug menkesnį derlių. Štai šeimos ūkininkų sąjungos vadovas Vidas Juodsnukis „Lietuvos ryto“ televizijai net rodė lauke auginamas nušalusias braškes: „Pajuodęs viduriukas rodo, kad šita uogytė jau mirusi. Buvusi po priedanga vis tiek neatlaikė. Galima sakyti, pusė po priedanga buvusio derliaus pažeista.“

Lietuviškų šilauogių bei aviečių derlius taip pat paveiktas šalnų ir vėluos bent kelias savaites. Be to, augintojai kalba, kad ne tik uogų, bet ir vaisių derlius šiemet gali būti skurdesnis.

„Pažiūrėjus į medžius matyti, kad visų slyvų, kriaušių žiedai – geltoni, o ne balti. Tai nei slyvų, nei kriaušių šiemet turbūt nelabai bus“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė ūkininkė Aušra Švažaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?