Lietuviai prasitarė, kur išleistų pinigus, jei turėtų milijoną: kai kurie atsakymai nustebino

Jei laimėtų ar kitaip netikėtai gautų milijoną eurų, dauguma Lietuvos gyventojų juos investuotų į nekilnojamąjį turtą, o vos 8 proc. norėtų baigti darbinę karjerą ir pinigus panaudoti kasdienėms išlaidoms, rodo birželį „Citadele“ banko užsakymu atlikta apklausa.

Jei laimėtų ar kitaip netikėtai gautų milijoną eurų, dauguma Lietuvos gyventojų juos investuotų į nekilnojamąjį turtą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jei laimėtų ar kitaip netikėtai gautų milijoną eurų, dauguma Lietuvos gyventojų juos investuotų į nekilnojamąjį turtą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jei laimėtų ar kitaip netikėtai gautų milijoną eurų, dauguma Lietuvos gyventojų juos investuotų į nekilnojamąjį turtą.<br>D.Umbraso nuotr.
Jei laimėtų ar kitaip netikėtai gautų milijoną eurų, dauguma Lietuvos gyventojų juos investuotų į nekilnojamąjį turtą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-22 15:19

Jos dalyviai turėjo galimybę pasirinkti iš 14 variantų, kaip norėtų išleisti ar investuoti pinigus, ir beveik pusė lietuvių pasirinko juos investuoti į nekilnojamąjį turtą (NT) – 49 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad norėtų įsigyti kelis NT objektus, skirtus tiek gyventi, tiek nuomoti. Toks pasirinkimas – populiariausias tarp didžiųjų miestų gyventojų.

Antra populiariausias pasirinkimas Lietuvoje – investavimas į akcijas ir obligacijas. Tai pasirinko 32 proc. apklaustųjų. Šį atsakymą dažniau rinkosi vyrai ir paneigė mitą, kad paprastai moterys renkasi saugesnius investavimo būdus, tokius kaip valstybės obligacijos, o vyrai – rizikingesnius, tačiau duodančius didesnę grąžą.

Trečias populiariausias atsakymas buvo NT, skirto tik gyventi jame, įsigijimas – nuosavą būstą įsigyti ar pakeisti norėtų 30 proc. apklaustųjų.

Beveik ketvirtadalis apklaustųjų (24 proc.) nurodė, kad norėtų išvykti į ilgą kelionę. Prioritetą keliauti teikia apklausoje dalyvavusios 18–29 metų moterys. 14 proc. respondentų pažymėjo, kad taupytų vaikų ateičiai, 19 proc. pasidalytų su tėvais ar artimaisiais – dažniausiai tokį atsakymą rinkosi vyresni, 50–74 metų, apklaustieji.

„Pasigilinus į tai, kaip Lietuvos gyventojai planuotų išleisti didelę sumą pinigų, jei savo sąskaitoje turėtų milijoną eurų, matomos kelios teigiamos tendencijos: tarp populiariausių atsakymų išsiskiria planai investuoti tiek į NT, tiek į investicinius produktus – tai rodo augantį gyventojų finansinį raštingumą ir ateities planavimą, nes šie pasirinkimai ilgalaikėje perspektyvoje dažniausiai leidžia išlaikyti gautą turtą ar net padidinti jo vertę.

Dar viena matoma teigiama tendencija yra tėvų noras investuoti į vaikų ateitį ir jaunų žmonių planai padėti tėvams“, – sako Rūta Ežerskienė, „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę.

15 proc. apklausos dalyvių rinktųsi pirmiausia įgyvendinti visus turimus įsipareigojimus, sumokėti skolas – tokį atsakymą dažniausiai rinkosi 30–49 metų respondentai, dažniau mažesnių miestelių nei didžiųjų miestų gyventojai.

15 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad nieko iš esmės nekeistų, toliau gyventų be didelių išlaidų, o netikėtai gautus pinigus laikytų sąskaitoje. Toks pasirinkimas populiariausias tarp vyresnių nei 60 metų respondentų. 9 proc. gyventojų nurodė, kad investuotų į pensiją, tiesa, tokį atsakymą dažniau nei kiti rinkosi 50–74 metų apklaustieji, o 18–29 metų grupėje pasirinkimas kaupti pensijai buvo mažiausiai populiarus.

Baigti darbinę karjerą ir gyventi iš netikėtai gauto milijono eurų rinktųsi vos 8 proc. apklaustųjų – tokį atsakymą dažniausiai žymėjo 50 metų ir vyresni respondentai, o 60–74 metų grupėje jis pasirinktas net tris kartus dažniau nei 18–29 metų respondentų (atitinkamai 12 proc. ir 4 proc.).

Įsigyti svajonių automobilį norėtų 12 proc. apklaustųjų, dažniausiai 18–29 metų grupėje, dažniau vyrai nei moterys. 9 proc. pažymėjo, kad nemenką sumą norėtų skirti labdarai, o 4 proc. – kad išsikeltų gyventi į užsienį. Vos 1 proc. apklaustųjų surengtų įspūdingą vakarėlį. Tiesa, nė vieno tokio atsakymo nebuvo tarp 18–29 metų apklaustųjų.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą „Citadele“ banko užsakymu birželio mėnesį atliko „Norstat“. Internetinės apklausos būdu buvo apklausta 1 tūkst. 18–74 metų gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.