Valstybės kontrolė prakalbo apie antrosios pakopos pensiją: anuitetų fondo ataskaitos – teisingos

Valstybės kontrolė atliko 2022 m. Pensijų anuitetų fondo ataskaitų rinkinio finansinį auditą, kurį, vadovaudamasi Valstybės kontrolės ir Pensijų kaupimo įstatymais, atlieka kiekvienais metais.

Valstybės kontrolė atliko 2022 m. Pensijų anuitetų fondo ataskaitų rinkinio finansinį auditą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės kontrolė atliko 2022 m. Pensijų anuitetų fondo ataskaitų rinkinio finansinį auditą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 11:11 AM

„Audito rezultatai rodo, kad fondo ataskaitos visais reikšmingais atžvilgiais yra teisingos“, – teigė vyriausioji valstybinė auditorė-audito grupės vadovė Laura Janulevičienė.

Jei asmuo antros pakopos pensijų fonde yra sukaupęs 10 tūkst. eurų (nuo 2023 m. – 10,8 tūkst. eurų) arba daugiau – sukauptas turtas gali būti išmokamas tik įsigijus pensijų anuitetą iš „Sodros“, kuri yra Pensijų anuitetų mokėtoja. Fondas 2022 m. pabaigoje disponavo 25,2 mln. eurų turtu ir turėjo 1943 anuitetų gavėjus, o 1074 antros pensijų pakopos dalyviai, kurie jau buvo sulaukę pensinio amžiaus ir turėjo teisę į pensijų anuitetą, jo įsigijimą atidėjo vėlesniam laikui.

Informacija apie priežastis, dėl kurių anuitetą turėję įsigyti asmenys jo įsigijimą nukelia, nerenkama, tačiau planuojant fondo pajamas ir efektyvesnį naujų dalyvių pritraukimą tokia informacija būtų naudinga. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, reaguodama į Valstybės kontrolės siūlymą, kreipėsi į Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociaciją dėl tokių duomenų rinkimo.

2022 m. pasaulio rinkose labai kritus akcijų kainoms, krito ir fondo valdomo turto vertė, kuri buvo 3 proc. mažesnė nei fondo įsipareigojimai anuitetų gavėjams. Tokia situacija, „Sodros“ vertinimu, toliau laikantis pasirinktos turto investavimo strategijos, nekelia pavojaus fondo tvarumui ilguoju laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.