Lietuvos bankas ruošiasi pristatyti paskolų palūkanų normų fiksavimo priemones

Lietuvos bankas (LB) baigęs viešą konsultaciją su rinkos dalyviais ir organizacijomis dar šią vasarą planuoja pristatyti taikytinas priemones dėl paskolų palūkanų normų fiksavimo ir refinansavimo galimybių didinimo.

LB planuoja pristatyti taikytinas priemones dėl paskolų palūkanų normų fiksavimo, refinansavimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LB planuoja pristatyti taikytinas priemones dėl paskolų palūkanų normų fiksavimo, refinansavimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jul 23, 2023, 9:36 AM

LB Makroprudencinės politikos skyriaus vyresnysis ekonomistas Rokas Norvilas tikino, kad pristačius galutinį pasiūlymų planą, LB kartu su Finansų ministerija ir kitomis institucijomis planuoja inicijuoti teisės aktų pakeitimus.

„Lietuvos bankas gavo atsakymus ir komentarus iš penkių rinkos dalyvių ir organizacijų. Šiuo metu Lietuvos bankas vertina dalyvių komentarus ir derina taikytinas priemones, kurias planuojama pristatyti rinkos dalyviams ir visuomenei šią vasarą“, – Eltai teigė R. Norvilas.

„Pristačius galutinį pasiūlymų planą, Lietuvos bankas, bendradarbiaudamas su Finansų ministerija ir kitomis institucijomis, planuoja pradėti pristatytų įrankių kūrimą ir inicijuoti teisės aktų pakeitimus, reikalingus pasiūlymų įgyvendinimui. Be to, sprendimams, kuriems reikėtų kredito davėjų pasirengimo, pavyzdžiui, infrastruktūros, operacijų pritaikymo, būtų skiriamas pakankamas laikas pasiruošti“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad gegužės pabaigoje LB pristatė siūlymus, kaip būtų galima padidinti paskolų palūkanų normų fiksavimo ir refinansavimo galimybes.

LB siūlė įpareigoti kredito davėją, prieš sudarant būsto paskolos sutartį, pasiūlyti vartotojui bent dvi alternatyvas – galimybę rinktis būsto paskolą su kintamąja palūkanų norma ir galimybę rinktis būsto paskolą su bent 5 m. fiksuotąja pagrįsto dydžio palūkanų norma arba kartu su palūkanų normų svyravimo draudimo bent 5 m. produktu pagrįsta kaina.

Taip pat, LB nuomone, reikėtų sukurti viešai prieinamą nepriklausomą ir išsamią būsto paskolos alternatyvų skaičiuoklę bei skelbti būsto paskolų maržų ir palūkanų normų sklaidos statistiką, sukurti nepriklausomą interaktyvią priemonę kliento ir rinkos būsto paskolų sąlygų palyginimui.

LB manymu, reikėtų įpareigoti kredito davėjus reguliariai informuoti esamus klientus, būsto paskolų gavėjus, apie jiems palankiais alternatyvias kredito davėjo siūlomas sąlygas, pavyzdžiui, palūkanų maržos dydį.

Galiausiai, LB siūlė riboti nepagrįstas išlaidas keičiant sutarties sąlygas ir nustatyti rekomendaciją, kad sutarties keitimo mokestis, keičiant kintamosios palūkanų normos maržą, negali būti didesnis nei naujos sutarties sudarymo pas tą patį kredito davėją mokestis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.