Tokiu būdu namus šildantiems gyventojams – įtemptas metas: nežinia, kokių kainų tikėtis

Naftos kainoms banguojant įtampą gali justi ir tie, kurie namus šildosi skysto kuro katilais. Jeigu sumos toliau kops viršun, tai reiškia, kad už šį šildymo sezoną vėl teks pakloti nemenką pinigų sumą. Ekspertai sako, kad viskas priklausys nuo tolesnės Izraelio ir „Hamas“ karo eigos.

Naftos kainoms banguojant įtampą gali justi ir tie, kurie namus šildosi skysto kuro katilais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naftos kainoms banguojant įtampą gali justi ir tie, kurie namus šildosi skysto kuro katilais.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V. Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V. Skaraičio nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 8:12 PM

Šiems gyventojams šildymas gali pabrangti

Per praėjusią savaitę „Brent“ rūšies naftos kaina pakilo 7,5 proc., o „West Texas Intermediate“ (WTI) – 5,9 proc., rašo „Reuters“.

Tačiau pirmadienį sumos daugiau beveik nepakito, nes investuotojai laukia, ar į Izraelio ir „Hamas“ konfliktą įsitrauks daugiau šalių.

„Brent“ rūšies naftos kaina šįryt siekė 90,89 JAV dolerio už barelį, o WTI sumažėjo 2 centais – iki 87,67 JAV dolerio už barelį.

Anot energetikos eksperto prof. Vidmanto Jankausko, naftos kainos gali ūgtelėti ne tik dėl karo, bet ir dėl augančio naftos vartojimo artėjant žiemai, o tai daro įtaką ir dyzelino bei benzino kainoms.

„Europoje turime ir daugiau problemų su dyzelinu – turime jo trūkumą, pasižiūrėkite, degalinėse dyzelinas kainuoja brangiau nei benzinas“, – portalui lrytas.lt teigė V.Jankauskas.

Visa tai gali atsiliepti gyventojams, namus šildantiems skysto kuro katilais. Jiems šildymas bus brangesnis.

Tačiau, pasak energetikos eksperto, šiuos skysto kuro katilus jau seniai reikėjo pasikeisti. Jis teigė prisimenantis, jog prieš daugelį metų buvo kalbėta, kad skysto kuro katilai bus plačiai naudojami, tai bus populiariausias šildymo būdas, bet dabar laikai keičiasi ir pereinama nuo iškastinio kuro kūrenimo prie žalesnių alternatyvų.

„Nors ir turime paramas įvairių katilų keitimui, žmonės vis tiek dažniausiai nėra linkę imtis pokyčių.

Galbūt kas nors bijo, kad šilumos siurblys kainuos brangiai. Matyt, žmonės randa visokių priežasčių, kodėl katilų nekeisti“, – svarstė V.Jankauskas.

Labai išsigąsti nevertėtų

Anot finansų analitiko Mariaus Dubnikovo, beveik 91 doleris už „Brent“ naftos barelį – ne tokia ir didelė bėda. Jis priminė, kad dar prieš 12 mėn. matėme tokią kainą.

„Tad sakyti, kad tai – didžiulė tragedija, negalime“, – pirmadienį „Žinių radijuje“ sakė jis.

Ekspertas paskaičiavo, kad naftos pabrangimas 5–6 doleriais dyzelino ir benzino kainą padidina apie 4–5 centais, tad tai – ne tokios kišenei skausmingos sumos. Be to, Rusijai pernai įžengus į Ukrainą naftos kaina net buvo viršijusi 120 dolerių už barelį ribą, taigi tokie skaičiai mums jau nebe naujiena.

V.Jankausko teigimu, daugelis pamiršta ir tai, kad prieš 15 metų naftos kaina buvo šoktelėjusi iki 150 dolerių už barelį. Tuomet šie skaičiai visiems taip pat atrodė itin dideli, bet, nepaisant to, visi tą laikotarpį išgyveno.

„Taip kad nėra čia taip baisu.

Bet, žinoma, blogai, kad vyksta karas ir nežinia, kuo jis baigsis. O kai ateina žiema ir turime dyzelino trūkumą, visi bijo, o tos baimės ir kelia kainą“, – teigė pašnekovas.

Naftos kaina gali dar labiau šoktelėti

Anot INVL vyriausiosios ekonomistės Indrės Genytės-Pikčienės, būtent karai dažniausiai iššaukia naftos krizes ir jei į šį konfliktą įsitrauktų Iranas, drastiškus kainos šuolius tikrai išvysime.

„Iranas valdo labai svarbų sąsiaurį, per kurį į pasaulį keliauja reikšminga naftos dalis, tad bet kokie veiksmai gali staigiai išbalansuoti visą naftos rinką, kuri ir dabar toli nuo balanso, nes, kaip žinome, OPEC+ šalys jau dabar prisukusios naftos kranelius, neduoda pakankamai naftos į rinką, o tai buvo užviję naftos kainą į aukštumas, net iki 97 dolerių už barelį.

Bet šis skaičius dėl karinių veiksmų Artimuosiuose Rytuose nebūtinai bus viršutinė riba. Kiekvienas naftos ribojimas, kanalo uždarymas ar kitas sprendimas gali turėti tiesioginį poveikį naftos kainai, paaštrinti pasiūlos ir paklausos disbalansą ir taip paveikti Vakarų valstybes, visą pasaulio ekonomiką“, – praėjusią savaitę apžvelgdama ekonomiką aiškino I.Genytė-Pikčienė.

Jos prognozėmis, jei karinis konfliktas eskaluotųsi, įsitrauktų daugiau šalių, naftos kaina gali perkopti 100 ar 150 dolerių už barelį ribą ir pakaitinti infliaciją, mat energetikos nešėjų kainos tiesiogiai veikia trąšų, žemės ūkio žaliavų kainas, turi poveikį ir kitų prekių bei paslaugų kainoms, mat nė viena sritis neapsieina be transportavimo, vadinasi, be degalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.