Buitinių gaminančių vartotojų gali laukti pokyčiai: R. Pocius siūlo daugiau galimybių

Buitiniams gaminantiems vartotojams turėtų būti sudaryta galimybė pasirinkti, kaip jų sukaupta elektra turėtų būti apskaitoma, sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

​Buitiniams gaminantiems vartotojams turėtų būti sudaryta galimybė pasirinkti, kaip jų sukaupta elektra turėtų būti apskaitoma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
​Buitiniams gaminantiems vartotojams turėtų būti sudaryta galimybė pasirinkti, kaip jų sukaupta elektra turėtų būti apskaitoma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Sep 13, 2023, 4:38 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 4:39 PM

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija trečiadienį pradėjo svarstyti Energetikos ministerijos siūlymą grynojo atsiskaitymo modelį – kuomet sukaupta elektra apskaitoma eurais (angl. „net billing“) – vietoje dabar taikomos apskaitos kilovatvalandėmis (angl. „net metering“) taikyti visiems juridiniams gaminantiems vartotojams. Vis tik, keisti esamos tvarkos buitiniams gaminantiems vartotojams ministerija nesiūlo.

„Kaip reguliuotojas galvojame, kad buitiniams vartotojams turėtų būti sudaryta galimybė pasirinkti, kokią sistemą jis nori turėti: ar grynojo atsiskaitymo, ar „net-metering“ sistemą“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė R. Pocius.

„Manytume, kad turėtų būti liberali sistema ir vartotojui suteikta galimybė pasirinkti“, – teigė jis.

R. Pocius mano, jog iš to išloštų aktyviai rinkoje dalyvaujantys gyventojai.

„Iš ministerijos yra pasiūlymas – saulės atveju – „net-metering“, o vėjo – „net billing“. Mūsų supratimu, yra aktyvių buitinių vartotojų, kurie seka savo vartojimą, stengiasi efektyvinti (elektros suvartojimą – ELTA) ir elektrą vartoti tada, kai ji yra pigiausia, kaupti kaupikliuose, (...) dalyvauti balansavimo rinkoje“, – teigė VERT vadovas.

„Dabar tokios galimybės nėra“, – pažymėjo R. Pocius.

Savo ruožtu Energetikos ministerijos Tvarios energetikos plėtros politikos grupės vadovė Lina Sveklaitė akcentavo, kad ministerija nesiūlo leisti laisvai pasirinkti apskaitos būdo siekiant apsaugoti buitinius vartotojus nuo galimų rizikų.

„Manome, kad šią dieną verslas yra kur kas kompetentingesnis, galintis reaguoti į rinkos signalus ir atitinkamai priimti sprendimus dėl elektros vartojimo. Tuo tarpu buitinių vartotojų vartojimo kreivės ir poreikiai skiriasi.

Todėl, ministerija nesutiktų su tuo, kad galimybę pasirinkti turėtų visi, būtent siekiant apsaugoti buitinius vartotojus“, – sakė L. Sveklaitė.

ELTA primena, kad birželio pradžioje Seimui buvo pateiktas Energetikos ministerijos siūlymas keisti elektros kaupimo būdą nebuitiniams gaminantiems vartotojams – iš apskaitos kilovatvalandėmis į apskaitą eurais.

Siūlomais pokyčiais siekiama tvarios gaminančių vartotojų plėtros, įgalinti elektros perdavimo tinklą ir efektyviai išnaudoti skirstomojo tinklo pajėgumus.

Pakeitus tvarką virtualioje nebuitinio gaminančio vartotojo sąskaitoje būtų kaupiama lėšų suma, apskaičiuota padauginus pagamintos elektros kiekį iš su nepriklausomu tiekėju sutarto tarifo arba valandinės biržos kainos.

Dabar visų gaminančių vartotojų Lietuvoje į tinklą tiekiama perteklinė energija apskaitoma kilovatvalandėmis ir pasaugoma, sumokant tik už naudojimąsi tinklais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.