Keičiasi baudos už turtinius ir mokestinius nusikaltimus

Nuo šių metų birželio 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (BK) pakeitimai. Pagal juos numatyta, jog bus iš esmės švelninama baudžiamoji atsakomybė už turtinius ir mokestinius nusikaltimus.

Reikšmingai, nuo 12, 5 tūkst. iki 45 tūkst. eurų, padidinta turto vertės riba, nuo kurios taikoma labai didelės vertės neteisėtai įgyto, pasisavinto ar iššvaistyto turto sąvoka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Reikšmingai, nuo 12, 5 tūkst. iki 45 tūkst. eurų, padidinta turto vertės riba, nuo kurios taikoma labai didelės vertės neteisėtai įgyto, pasisavinto ar iššvaistyto turto sąvoka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 5:39 PM

Tarp BK pakeitimų – 182 straipsnis (Sukčiavimas), 183 straipsnis (Turto pasisavinimas), 184 straipsnis (Turto iššvaistymas), 219 straipsnis (Mokesčių nesumokėjimas), 220 straipsnis (Neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas), 221 straipsnis (Deklaracijos, ataskaitos ar kito dokumento nepateikimas).

Pagal visus minėtus straipsnius nuteistiems asmenims nuo šiol gali būti taikoma nauja, alternatyvi bausmės rūšis – bauda. Ligšioliniame BK vienintelė bausmės rūšis, kuri galėjo būti taikoma už šiuose straipsniuose įtvirtintų sunkių turtinių ir mokestinių nusikaltimų padarymą buvo laisvės atėmimas.

Kitas reikšmingas BK pakeitimas, susijęs su išvardintais straipsniais – reikšmingai, nuo 12, 5 tūkst. iki 45 tūkst. eurų, padidinta turto vertės riba, nuo kurios taikoma labai didelės vertės neteisėtai įgyto, pasisavinto ar iššvaistyto turto sąvoka. Nuo šios ribos priklauso, ar turtinis nusikaltimas laikomas sunkiu.

Iki 45 tūkst. eurų ribos padidinta ir nesumokėtų ar siektų išvengti mokesčių suma, nuo kurios sunkiais laikomi tokie nusikaltimai, kaip mokesčių nesumokėjimas, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas, deklaracijos, ataskaitos ar kito dokumento nepateikimas.

Taigi, pagal naujausius BK pakeitimus, didinama riba, nuo kurios turtinis ar mokestinis nusikaltimas priskiriamas sunkiems nusikaltimams. Kartu atsiranda galimybė už sunkius turtinius ir mokestinius nusikaltimus skirti ne laisvės atėmimo bausmę, o baudą, kaip alternatyvią bausmės formą.

Svarbu ir tai, kad BK pakeitimai galios ir asmenims, kurie turtinius ar mokestinius nusikaltimus padarė ir už juos buvo nuteisti iki šių metų birželio 1 dienos. Tokie asmenys po BK pakeitimų įsigaliojimo turi teisę teikti prašymą perkvalifikuoti jų padarytą nusikalstamą veiką pagal švelnesnę BK redakciją – palengvinti teisinę padėtį ar, esant numatytoms sąlygoms, skirti švelnesnę bausmę.

Komentaro autoriai: advokatų profesinės bendrijos Norkus ir partneriai COBALT partneris, advokatas Mindaugas Bliuvas ir asocijuota teisininkė Simona Šlerpaitė-Martinaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.