Lietuviai tuo pradėjo rūpintis jau prieš kelis mėnesius – rinktis iš likučių nesiruošia

Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti. Kelionių organizatorių pastebėjimais, šiam žiemos sezonui keliautojai ruošiasi nuo pavasario, kad gautų geresnius kelionių pasiūlymus ir netektų rinktis iš to, kas liko.

Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kol vieni pakeliui į suplanuotą vasaros kelionę, kiti jau suskubo planuoti, kur keliaus žiemą ir ką žada veikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 1, 2023, 3:20 PM

Rezervacijos plaukia nuo pavasario

Portalo lrytas.lt kalbinti kelionių organizatoriai teigia, kad žiemos kelionių pardavimai prasidėjo balandį – nuo tada ir lietuviai ėmė planuoti būsimas atostogas užsienyje.

„Apgyvendinimo vietų kalnų kurortuose yra ribotas kiekis, o keliaujama dažnai grupėmis, todėl lietuviai skuba rezervuoti tinkamiausius variantus iš anksto.

Įsigyjant slidinėjimo kelionę dar vasarą, ne tik užsitikrinama patraukli atostogų kaina, bet ir rezervuojama įrangos gabenimo paslauga, nes tokio bagažo vieta lėktuve yra ribota“, – komentavo tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Jos skaičiavimais, už savaitę trunkančias žiemos atostogas keliaujantys iš Lietuvos išleidžia kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Išties – kelionių kainas ir nuolaidas lietuviai seka. Anot kelionių organizatoriaus „Novaturas“ Komunikacijos vadovės Miglės Bielinytės, iš anksto įsigyta kelionė reiškia ir tai, kad bus gauta mažiausios kainos garantija.

„Tai reiškia, kad mūsų kelionę iš anksto įsigiję klientai gali jaustis užtikrinti, jog jiems bus grąžintas kainos skirtumas, jei kelionės kaina ateityje sumažėtų. Matome, kad šią naudą keliautojai vertina ir ja naudojasi“, – aiškino atstovė.

Tačiau keliaujantiems svarbu ne tik žiemos atostogų kaina. Kaip minėjo M.Bielinytė, žmonės mėgsta rinktis iš plataus asortimento, todėl likučiais tenkintis nenori. Neretai nutinka taip, kad paskutinę minutę planuojant žiemos kelionę, ypač populiariuose vietose vietų gali visai nebelikti.

„Išankstiniai žiemos pardavimai auga – šiuo metu fiksuojame apie 2,3 karto didesnius pardavimus, lyginant su praėjusiais metais“, – pastebi ji.

Traukia ten, kur šilta

Žiemą per didžiąsias metų šventes ar moksleivių atostogas viena dažniausių krypčių, anot „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovės, yra universalusis Egiptas. Palyginti trumpas skrydis, visus metus trunkanti vasara ir „viskas įskaičiuota“ traukia į vienus populiariausių Hurgados ar Šarm aš Šeicho kurortus.

„Taip pat lietuviai aktyviai renkasi ir atostogas amžinojo pavasario saloje Madeiroje, kur ir žiemos sezonu lepina daugiau nei 20 laipsnių šiluma“, – komentavo atstovė. Čia tautiečiai vyksta ir dėl žavinčios išskirtinės gamtos.

Tačiau lietuviai nepamiršta ir Turkijos. „Aišku, numeris vienas visada yra Turkija. Pavyzdžiui praeitais metais netgi 60 proc. lietuvių, skaičiuojant pagal visas kryptis, vyko į Turkiją. Apie 40 proc. vyksta kažkur toliau – Graikiją, Bulgariją, Albaniją, Juodkalniją, Italiją, Ispanija ir kitas Pietų Europos kryptis. Bet visiškai tiesa, kad vasarą keliaujama į pietus“, – naujienų agentūrai ELTAI vardijo kelionių organizatoriaus „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

„Novaturas“ atstovės teigimu, populiarumu nenusileidžia ir Madeiros kurortai. Taip pat vis dažniau pasirenkama Jordanija – ši šalis šiuo metu yra populiariausiųjų trejetuke.

„Be to, išplėtėme egzotinių kelionių vietų ir krypčių pasiūlą, reaguodami į vis augantį keliautojų susidomėjimą tolimosiomis šalimis“, – tendencijomis dalijosi ji. Nors kelionių agentūra siūlo 12 krypčių į tolimesnius kraštus, pasiūla į Zanzibarą išaugo tris kartus, į Kubą, Meksiką, Seišelius du kartus, palyginus su praėjusiu žiemos sezonu.

Turistai renkasi ir kiek prabangesnes vietas. Pavyzdžui, Jungtinius Arabų Emyratus, kur mėgstama sutikti Naujuosius.

Mėgsta ir aktyvias atostogas

Iš Lietuvos keliautojai patraukia ne tik į saulėtus kraštus, bet renkasi ir pažintines keliones,  laiką leidžia aktyviau. Pavyzdžiui, kasmet dalis išvyksta ir į slidinėjimo kurortus Austrijoje ar kitose pamėgtose šalyse.

Taip pat daug metų populiarumu išsiskiriančią Tenerifę turistai iš Lietuvos renkasi ne tik dėl saulės spindulių, tačiau jau atranda ir aktyvų poilsį. Anot I.Aukštuolytės, čia galima ir kaituoti, ir važinėti dviračiais, ir leistis į kalnų žygius.

Taip pat mėgstama išbandyti ir naujas pažintines keliones.

„Sąraše pamėgtos kelionės į Laplandiją, kruizai Nilu Egipte, be to, siūlome ir daugiau nei 20 naujienų – naujos pažintinės kelionės į Bavarijos ir kitas kalėdines muges, Naujųjų metų sutikimo programos Austrijoje, Šveicarijoje, Olandijoje, Prahoje Čekijoje, Zakopanėje Lenkijoje, Taline Estijoje bei kituose Europos miestuose. Taip pat siūlome ir naujas trumpesnių ir ilgųjų savaitgalių keliones Kipre, Lisabonoje Portugalijoje, Malagoje Ispanijoje ir kitose kryptyse“, – teigė „Novaturo“ atstovė.

ELTAI R.Širvinskas taip pat patikino, lietuviai linkę vis dažniau rinktis pažintines, aktyvias atostogas užsienyje: nuo kopimo į kalnus iki pažintinių išvykų.

„Yra tendencija, turbūt jau po COVID-19 pandemijos, kad prisibuvome visi namuose, prisisėdėjome ir prisigulėjome, tad nuvykę atostogų norime ne tik gulėti prie baseino, bet ir derinti poilsį su pažintimi. Tad lietuviai labai renkasi aktyvias atostogas ir kiekvienais metais toks dalykas vis labiau populiarėja“, – teigė R.Širvinskas.

Jo turimais duomenimis, aktyviai mėgstama atostogauti Romoje (Italija), Barselonoje (Ispanija), Milane (Italija), Paryžiuje (Prancūzija), Londone (Jungtinė Karalystė).

„Jeigu kelionė yra savaitei ar ilgiau, tai žmonės aktyviai keliauja į kalnus. Tai Karpatai Slovakijoje, toliau Austrijos, Italijos alpės, Portugalijai priklausanti Madeiros sala. Net yra keliautojų vykstančių užkariauti Kilimandžaro viršūnę į Afriką ir panašiai“, – ELTAI aiškino jis.

Pastebima, kad tautiečiai keliones vis dažniau planuoja savarankiškai, tačiau kinta ir tai, kaip lietuviai pagal turimus finansus renkasi kelionių kryptis – esą net aukštos infliacijos laikotarpiu žmonės renkasi aukštesnės kokybės ir įdomesnius maršrutus, nors tokios atostogos atsieina daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.