Pensijų anuitetų fonde – 30 mln. eurų turto: paskelbė, kokia didžiausia ir mažiausia išmoka

„Sodra“ praneša, kad pensijų anuitetų fonde šiuo metu yra 30 mln. eurų turto ir 2,3 tūkstančio anuitetų gavėjų, kuriems kas mėnesį mokamos vidutiniškai 63 eurų dydžio išmokos.

„Sodra“ praneša, kad pensijų anuitetų fonde šiuo metu yra 30 mln. eurų turto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Sodra“ praneša, kad pensijų anuitetų fonde šiuo metu yra 30 mln. eurų turto.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jun 29, 2023, 10:44 AM, atnaujinta Jun 29, 2023, 11:16 AM

„Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė tvirtina, kad praėjusiais metais, atsižvelgiant į sudėtingas aplinkybes, buvo nuspręsta palikti uždirbtą pelną kaip papildomą rezervą fondo stabilumui užtikrinti.

„Šis sprendimas pasiteisino. Šiais metais, įvertinę esamą situaciją ir perspektyvas bei pasitarę su Pensijų anuitetų fondo taryba, nusprendėme paskirstyti sukauptą investavimo pelną“, – teigė D. Gerulytė.

Didžioji dalis turto investuojama pasaulio akcijų rinkose

„Sodra“ tikino, kad didžioji dalis – apie 70 proc. – Pensijų anuitetų fondo turto yra investuojama pasaulio akcijų rinkose ir investuoto turto vertė nuolat kinta. Pensijų anuitetų fondas taiko unikalią investavimo strategiją, kuri leidžia pasiekus nustatytus investavimo tikslus fiksuoti uždirbtą investavimo pelną.

Tokiu būdu, anot „Sodros“, nepaisant Pensijų anuitetų fondo turto vertės svyravimo, yra sukaupiamas investavimo pelnas, kuriuo yra finansuojamas Pensijų anuitetų fondo įsipareigojimas uždirbti 1 proc. investicinę grąžą. Taip pat suformuojami fondo tvariai veiklai reikalingi atidėjiniai, o likusi pelno dalis yra paskirstoma pensijų anuitetų gavėjams.

Per trejus metus uždirbta 812,41 tūkst. eurų investavimo pelno

Pensijų anuitetų fondas per trejus savo veiklos metus uždirbo 812,41 tūkst. eurų investavimo pelno.

Nuspręsta šį sukauptą investavimo pelną paskirstyti: 176,58 tūkst. eurų jau išmokėtų pensijų anuiteto išmokų garantuotoms palūkanoms padengti; 115,77 tūkst. eurų atidėti galimai didesnėms ateities išmokoms dėl gyvenimo trukmės ilgėjimo; 34,76 tūkst. eurų skirti jau patirtoms išlaidoms kompensuoti dėl gyvenimo trukmės ilgėjimo; 10,57 tūkst. eurų atidėti ateities laikotarpiams; 474,73 tūkst. eurų paskirstyti pensijų anuitetų gavėjams.

Vienkartinėmis išmokomis šiemet bus išmokėta 26,6 tūkst. eurų

2020 metų liepos mėnesį paskirti pensijų anuitetai vidutiniškai didinami 4,75 proc., o pensijų anuitetai paskirti 2022 metų gruodžio mėnesį – 0,15 proc.

Papildomai, iš kitų šaltinių uždirbtas pelnas išmokamas vienkartinėmis išmokomis tiems, kas pensijų anuitetą įsigijo praeitais metais, praneša „Sodra“.

Vienkartinės išmokos dydis yra lygus paskirto pensijų anuiteto ir už pirmą mėnesį išmokėtos sumos skirtumui. Vienkartinėmis išmokomis šiemet bus išmokėta 26,6 tūkst. eurų.

Didžiausia mėnesio išmoka – 345,95 eurai, mažiausia – 8,94 euro

Per 2022 metus pensijų anuitetų gavėjams arba jų paveldėtojams išmokėta daugiau kaip 1 mln. eurų išmokų, o per 2023 metų pirmą pusmetį – jau beveik 0,8 mln. eurų. Didžiausia mėnesio išmoka yra 345,95 eurų, o mažiausia – 8,94 euro (įsigyta už 2,2 tūkst. sukaupto pensijų turto), informuoja „Sodra“.

Rinkdamiesi pensijų anuitetą pensijų fondų dalyviai, sukakę senatvės pensijos amžių ar gaunantys išankstinę pensiją, pirmenybę teikia išmokų stabilumui, antras prioritetas – paveldėjimo galimybė, todėl standartinius pensijų anuitetus renkasi beveik 90 proc., o paveldimą standartinį pensijų anuitetą – 68 proc. visų anuitantų.

„Sodros“ atstovė: pensijų anuitetų fondo investavimo modelis orientuotas į ilgalaikius tikslus

„Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė tvirtina, kad fondo investavimo modelis yra orientuotas į ilgalaikius tikslus, todėl pelno augimas yra sąlyginai nedidelis.

„Mūsų investavimo modelis yra orientuotas į ilgalaikius tikslus. Mes nesiekiame maksimizuoti trumpalaikio turto, kad kuo greičiau (būtų pasiektas rezultatas – ELTA), o vėliau turėti kažkokių problemų“, – ketvirtadienį teigė D. Gerulytė.

Ji pažymėjo, kad „Sodra“ nesiblaško ir stengiasi pigiai įsigyti turto, kurio vertė augs ateityje.

„Mes per daug nesiblaškome ir jeigu kažkurie metai yra prastesni finansų rinkoms, tai žiūrime į tai iš kitos pusės, kad tuo metu galime pigiai įsigyti turto, kurio vertė ateityje augs ir augs sparčiau, kadangi atpigusios akcijos iki tikrosios vertės turės daugiau paaugti“, – sakė „Sodros“ atstovė.

„Sukonstravus šį investavimo modelį, matome, kad greičiausiai galėtume indeksuoti, jog tas indeksavimas būtų panašus į ilgalaikės infliacijos augimą. Bet tai tik orientacija“, – pažymėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.