I. Šimonytė: koalicijos partneriai neturi fundamentalių pasiūlymų mokesčių reformai, diskusija gali tęstis

Su dalimi Seimui pateiktos mokesčių reformos pakeitimų nesutinkantys koalicijos partneriai neturi „fundamentalių pasiūlymų“, todėl paketo svarstymai gali tęstis, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Taip ministrė pirmininkė komentuoja liberaliųjų valdančiųjų partnerių kritiką Seime svarstomiems pasiūlymams palaipsniui didinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) dirbantiems individualiai.

Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 9:09 PM, atnaujinta Sep 6, 2023, 9:10 PM

Kartu ji vylėsi, jog į plačias bei atsakingas diskusijas įsitrauks ir opozicinės parlamento frakcijos.

„Galima nesutikti fundamentaliai, bet argumentų kol kas dar nebuvo. Iš tų pasiūlymų, kurie yra įregistruoti dabar į projektą, fundamentalių pasiūlymų – nėra.

Yra opozicijos fundamentalių pasiūlymų nieko nekeisti, iš koalicijos partnerių fundamentalių pasiūlymų nėra. Dėl to manau, kad diskusija gali tęstis“, – trečiadienį „Delfi TV“ sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, ko nepalaiko tiek Liberalų sąjūdis, tiek Laisvės partija. Tai – viena priežasčių, kodėl praėjusią savaitę koalicinė taryba sutarė mokesčių reformos pasiūlymus svarstyti etapais.

Pasak premjerės, būtent dėl GPM įstatymo pakeitimų diskusijos galėtų užsitęsti.

„GPM įstatymas yra tas, dėl kurio diskusijos užtruks ilgiau, bet tikrai nebus taip, kad prašyčiau opozicijos palaikyti dabartinius Vyriausybės projektus. Diskutuosime kiek reikės“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat pabrėžė, jog parlamente tikisi išmintingų diskusijų. Anot Vyriausybės vadovės, opozicinės partijos turėtų aktyviai ir atsakingai diskutuoti dėl mokestinių pakeitimų, kadangi kitoje kadencijoje pačios gali perimti valdžią, o kartu – ir atsakomybę.

„Būtų geriau, kad diskusijos būtų maksimaliai plačios, kad kitos frakcijos Seime – ypatingai tos, kurios kada nors pretenduoja būti vyriausybėje, ir kurios tikrai nemažai kalbėjo apie mokesčius, (...) taip pat matytų ir savo atsakomybę šituose sprendimuose.

Ir teiktų ne tik tuos siūlymus, kurie viską atsuka atgal ir viską dar labiau kažkaip mažina, bet galvotų, kad Lietuvos perskirstymo ir net mokesčių sistemos situacija nėra tokia, kokia turėtų būti“, – akcentavo I. Šimonytė.

ELTA primena, kad praeitą savaitę posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, reformos naudą – dėl didinamo neapmokestinamojo pajamų dydžio – pajustų 800 tūkst. gyventojų, arba 70 proc. visų šalies dirbančiųjų, kurių pajamos siekia iki vieno vidutinio atlyginimo. Tuo metu mokestinė našta, pakeitus gyventojų pajamų mokesčio modelį, padidėtų apie 17,5 tūkst. individualiai dirbančių ir 16,5 tūkst. itin aukštas pajamas gaunančių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.