Naujų butų pirkėjus statytojai žvejoja paslėptomis nuolaidomis – išaiškino, kaip jos veikia

Skelbimų portaluose ir nekilnojamojo turto (NT) vystytojų projektų puslapiuose akylesni pirkėjai jau gali pastebėti naujiems butams taikomas nuolaidas. Jos gali siekti nuo kelių iki keliasdešimt tūkstančių eurų, bet galima sulaukti ir kitokių nuolaidų: nuo atiduodamos buitinės technikos iki remontų kaštų padengimo.

Akylesni pirkėjai jau gali pastebėti naujiems butams taikomas nuolaidas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Akylesni pirkėjai jau gali pastebėti naujiems butams taikomas nuolaidas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Akylesni pirkėjai jau gali pastebėti naujiems butams taikomas nuolaidas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Akylesni pirkėjai jau gali pastebėti naujiems butams taikomas nuolaidas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Statulevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Statulevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Antanavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Antanavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 5:42 PM

Pastaruosius kelis mėnesius naujiems butams Vilniuje, priklausomai nuo būsto vietos ir kainos,  taikomos 2–3 proc. nuolaidos nuo galutinės kainos, sako Darius Sakevičius, „Urban Estate“ NT brokeris.

Pirminė butų rinka stagnuoja, o žmonės į butus vis dar žvalgosi lyg turistai: apžiūri, tačiau neperka, laukia geresnių kainų. Tačiau, anot pašnekovo, taikomos nuolaidos skatina greičiau priimti sprendimą ir įsigyti būstą – tą jau pastebi ir dirbdamas su parduodamais objektais sostinėje.

Pavyzdžiui, jei įrengto dviejų kambarių buto Vilniuje kaina siekia apie 140 tūkst. eurų, taikoma nuolaida – 3 tūkst. eurų, jei turto kaina aukštesnė – nuolaida atitinkamai taip pat didesnė.

Tokio tipo nuolaidos jau taikomos ir žemės sklypams. Vis tik čia pagrindiniai pirkėjai – NT vystytojai, kurie taip pat delsia. Maža to, ši rinka priklauso ir nuo sezono: pirkimai suaktyvėja pavasarį ir rudenį.

Vystytojai taiko „paslėptą nuolaidą“

NT analitiko, įmonės „Realdata“ vadovo Arnoldo Antanavičiaus pastebėjimu, didelių ir reikšmingų nuolaidų pirminėje naujų butų rinkoje kol kas nėra.

„Tačiau matome, kad vystytojai koreguoja parduodamų projektų kainodaras ir, jeigu žiūrėtume nuo metų pradžios, jos keliais procentais pamažėjusios. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad vystytojai kainas mažina kraštutiniu atveju ir jas koreguoti vengia“, – dėstė jis.

Matyt, taip bijo potencialiam pirkėjui galvoje pasodinti mintį, kad kainos gali dar labiau trauktis. Todėl vystytojai linkę pasiūlyti tarpinį variantą: akcijas, dovanas. Vieni dovanoja vietą automobiliui, kiti – buitinę techniką, atlieka apdailos darbus.

Anot A.Antanavičiaus, tokį žingsnį būtų galima vadinti „paslėpta nuolaida“ – į statistiką įtraukiama pilna kaina, tačiau pirkėjas už tam tikrą nuolaidą gauna daugiau, nei gaudavo anksčiau. Nors situacija, atrodytų, ne itin palanki plėtotojams, ji kontroliuojama.

Apie NT vystytojų siūlomas vos kelių procentų nuolaidas naujam būstui, kalbėjo ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius.

Kaip naujienų portalui lrytas.lt minėjo M.Statulevičius, tą daro tikrai ne visi NT pardavėjai ir vystytojai – viskas priklauso nuo parduodamų projektų ir pačių butų. Neretai norima parduoti paskutinius likusius butus naujai pastatytame name, todėl taikomas tam tikros nuolaidos.

Pastebima, kad dažniau siūloma klientams arba nuleisti kainą, arba padovanoti baldus, buitinę techniką, padaryti nuolaidas dizaino sprendimams.

Jis pabrėžia – tikrai nėra taip, kad mažėja būsto kainos. Kainą kai kuriems naujiems butams nuleidžia tik individualios įmonės, priėmusios tokį sprendimą.

Siūlo kalbėtis

Kainas kol kas sunku prognozuoti, tačiau manoma, kad artimiausiu metu prasidės stabilių kainų laikotarpis, lrytas.lt sakė A.Antanavičius.

Pasak jo, dabar yra ne pardavėjų, o pirkėjų rinka. Tai reiškia, kad rinkoje daugiausia liko suinteresuoti pirkėjai. Tad galima eiti ir bandyti dėrėtis – dabar jau ir patys vystytojai daugiau dėmesio skiria potencialiems klientams. To nebūtų buvę galima pasakyti 2021 m. metais, kai buvo būstų pirkimo pikas, priminė NT analitikas.

Pardavimai šiuo metu vis dar žemumose, todėl vystytojai priversti stengtis dėl pirkėjų. Tokia situacija – panaši visoje Lietuvoje, o žmonėms šią vasarą būsto pirkimas gali atsidurti antrame plane.

M.Statulevičius mano, kad visgi NT vystytojų taikomos nuolaidos gali paveikti pirkėjų sprendimą ir paskatinti įsigyti būstą. Tačiau tokio dydžio nuolaidos gali paveikti ne visų pasirinkimą.

„Jau metus besitęsianti Europos Centrinio Banko palūkanų kėlimo politika tiesiogiai atsiliepia ir manoma, kad kai palūkanos nebebus keliamos ir galbūt rudens pabaigoje, žiemą netgi mažės, bus stiprus signalas tiems žmonėms, kurie skaičiavo savo finansines galimybes, kad jau yra laikas priimti sprendimą ir įsigyti būstą“, – kalbėjo jis apie rinkos sulėtėjimą.

Nors ne visiems gyventojams komerciniai bankai išduoda paskolas, galima rasti ir tokių pasiūlymų, kai žmogus gali nuomotis iki tol, kol sukaups pradinį įnašą būsto paskolai. Tad tam tikros išeitys rinkoje yra, patikino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.