Prezidentūros siūlymas didinti prokurorų algas sulaukė Seimo dėmesio: imsis svarstymo

Seimui antradienį nutarė svarstyti prezidentūros siūlymą nuo spalio 1 d. didinti prokurorų algas.

Seimui antradienį nutarė svarstyti prezidentūros siūlymą nuo spalio 1 d. didinti prokurorų algas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimui antradienį nutarė svarstyti prezidentūros siūlymą nuo spalio 1 d. didinti prokurorų algas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 4:43 PM

Po pateikimo už prezidentūros teiktas Prokuratūros įstatymo pataisas balsavo 122 Seimo nariai, prieštaraujančių nebuvo, 1 susilaikė.

Toliau teisės aktų pataisos bus svarstomas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete. Taip pat dėl šių pakeitimų Seimas paprašė Vyriausybės išvados.

Prezidentūra, atsižvelgdama į tai, kad valstybės tarnybos reformoje nenumatytas prokurorų algų didinimas, jų atlyginimus siūloma didinti, numatant subalansuotą darbo užmokesčio santykį tarp atitinkamų grandžių teismų ir prokuratūrų. Prezidentūra siūlo nustatyti, kad nustatyti tokius prokurorų pareiginės algos koeficientus, kurie skirtųsi vidutiniškai 10 proc., lyginant su teisėjų koeficientais.

Siūloma numatyti, kad prokurorų darbo užmokesčiui apskaičiuoti būtų taikomas 1 785,4 euro siekiantis bazinis dydis.

Prezidentūra skaičiuoja, kad prokurorų algų padidinimui per metus papildomai iš valstybės biudžeto prireiktų apie 16 mln. eurų.

Kaip Seime antradienį sakė įstatymo pataisas pristatęs prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Andrius Kabišaitis, teisės aktų pakeitimais siekiama pagerinti prokurorų socialines garantijas, sudaryti teisines sąlygas padidinti visų lygių prokurorų darbo užmokestį ir didinti prokurorų profesijos patrauklumą. Pažymima, kad tai galėtų reikšmingai prisidėti prie to, kad prokuratūros sistemoje dirbtų tik aukštos kvalifikacijos pareigūnai.

„Sparčiai didėjant darbo užmokesčiui Lietuvoje ir atsižvelgiant į augantį infliacijos lygį, prokurorų atlyginimai jau šiuo metu yra nekonkurencingi ir neleidžia sistemai išlaikyti aukštos kvalifikacijos profesionalų. Prokuroro profesija tampa nepatraukli“, – pažymėjo A. Kabišaitis.

Šalies vadovo patarėjas patikino, kad prokurorų algų padidinimas būtinas atsižvelgiant ir į tai, kad nuo liepos 1 d., kaip nustatyta priimtoje valstybės tarnybos reformoje, padidinus teisėjų algas, prokurorai savo atlyginimais reikšmingai atsiliks nuo teisėjų.

„Europos Tarybos veiksmingumo teisingumo komisijos 2022 metų ataskaitos duomenimis, 21-oje valstybėje teisėjai ir prokurorai vidutiniškai gauna vienodą arba beveik vienodą, tai yra besiskiriantį ne daugiau kaip 10 procentų, darbo užmokestį“, – atkreipė dėmesį A. Kabišaitis.

Prezidento patarėjas, atsakinėdamas į Seimo narių klausimus, tvirtino, kad priėmus prezidentūros teikiamas įstatymo pataisas, prokurorų algos būtų apie 10 proc. mažesnės negu teisėjų.

„Prokurorų atlyginimai būtų apie 10 procentų mažesni už atitinkamo lygmens teisėjų. (...) Kalbant apie atlyginimą „į rankas“, tai, jei apylinkės teismo teisėjo alga bus 3740 eurų, tai 10 procentų mažesnis būtų apylinkės prokuroro darbo užmokestis“, – tvirtino A. Kabišaitis.

Anot jo, prokurorų algų didinimas būtų finansuojamas iš lėšų, kurios buvo numatytos valstybės tarnybos reformos įgyvendinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas