Prezidento idėją vadina bloga: pensijų kaupimo sistema taptų skylėta

Prezidentūrai siūlant leisti išsiimti dalį antrojoje pensijų pakopoje sukauptų lėšų, valdančiosios Laisvės partijos narys ir Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas sako, kad taip „žaisti“ su esama pensijų sistema nereiktų.

Prezidentūra svarsto, kad gyventojai galėtų vieną kartą gyvenime atsiimti ketvirtadalį sukauptų pinigų.<br>V.Balkūno nuotr.
Prezidentūra svarsto, kad gyventojai galėtų vieną kartą gyvenime atsiimti ketvirtadalį sukauptų pinigų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Aug 23, 2023, 9:37 AM

„Prezidento pasiūlymas, man atrodo, yra toks tarnavimas visuomenėms baimėms apie tą antrąją pakopą. Aš nemanau, kad reikia su antrąja pakopa žaisti ir ją tokiu būdu bandyti padaryti skylėtą“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

„Ji nuo tokių pasiūlymų taps skylėta ir, deja, tai yra blogas sprendimas“, – teigė jis.

Prezidentūra svarsto, kad gyventojai galėtų vieną kartą gyvenime atsiimti ketvirtadalį sukauptų pinigų. Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas antradienį viešai sakė, jog dabartinė pensijų sistema „netarnauja žmonėms“, o daugelis kaupiančiųjų įteisinus tokį pasiūlymą galėtų išsiimti apie 2–3 tūkst. eurų.

Savo ruožtu V. Mitalas pažymi, kad daugumoje Europos šalių kaupimas pensijai yra stipriai integruotas į visą sistemą, kadangi, senėjant visuomenėms, dirbantiesiems tampa vis sudėtingiau išlaikyti pensinio amžiaus žmones.

„Daugelis Europos šalių pensijų kaupimo dėmenį priskyrė prie būtinos pensijos sistemos dalies. Kaupimas yra privaloma šitos sudėtinės sistemos dalis“, – kalbėjo V. Mitalas.

Prezidentūra savo pasiūlymą ketina pateikti Seimo rudens sesijoje. Tuo metu kiti politikai yra siūlę apskritai leisti žmonėms pasiimti antroje pakopoje sukauptas lėšas be jokių apribojimų.

Lietuvos pensijų sistemą sudaro trys pakopos. Pirmoji, „Sodros“ pensija, finansuojama iš dirbančiųjų ir darbdavių sumokamų mokesčių. Antrąją pakopą, į kurią gyventojai įtraukiami automatiškai, sudaro kaupimas pensijai privačiuose fonduose, į kuriuos kas mėnesį pervedama 3 proc. atlyginimo ir 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio siekianti valstybės paskata. Tuo metu kaupimas trečiojoje pakopoje yra savanoriškas, pinigus senatvei taupant privačiuose fonduose ar kitaip, pavyzdžiui, investuojant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.