Vienas valdžios žingsnis ir būtiniausių paslaugų kainos Lietuvoje kils: įspėja, ko laukti lietuviams

Artėjant rudens Seimo sesijai, įvarios asociacijos, konfederacijos, advokatų tarybos ir kitų organizacijų atstovai reaguoja į valdančiųjų inicijuojamą mokesčių reformą.

A.Bartkus atkreipia dėmesį, kad įvedus mokesčių reformą, būtiniausių paslaugų kainos kiltų, todėl nukentėtų pirkėjai.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
A.Bartkus atkreipia dėmesį, kad įvedus mokesčių reformą, būtiniausių paslaugų kainos kiltų, todėl nukentėtų pirkėjai.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-25 12:31

Per 70 įvairių organizacijų kreipėsi į Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetą. Verslo konfederacija komitetui pateikė 54 organizacijų parašus.

„Kai kurios atkreipia dėmesį į gyventojų pajamų mokestį, kai kurios į nekilnojamo turto mokestį, taip pat individualiai dirbančių žmonių papildomą apmokestinimą. Tikrai vyko pakankamai išsami diskusija“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis.

Rugpjūčio 23 d. kelių organizacijų atstovai socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje dar kartą išsakė savo nuomonę apie mokesčių reformą.

„Bendrai, deja, verslo struktūrų nuomonė yra tokia, kad mokesčių reforma nėra tinkama, todėl mes kitą savaitę darysime bendrą Finansų ir biudžeto komiteto posėdį kartu su Socialinių reikalų ir darbo komitetu“, – tikino J.Džiugelis.

Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis teigia, kad mokesčių reformos projektas nestiprina socialinio teisingumo, o kaip tik skatina visuomenės susipriešinimą ir pažeidžia konstitucines vertybes. Dėl padidėjusių mokesčių darbuotojai esą nebenorės verstis individualia veikla, o tai pažeis jų laisves.

„46 Konstitucijos straipsnis nustato ūkinės veiklos laisvę. Dabar jau 60 organizacijų, kurios jungia pusę milijono žmonių, pasakė, kad reforma yra neparengta, kad ji sukels dar didesnę nelygybę ir visuomenės priešinimą“, – šnekėjo jis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kai kurie individualiai dirbantys žmonės reformos turėtų beveik nepajusti.

„Mažiausias pajamas uždirbantys žmonės iš tos pačios individualios veiklos mokesčių reformos įtakos beveik nepajus. Ji yra nukreipta į tuos, kurie uždirba didžiausias sumas ir dėl kažkokių priežasčių vis dar sumoka mažiausiai gyventojų pajamų mokesčio“, – kalbėjo ji.

Ekonomistas Algirdas Bartkus atkreipia dėmesį, kad įvedus mokesčių reformą, būtiniausių paslaugų kainos kiltų, todėl nukentėtų pirkėjai.

„Ko gero, surasti vieningos apmokestinimo schemos neįmanoma. Valdžia imasi tokios iniciatyvos, užsibrėžia sunkiai realizuojamą tikslą suvienodinti skirtingus pajamų šaltinius“, – manė jis.

Opozicija sako, kad mokesčių reforma galėtų sukelti konfliktą Vyriausybėje, jeigu dalis ministrų nepritartų reformos projektui.

„Žinant ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės charakterį, jai ministrai pasižadėjo, kad mokestinei reformai pritars, vos ne kaip išpažintį kunigui yra išsakę. Viena iš ministrių yra man visa tai atskleidusi ir papasakojusi“, – tikino demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Algirdas Butkevičius.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas teigia, kad priimti mokesčių reformą būtina.

„Pati reforma yra neišvengiama, mes turime rasti sutarimus. Aš galbūt būčiau norėjęs, kad platesnės diskusijos vyktų Vyriausybėje, prieš atnešant reformą į Seimą“, – sakė J.Džiugelis.

Anot socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko, posėdžiai dėl mokesčių reformos prasidės rugsėjo pirmą savaitę. Galutinį komiteto sprendimą tikimasi priimti rugsėjo 8 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.