Siekiant sušvelninti mokestinę naštą paskolų turėtojams – GPM lengvata

Europos Centriniam Bankui dešimtą kartą iš eilės nusprendus padidinti visas tris pagrindines palūkanų normas, šį kartą – 25 baziniais punktais, Seimo „darbiečiai“ užregistravo Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimus, numatančius galimybę paskolas paėmusiems gyventojams, apskaičiuojant ir deklaruojant pajamas už 2023 metus, iš jų atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą ir taip sumažinti apmokestinamų pajamų sumą bei sušvelninti išaugusių paskolų palūkanų poveikį namų ūkiams.

Įstatymo pataisų projektą yra pasirašę „darbiečiai“ Andrius Mazuronis, Vytautas Gapšys, Viktoras Fiodorovas ir kitų opozicinių frakcijų atstovai.<br>T.Bauro nuotr.
Įstatymo pataisų projektą yra pasirašę „darbiečiai“ Andrius Mazuronis, Vytautas Gapšys, Viktoras Fiodorovas ir kitų opozicinių frakcijų atstovai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Beliavska

Sep 20, 2023, 10:19 AM

Jeigu Seimas pritartų, GPM įstatyme būtų numatyta, kad iš pajamų gali būti atimamos per mokestinį laikotarpį patirtos nuolatinio Lietuvos gyventojo 2023 m. finansų įstaigai sumokėtos palūkanos už vieną paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam Lietuvos teritorijoje esančiam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba palūkanos už vieno gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą) .

Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas iš finansų įstaigos yra paėmęs daugiau kaip vieną kreditą šalies teritorijoje esančiam gyvenamajam būstui (būstams) statyti ar įsigyti arba su finansų įstaiga buvo sudaręs daugiau kaip vieną finansinės nuomos (lizingo) sutartį dėl gyvenamojo būsto (būstų) finansinės nuomos (lizingo), iš pajamų būtų galima atimti palūkanas už vieną jo pasirinktą kreditą (arba jo dalį) arba vieną gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą), pranešime žiniasklaidai informuoja Seimo Darbo partijos frakcija.

Vienas iš projekto autorių – Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys – teigia, kad ši lengvata labai aktuali jaunimui, šeimoms, turinčioms vaikų ir būsto paskolas.

„2022-aisiais ir 2023-iaisiais Europos Centriniam Bankui didinant palūkanų normas, kartais išaugo EURIBOR, nuo kurio priklauso palūkanos už didžiąją dalį paskolų, todėl šeimoms tai dažnu atveju reikš daugiau nei 1000 eurų didesnes metines išlaidas.

Tai – mokesčius mokantys piliečiai, todėl manome, kad turime jiems padėti, nes valstybė neužtikrino sąlygų gauti paskolas su visam sutarties laikui fiksuotomis palūkanomis. Jei per metus sumokėjai apie 1000 eurų palūkanų, tai palūkanos būtų apie 20 proc. mažesnės. Vadinasi, žmogui būtų grąžinti 200 eurų“, – teigia Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Įstatymo pataisų projektą yra pasirašę „darbiečiai“ Andrius Mazuronis, Vytautas Gapšys, Viktoras Fiodorovas ir kitų opozicinių frakcijų atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.