P. Gražulis siūlo leisti išsiimti visas pensijų fonde sukauptas lėšas įspėjus prieš mėnesį: „Gyventojai yra nepatenkinti“

Seime atsiranda vis naujų parlamentarų pasiūlymų dėl antros pensijų pakopos reguliavimo. Prie jų prisijungė ir Pensijų kaupimo įstatymo pataisas įregistravęs Seimo narys Petras Gražulis. Jis siūlo leisti pensijų fondų dalyviui bet kada išsiimti visas pensijų fonde sukauptas jam priklausančias pinigines lėšas, įspėjus pensijų fondą apie tokį ketinimą prieš mėnesį.

P.Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Gražulis siūlo, kad jo inicijuotos įstatymo pataisos įsigaliotų jau šių metų spalio 1d.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G. Gražulis siūlo, kad jo inicijuotos įstatymo pataisos įsigaliotų jau šių metų spalio 1d.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Beliavska

Aug 29, 2023, 2:23 PM

„Nežinau, ar Seimas pritars tokiam mano siūlymui, bet manau, kad žmogus turi teisę laisvai disponuoti savo pinigais. Šiuo metu taikomi apribojimai, mano vertinimu, yra gyventojų apiplėšinėjimas, jų sukauptų pinigų vagystė.

Gyventojai yra nepatenkinti, nes vadovaujantis dabartine tvarka, didžiajai daugumai jų prie pensijos iš antros pakopos pensijų fondo prisideda tik keliolika ar kelios dešimtys eurų per mėnesį, nors jie yra sukaupę tūkstantines sumas“, – Eltai sakė P. Gražulis.

Jo duomenimis, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Airijos, Lenkijos įstatymai, reglamentuojantys tokių pensijų kaupimą, leidžia gyventojams bet kada išsiimti lėšų iš antros pakopos pensijų fondų, panašiai yra ir JAV.

G. Gražulis siūlo, kad jo inicijuotos įstatymo pataisos įsigaliotų jau šių metų spalio 1d.

Seimo narys liberalas Jonas Varkalys siūlo suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų. Parlamentaras taip pat siūlo, kad į pensijų kaupimą asmenys iki 40 metų galėtų būtų pakartotinai įtraukiami 1 kartą kas 3 ar 5 metus, primena ELTA.

Jo įregistruotas Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo projektas numato, kad „sulaukę pensinio amžiaus asmenys arba nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10 807 eurų, turi teisę gauti vienkartinę išmoką (arba periodinę) iki 10 807 eurų“.

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad siūlymas leisti gyventojams išsiimti dalį antroje pensijų pakopoje sukauptų lėšų lems didesnį žmonių norą įsitraukti į sistemą. Pasak jo, natūraliai, jeigu žmogus jausis saugiau, jo noras dalyvauti pensijų sistemoje bus didesnis.

„Pirmiausia, nors gal kai kam tai atrodo netikėta, bet tai duoda žmonių didesnį norą dalyvauti pensijų sistemoje. Įsivaizduokite apsisprendimą žmogaus, kuris žino, kad į pensijų sistemą pateks kaip baudžiauninkas ir neturės galimybės iki pensijos pradžios nieko padaryti ir padėtį žmogaus, kuris žinos, kad ekstremaliu atveju vieną kartą per gyvenimą jis turės tokią galimybę – išimti ne visus, o dalį savo sukauptų pinigų“, – antradienį Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardoje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas tikino, kad žmonės elgiasi racionaliai ir jiems reikia leisti pasinaudoti opcija išsiimti dalį pinigų, susiklosčius nepaprastoms aplinkybėms. Anot jo, tokios opcijos atsiradimas nereikš, kad visi žmonės urmu pradės tą daryti.

Prezidentūra svarsto, kad gyventojai galėtų vieną kartą gyvenime atsiimti ketvirtadalį sukauptų pinigų. Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas yra sakęs, jog dabartinė pensijų sistema „netarnauja žmonėms“, o daugelis kaupiančiųjų įteisinus tokį pasiūlymą galėtų išsiimti apie 2–3 tūkst. eurų.

Prezidentūra savo pasiūlymą ketina pateikti Seimo rudens sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.