Gyventojams – papildoma 6 mln. eurų parama: kviečia pasikeisti šildymo katilus

Energetikos ministerija (ENMIN) praneša, kad netrukus vėl bus paskelbtas kvietimas gyventojams neefektyvių biomasę naudojančių katilų keitimui Vidurio ir Vakarų Lietuvoje. Skelbiama, kad tam numatyta skirti papildomai 6 mln. eurų Europos Sąjungos fondų investicijų.

Gyventojai, kurie nori pasikeisti neefektyvius biomasę naudojančius katilus efektyvesniais įrenginiais prieš šaltąjį sezoną, netrukus vėl galės pateikti paraiškas.<br>T.Bauro nuotr.
Gyventojai, kurie nori pasikeisti neefektyvius biomasę naudojančius katilus efektyvesniais įrenginiais prieš šaltąjį sezoną, netrukus vėl galės pateikti paraiškas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-20 15:34, atnaujinta 2023-10-20 15:35

Kaip informuoja ENMIN, spalio 5 d. paskelbus 4 kvietimus, vienas iš jų – neefektyvių biomasę naudojančių katilų keitimui Vidurio ir Vakarų Lietuvoje, jau po 5 dienų buvo laikinai sustabdytas pasiekus maksimalią pirmajame etape numatytą paskirstyti lėšų sumą – beveik 3,54 mln. eurų. Šiame kvietime buvo pateiktos 966 gyventojų paraiškos.

Ministerija pažymi, kad Vidurio ir Vakarų Lietuvos gyventojai, kurie nori pasikeisti neefektyvius biomasę naudojančius katilus efektyvesniais įrenginiais prieš šaltąjį sezoną, netrukus vėl galės pateikti paraiškas Lietuvos energetikos agentūrai.

Paskelbus kvietimus fiziniai asmenys, gyvenantys individualiuose namuose, neprijungtuose prie centralizuotos šilumos tiekimo sistemos, gali keisti neefektyvius biomasę arba iškastinį kurą naudojančius katilus į efektyvesnes, atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias šilumos gamybos technologijas: naujus 5 klasės biokuro katilus arba šilumos siurblius su akumuliacinėmis talpomis arba be jų.

Energetikos ekspertų vertinimu, seną gamtinių dujų katilą pakeitus į šilumos siurblį ir pasirinkus išmanų elektros planą pagal biržos kainas, išlaidas už šilumą per mėnesį šaltuoju metų laiku galima sumažinti daugiau kaip trečdaliu.

Panašus išlaidų už šilumą sumažėjimas galimas ir pakeitus seną biokuro katilą nauju efektyvesniu biokuro katilu. Dar reikšmingesnis išlaidų už šilumą sumažėjimas galimas pas tuos gyventojus, kurie jau turi įsidiegę saulės elektrines ir kartu šiuo metu planuoja įsirengti šilumos siurblį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.