I. Šimonytė prakalbo apie mokesčių reformą: tikiuosi, kad parlamentarams užteks išminties

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad jeigu mokesčių reformos pakete būtų pritarta tik biudžeto pajamas mažinantiems siūlymams, tuo pat metu išaugus reikalavimams valstybėms išlaidoms, tuomet geriau jo nepriimti. Vis tik Vyriausybės vadovė tikisi, kad mokesčių reformą pavyks išlaikyti ribose, kurios yra užbrėžtos.

 I.Šimonytė.<br>J.Elinsko / ELTOS nuotr.
 I.Šimonytė.<br>J.Elinsko / ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jun 29, 2023, 9:05 AM

„Jeigu paketas pasidarys toks, kad biudžeto pajamos vien tik mažėja, tuo pačiu metu augant pareikalavimams valstybėms išlaidoms ir dėl švietimo, ir dėl krašto apsaugos susitarimų, ir dėl infrastruktūros bei kitų objektyvių aplinkybių, tuomet akivaizdu, kad geriau jokio paketo negu toks“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė I. Šimonytė.

„Bet aš vis dėlto tikiuosi, kad kolegoms Seime užteks išminties išlaikyti paketą ribose, kurios yra užbrėžtos, dėl detalių turint galimybę diskutuot“, – akcentavo ji.

I. Šimonytė aiškino, kad mokesčių reformos paketas yra įvairialypis – jame yra nuostatų, dėl kurių pritaria verslas, koalicijos partneriai ir oponentai, tačiau kiti pokyčiai mokestinėje sistemoje tampa nepriimtini dėl ideologinių nuostatų. Vis tik, ji pabrėžė, kad paketas yra subalansuotas.

„Yra sprendimų, kurie mažina mokesčių naštą mažiau uždirbantiems žmonėms, tokiu būdu sprendžiant pajamų nelygybės klausimus, taip pat didinantys mokesčius aukštesnėse pajamose, vėlgi kalbant apie tą pačią pajamų nelygybę, kuri Lietuvoje praėjusiais metais, deja, pradėjo šiek tiek didėti. Yra verslo investicinių lengvatų, kurios labai svarbios kalbant apie Lietuvos ateitį, ekonomikos transformaciją“, – sakė politikė.

„Tai priklausys nuo to, kokie pokyčiai bus. Nes kartais Lietuvoje diskutuojant apie mokesčius susiformuoja tokia diskusija, kad visus mokesčius galima tik mažinti, tai visos nuostatos, kurios mažina mokesčius, visiems labai patinka, bet visas kitas nuostatas išbraukime“, – tikino konservatorė.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Už Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.