Keičiasi išmokos auginantiems vaikus – štai kiek nuo šiol gausite pinigų

Seimas priėmė įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma didinti minimalias motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas. Pratęstas laikas, kiek artimieji, gaudami išmokas, galės slaugyti šeimos narius.

Seimas priėmė įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma didinti minimalias motinystės, tėvynės ir vaiko priežiūros išmokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas priėmė įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma didinti minimalias motinystės, tėvynės ir vaiko priežiūros išmokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Kačinskaitė-Urbonienė.<br>D.Umbraso nuotr.
I.Kačinskaitė-Urbonienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 8:37 AM, atnaujinta Jun 29, 2023, 3:57 PM

Šeimų, susilaukančių bent 2 vaikų, mažėja. Vienos iš priežasčių yra šios: karjeros ir vaikų priežiūros derinimas, per mažos motinystės, tėvystės išmokos. Tėvai sutaria, kad norint išlaikyti vaiką piniginę tenka paploninti.

„Trūksta, bet galima susispausti. Tai, ką duoda, yra labai minimalu, vaiko priežiūros išmokos gaunu apie 80 eurų“, – teigė vilnietė.

„Sauskelnės kainuoja, gerai, jei mamytė turi pienuko, bet, jei dar reikia pirkti pieno miltelius, tada labai brangu, nes milteliai labai brangūs“, – aiškino ir kita praeivė.

Nuo liepos minimali socialinio draudimo motinystės, tėvystės ir vaiko pirežiūros išmoka didės 92 eurais „į rankas“.

„Paskaičiavome, kad žmonės, kurie gyveno iš socialinio rėmimo, gaudavo daugiau išmokų negu tie, kurie, pavyzdžiui, dirbdavo ir gaudavo minimalią mėnesio algą.

Netolygumas tikrai buvo, todėl siekėme, kad išmokos turėtų naudą ir tų žmonių pajamos kiltų“, – sprendimą paaiškino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Keičiamos vaiko priežiūros išmokos vadinamosios „grindys“. Mažiausia išmoka didėja nuo 6 iki 8 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžių. Pokytis palies beveik 5 tūkst. mažas pajamas gaunančių asmenų.

Tam šiemet reikės skirti beveik 2 mln. eurų.

„Išmoka tiems, kurie turi 1 metų stažą, didės 2 BSI, tai yra 100 eurų. Manau, tai socialiai teisingiau.

Yra dar gerų pakeitimų, pavyzdžiui, mamos ar tėčiai, kurie dirba ir gerai uždirba, galės toliau derinti darbą ir motinystę, tėvystę, t. y. gauti motinystės ar tėvystės išmokas ir gauti pakankamai gera atlyginimą. „Lubos“ yra pakeltos, bus galima gauti iki iki 5 vidutinių darbo užmokesčių siekiantį atlyginimą“, – aiškino Darbo frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Apie 10 mln. eurų per metus bus skiriama vaikų ir artimųjų slaugymo sąlygoms gerinti. Išmokos bus mokamos ilgiau, pratęsiamas ir slaugymo laikas. O tėvai, auginantys vaikus, kuriems nustatytas sunkus neįgalumas, išmoką galės gauti slaugydami vaiką namuose.

„Sulaukdavome skundų ypač iš negalią turinčių vaikų artimųjų, nes, jei vaikas serga, būna namusoe, jie negali gauti išmokos. Mes tai pakeitėme“, – aiškino M.Navickienė.

300 tūkst. eurų per metus bus skiriama ir padėti asmenims, savanoriškai besigydantiems nuo priklausomybių. Išmokos jiems bus mokamos ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.