V. Mitalas: jeigu mokesčių reforma atrodys kaip Frankenšteinas, turėsime panaudoti buvimą koalicijoje stabdymui

Jeigu po svarstymų Seime mokesčių reforma po svarstymų nukreipta į mokesčių didinimą, Laisvės partija turės pasinaudoti savo buvimu koalicijoje, jog mokestinių pakeitimų svarstymas būtų stabdomas, sako parlamento vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

V.Mitalas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
V.Mitalas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jun 28, 2023, 8:58 AM, atnaujinta Jun 28, 2023, 11:26 AM

„Jeigu netikėtai ta reforma pavirs į tokį Frankenšteiną, kur nubalsuos susivieniję visų rūšių socialdemokratai ir visų rūšių „valstiečiai“ iš kairės ir dešinės, ir tas pasiūlymas (mokesčių reforma – ELTA) po svarstymų Seime atrodys kaip Frankenšteinas, tada mes turėsime panaudoti savo buvimą koalicijoje tam, kad reformos priėmimą sustabdytume“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

Jis akcentavo, kad šiuo metu jau veikia koalicinės tarybos instrumentas ir ten bus svarstomi visi svarbiausi įstatymai – taip pat ir mokesčių reforma.

„Geriau jokios reformos, negu Frankenšteinas, kuris užgula paprasčiausiu mokesčių didinimu ant Lietuvos žmonių. Ir naujais mokesčiais, ir senų mokesčių didinimu. Tikiuosi tas suveiks, juo labiau, kad koalicinės tarybos instrumentas jau dabar ir oficialiai yra patvirtintas ir ten visi svarbiausi įstatymai privalomai bus svarstomi“, – sakė politikas.

G. Skaistė: esame atvirti mokesčių reformos paketo tobulinimui

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tikina, kad radus sąlyčio taškų, kuriems būtų sutelktas platesnis politinis palaikymas, galima sutarti dėl mokesčių reformos paketo tobulinimo. Pasak jos, svarbu yra tai, kad po pakeitimų paketas išliktų subalansuotas, o valstybės finansai išliktų tvarūs.

„Laikas parodys kaip paketas galėtų keistis. Man atrodo labai svarbu, kad pirmas etapas yra baigtas, suformuotas toks paketas, kuris sulaukė Seime gana plataus palaikymo pateikimo stadijoje. Reiškia galime ties tais sprendiniais dirbti, galbūt juos tobulinti, jeigu surasime sąlyčio taškų, kuriems bus sutelktas platesnis politinis palaikymas“, – trečiadienį žurnalistams teigė G. Skaistė.

„Turbūt atskirais klausimais matysime, kur Seimo narių dauguma krypsta. Jeigu bus taškų, kur galima susitarti neiškraipant pačio paketo, mes esame atviri tobulinimui ir tolimesnėms diskusijoms“, – pažymėjo ji.

G. Skaistė akcentavo, kad sprendimų mokesčių svarstymuose, kurie drastiškai mažintų valstybės biudžeto pajamas, neturėtų būti. Ji dar kartą pažymėjo, kad sprendimai turi būti subalansuoti.

„Jeigu vienoje pusėje bus siūlymai mažinti valstybės biudžeto pajamas nuo dabar pasiūlyto varianto, turėtų būti analogiškai daromi sprendimai ir kitoje pusėje, kad sprendinys išliktų subalansuotas ir fiskaliai tvarus“, – sakė konservatorė.

„Pasiūlymų turbūt daug kas gali registruoti įvairių. Asmeniškai manau, kad pateiktas paketas yra tai, dėl ko galime Seime sutarti. Jeigu yra pasiūlymų iš kitų pusių, matysime“, – tikino ji.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Už Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.