Kaip išvengti vartojimo paskolos klaidų?

Prieš skolinantis, būtina racionaliai įvertinti savo finansines galimybes ir vadovautis atsakingo skolinimosi patarimais. Kokie jie? Skaitykite plačiau.

Vartojimo paskola – tai finansinis sprendimas, kurį paprastai renkamės susidūrę su neplanuotomis išlaidomis, pvz., prireikus įsigyti naują automobilį, atlikti būsto remontą, padengti medicinines išlaidas ir pan.
Vartojimo paskola – tai finansinis sprendimas, kurį paprastai renkamės susidūrę su neplanuotomis išlaidomis, pvz., prireikus įsigyti naują automobilį, atlikti būsto remontą, padengti medicinines išlaidas ir pan.
Vartojimo paskola – tai finansinis sprendimas, kurį paprastai renkamės susidūrę su neplanuotomis išlaidomis, pvz., prireikus įsigyti naują automobilį, atlikti būsto remontą, padengti medicinines išlaidas ir pan.
Vartojimo paskola – tai finansinis sprendimas, kurį paprastai renkamės susidūrę su neplanuotomis išlaidomis, pvz., prireikus įsigyti naują automobilį, atlikti būsto remontą, padengti medicinines išlaidas ir pan.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-10 13:37

Vartojimo paskolos ir jas lydinčios klaidos: kaip jų išvengti?

paskola"="">paskola"" target="_blank">Vartojimo paskola – tai finansinis sprendimas, kurį paprastai renkamės susidūrę su neplanuotomis išlaidomis, pvz., prireikus įsigyti naują automobilį, atlikti būsto remontą, padengti medicinines išlaidas ir pan. Nors paskolos internetu yra įprastas reiškinys šiandieninėje visuomenėje, verta įsitikinti, ar tikrai turime pakankamai finansinio raštingumo tam, kad galėtume priimti mums finansiškai palankius sprendimus? Šiame straipsnyje apžvelgsime dažniausiai vartojimo paskolas lydinčias klaidas bei pateiksime keletą praktinių patarimų, kaip jų išvengti.

Kodėl vartojimo paskolos internetu tokios populiarios?

Jeigu svarstote apie vartojimo paskolos įgijimą, esate tikrai ne vienas – remiantis naujausiais „Lietuvos banko“ duomenimis, vartojimo kreditais per metus pasinaudojo net 145 069 klientų, o bendra per metus suteiktų kreditų suma siekė net 176,6 mln. eurų. Kas lemia šio paskolos tipo populiarumą ir kam dažniausiai skolinasi lietuviai?

Kam dažniausiai skolinasi lietuviai, arba populiariausi vartojimo paskolos tipai

Atsižvelgiant į pagrindines vartojimo paskolos įgijimo priežastis, išskiriami trys pagrindiniai jos tipai:

  • Vartojimo paskola asmeniniams poreikiams – tai paskola, skirta padengti medicinines išlaidas (tokias kaip operacijos ar dantų gydymas), kasmetines atostogas bei naujų daiktų įsigijimą. Šio tipo vartojimo paskolos suma paprastai nėra didelė ir grąžinama per gana trumpą laikotarpį.
  • Vartojimo paskola automobiliui – tai vartojimo paskola, skirta norimam automobiliui įsigyti. Su vartojimo paskola paprastai įsigyjami automobiliai iš naudotų automobilių rinkos, kurių kaina nesiekia 10 000 eurų. Vartojimo paskola automobiliui – tai alternatyva automobilių lizingui.
  • Vartojimo paskola būsto remontui – nors būsto remontas yra puiki investicija, ne visuomet yra jam skirtų laisvų pinigų. Vartojimo paskola leidžia neatidėlioti būsto remonto darbų ir įgyvendinti savo tikslus čia ir dabar.

Dažniausios skolinimosi klaidos

Nors vartojimo paskolos tipai bei sąlygos skiriasi, „TF Bank“ ekspertai pastebi, kad pasitaikančios klaidos – beveik visais atvejais kartojasi. Dažniausios jų:

Savo finansinių galimybių neįvertinimas

Kartais papildomų pinigų prireikia čia ir dabar, todėl vartojimo paskolos internetu paimamos objektyviai neįvertinus savo finansinių galimybių. Skolinimasis – atsakingas žingsnis, kuris turi būti priimamas neskubant ir apgalvotai. Trumpai tariant, prieš imdami paskolą pagalvokite ne tik apie šiandieną, bet ir apie rytojų – ar tikrai sugebėsite grąžinti reikiamą sumą iki termino pabaigos, ar mėnesinės įmokos nesukels per didelės finansinės naštos ir pan.

Nesusipažinimas su sutarties sąlygomis

Nors dažniausiai esame linkę šią dalį praleisti, susipažinimas su sutarties sąlygomis yra būtinas tam, kad apsaugotumėte save nuo didelių finansinių klaidų. Sutarties sąlygos įsigalioja nuo sutarties pasirašymo dienos, tad įsitikinkite, jog jas suprantate ir su jomis sutinkate prieš pasirašydami.

Aiškaus grąžinimo plano neturėjimas

Renkantis vartojimo paskolą, būtina turėti aiškų grąžinimo planą, per kiek laiko ir kokiomis dalimis ją grąžinsite. Šis planas turi būti logiškai apgalvotas bei įgyvendinamas taip, kad nesukeltų pernelyg didelės finansinės naštos. Suprantama, jog paprastai norime grąžinti paskolą kuo greičiau, tačiau kartais verta pasirinkti ilgesnį grąžinimo terminą ir grąžinti paskolą mažesnėmis dalimis.

Finansų ekspertų patarimai, kaip skolintis atsakingai

Jei norite finansinius sprendimus priimti atsakingai, yra keletas būdų, kurie padės apsidrausti nuo skolinimosi klaidų.

Racionaliai įvertinkite savo finansinę situaciją

Tai pats pirmasis bei pats svarbiausias žingsnis prieš skolinantis. Kiekvienas asmuo turi individualų kredito reitingą, kuris yra jūsų gebėjimo vykdyti finansinius įsipareigojimus įvertinimas. Turint gerą kredito reitingą, paskolą gauti galėsite greitai ir be jokių trukdžių, tad labai svarbu išsiaiškinti, ar nėra kokių nors užsilikusių finansinių įsipareigojimų, kuriuos privalote apmokėti.

Naudokitės paskolų skaičiuoklėmis (bet aklai nepasitikėkite)

Vartojimo paskolos skaičiuoklė gali padėti įvertinti, kiek per mėnesį teks skirti paskolos grąžinimui. Suvedę tokius duomenis kaip paskolos suma bei grąžinimo terminas, matysite preliminarią palūkanų normą, bendrą grąžinamos sumos dydį bei mėnesinės įmokos dydį. Paskolos skaičiuoklė – itin patogus pagalbinis įrankis, tačiau priimant sprendimą nereikėtų juo pasitikėti aklai. Tik peržvelgę galutinę paskolos sudarymo sutartį galėsite sužinoti individualias paskolos grąžinimo sąlygas.

Pasidomėkite papildomais privalumais

Galbūt tai iš pažiūros gali pasirodyti kaip smulkmena, tačiau papildomos sąlygos, tokios kaip 30 dienų kredito atostogos, gali jus išgelbėti nuo finansinių iššūkių. Tiek jūs, tiek kredito bendrovė, esate suinteresuoti, jog paskolos grąžinimas praeitų sklandžiai, tad prieš skolinantis rekomenduojama pasidomėti, ką dar be įprastinių sutarties grąžinimo sąlygų siūlo kredito bendrovė.

Konsultuokitės ir užduokite svarbius klausimus prieš skolindamiesi

Labai svarbu, kad prieš pasirašant vartojimo paskolos sutartį, visos sutarties sąlygos jums būtų aiškios ir priimtinos. Jeigu kyla kokių nors neaiškumų dėl sutarties sąlygų, kreipkitės į paskolos tiekėją dėl konsultacijos. Prisiminkite – kuomet kalbama apie atsakingus finansinius sprendimus, nėra tokio dalyko kaip per daug klausimų. Žengdami šį žingsnį turite būti tinkamai informuoti.

Kada verta pasidomėti vartojimo paskolos refinansavimo sąlygomis?

Jei esate susipažinę su kreditų teikėjų paslaugomis, greičiausiai esate girdėję apie refinansavimo paslaugą.

Paskolos refinansavimas – tai paslauga, kuomet turimi kreditai sujungiami į vieną bendrą vartojimo paslaugą. Šį būdą rekomenduojama rinktis, kuomet yra pageidaujama kelis brangius kreditus sujungti į viena vartojimo paskolą patogesnėmis sąlygomis. Pasirinkę refinansavimą, turėsite įsiskolinimą tik vienam kreditoriui, tai reiškia, jog bus sudaroma tik viena sutartis bei turėsite tik vieną grąžinimo terminą – tai leis kur kas lengviau planuoti paskolos grąžinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.