Po V. Rupšio skandalo nurodė, kas turi teisę į butpinigius: prie atlyginimo gali pridėti ir 616 eurų

Paskelbus, kad Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys iš sūnaus nuomojasi butą ir už tai gauna 445 eurų butpinigių, portalas lrytas.lt pasidomėjo, kas ir kiek turi teisę gauti šių vadinamųjų butpinigių.

Butpinigius gauna vidaus reikalų statutinių tarnybų pareigūnai, kurie neturi nuosavo būsto ir jį nuomojasi.<br>Lrytas.lt koliažas.
Butpinigius gauna vidaus reikalų statutinių tarnybų pareigūnai, kurie neturi nuosavo būsto ir jį nuomojasi.<br>Lrytas.lt koliažas.
Butpinigius gauna vidaus reikalų statutinių tarnybų pareigūnai, kurie neturi nuosavo būsto ir jį nuomojasi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Butpinigius gauna vidaus reikalų statutinių tarnybų pareigūnai, kurie neturi nuosavo būsto ir jį nuomojasi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Rupšys.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
V.Rupšys.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
V.Rupšys.<br>J.Kalinskas nuotr.
V.Rupšys.<br>J.Kalinskas nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-10-05 12:58

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovas Mindaugas Bajarūnas nurodė, jog butpinigius gauna vidaus reikalų statutinių tarnybų pareigūnai, kurie neturi nuosavo būsto ir jį nuomojasi. Tam, kad šiuos pinigus gautų, jie turi pateikti prašymus.

Prašyme dėl butpinigių skyrimo nurodoma ši informacija: pareigūno vardas, pavardė, nekarinis pareigūno laipsnis, pareigos ir kontaktinė informacija.

2022 m. butpinigius gavo 1 467 vidaus reikalų statutinių tarnybų pareigūnai, o šiemet iki rugpjūčio 31 d. VRM statutinės tarnybos butpinigiams jau spėjo panaudoti 3,69 mln. eurų. Iš šios sumos Policijos departamentui atiteko 2,33 mln. eurų.

Anot M.Bajarūno, asmeniui skiriama suma priklauso nuo vietovės. Maksimali gali siekti 616 eurų, o mažiausia – 228 eurus. 

Tokie pinigai pradėti mokėti tik nuo pernai, kai butpinigiai buvo padidinti. Iki tol mažiausia butpinigių suma buvo 18,9 euro, jei pareigūnas gyveno vienas, o jei su šeima, galėjo gauti maksimalią sumą, kuri siekė 122 eurus.

Visgi Vidaus tarnybos statuto pakeitimo projekte, kuris šiuo metu derinamas su suinteresuotomis institucijomis ir socialiniais partneriais, siūloma butpinigių mokėjimą trumpinti iki 5 metų arba tam terminui, kuriam pareigūnas yra perkeltas dirbti į kitą komisariatą.

Dabar tokio nustatyto termino nėra.

Papildomai Vidaus tarnybos statuto projekte siūloma įvesti bendrą tvarką, kuri suvienodintų praktiką ir užkirstų kelią galimam pareigūnų piktnaudžiavimui šia socialine garantija.

Statuto projekte taip pat numatoma ir alternatyva butpinigiams – būtų galima kompensuoti kelionių į darbą išlaidas.

Primename – antradienį portalas „15min“ pranešė, jog Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys iš savo sūnaus Dovydo Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gauna 445 eurų vadinamuosius butpinigius. Viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų.

Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Visgi Seime pasigirdo raginimų V. Rupšiui trauktis iš pareigų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė nemanantis, kad generolas gali tęsti vadovavimą kariuomenei, rašo ELTA.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad V. Rupšys padarė klaidą, kurią turi ištaisyti ir grįžti prie svarbių gynybos klausimų.

Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.