Apsispręsti liko vos kelios dienos – vėliau kelio atgal nebebus

Žmonėms, šiais metais įtrauktiems į pensijų kaupimą antroje pakopoje, artėja laikas apsispręsti: kaupti pensijai papildomai ar atsisakyti kaupimo. Laiko svarstymams liko iki birželio 30 d. Svarbu paisyti šio termino, kadangi jį praleidus, pasitraukti iš kaupimo antroje pakopoje nebebus galimybės.

„Sodra“ ragina gyventojus neatidėlioti sprendimo paskutinei minutei.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Sodra“ ragina gyventojus neatidėlioti sprendimo paskutinei minutei.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Sodra“ ragina gyventojus neatidėlioti sprendimo paskutinei minutei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Sodra“ ragina gyventojus neatidėlioti sprendimo paskutinei minutei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Sodra“

2023-06-22 10:51

Kiekvienų metų pradžioje „Sodra“ į pensijų kaupimo sistemą įtraukia tuos gyventojus, kurie iki šiol niekada nedalyvavo kaupime, yra jaunesni nei 40 metų ir dirba pagal darbo sutartį arba vykdo savarankišką veiklą.

Iki birželio 30 d. šie gyventojai gali apsispręsti – patys sudaryti sutartį su norima pensijų kaupimo bendrove, nieko nedaryti ir pradėti kaupti pensiją „Sodros“ atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje, ar asmeninėje „Sodros“ paskyroje www.sodra.lt/gyventojui pateikti prašymą kaupime nedalyvauti.

Svarbu prisiminti, kad šias pasirinkimo galimybes turi žmonės, kurie šiemet sulaukė pranešimų apie įtraukimą į pensijų kaupimą ir niekada anksčiau kaupime nedalyvavo. Žmonės, kurie prie kaupimo prisijungė ankstesniais metais, negali nutraukti kaupimo ir atsiimti sukauptų lėšų – tokios galimybės nenumato įstatymai.

Apsisprendimas dalyvauti pensijų kaupime – atsakingas žingsnis, tačiau svarstymams skirtas laikotarpis artėja prie pabaigos, tad „Sodra“ ragina gyventojus neatidėlioti sprendimo paskutinei minutei.

Keli pasirinkimo variantai

Šių metų pradžioje „Sodra“ į pensijų kaupimą įtraukė beveik 68 tūkst. gyventojų. Jie gali patys bet kada sudaryti sutartį su savo pasirinkta pensijų kaupimo bendrove ir tai jau padarė beveik 500 gyventojų. Dar beveik 3 tūkst. gyventojų naujai sudarė sutartis su pensijų kaupimo bendrovėmis, nors šiais metais nebuvo automatiškai įtraukti į kaupimą.

Gyventojai taip pat gali pateikti „Sodrai“ prašymą kaupime nedalyvauti – tokį sprendimą priėmė 36 tūkst. įtrauktų gyventojų. Prašymą nedalyvauti pensijų kaupime rekomenduojama pateikti internetu prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui www.sodra.lt/gyventojui.

Prašymas yra beveik užpildytas, tereikia paspausti mygtuką „pateikti“. Prašymą taip pat galima užpildyti atvykus į bet kurį „Sodros“ priimamąjį.

Svarbu prisiminti, kad žmonės įtraukiami į pensijų kaupimą kas trejus metus, kol jiems sukaks 40 metų. Tad jei 2020 m. atsisakėte dalyvauti pensijų kaupime, šiemet vėl galėjote sulaukti kvietimo pradėti kaupti. Tai pasitikrinti galite savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje.

Kaip informuojama apie įtraukimą

Visi į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai gauna pranešimus į asmenines paskyras, kuriose gali sužinoti, kokia kaupimo bendrovė jiems buvo parinkta ir ką daryti toliau. Gyventojai, nurodę savo elektroninio pašto adresus, pranešimus gauna taip pat ir elektroniniu paštu.

Jei žmogus neperskaito pranešimo asmeninėje paskyroje, informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą jam siunčiama registruotu laišku. Gyventojai nesijungiantys prie savo asmeninių paskyrų sulaukia ir „Sodros“ skambučių su jiems asmeniškai svarbia informacija.

Tam, kad laiku gautumėte informaciją apie įtraukimą į dalyvavimą pensijų kaupime ir valstybinio socialinio draudimo naujoves, nepamirškite atnaujinti savo kontaktinių duomenų asmeninėje paskyroje, primena „Sodra“.

Pasirinkę meniu punktą „Mano pasirinkti informacijos iš „Sodros“ gavimo būdai“ galite nurodyti, kokiu būdu Jums bus siunčiama svarbi informacija. Taip pat svarbu peržiūrėti nustatymus, kad „Sodros“ laiškai nebūtų nukreipiami į nepageidaujamus pranešimus (SPAM).

Kas laukia prisijungus prie kaupimo

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.

Pavyzdžiui, kaupiantysis uždirba 1000 eurų neatskaičius mokesčių kas mėnesį. 2023 metais žmogaus įmoka bus 30 eurų (1000 eurų x 3 proc. = 30 eurų). Iš valstybės biudžeto už žmogų į pensijų fondą bus pervedama dar 23,85 euro (1590,30 euro x 1,5 proc. = 23,85 euro). Iš viso per mėnesį bus kaupiama 53,85 euro (30 eurų + 23,85 euro = 53,85 euro).

Gyventojai antros pakopos pensijų kaupimo įmokas moka nuo savo draudžiamųjų pajamų – lėšas perveda darbdavys, kartu su kitomis socialinio draudimo įmokomis. Tokiu atveju, jeigu gyventojo pajamos sumažėja arba jis praranda darbą, atitinkamai į pensijų kaupimo fondą pervedamos mažesnės įmokos arba jos išvis nemokamos.

Gyventojai taip pat gali bet kada laikinai sustabdyti antros pakopos pensijų kaupimo įmokų mokėjimą ne ilgesniam nei 12 mėnesių laikotarpiui per visą kaupimo laiką. Stabdyti įmokų mokėjimą galima tuomet, kai žmogus gauna pajamas, tačiau jam reikia lėšų kitoms reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.