M. Navickienė nepritars Prezidentūros siūlymams pensijų kaupimo sistemai, opozicija žada palaikymą

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tikina nepritarsianti Prezidentūros inicijuojamiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje. Pasak jos, siūlomi sprendimai iš esmės nepagerintų Lietuvos žmonių gyvenimo, o pasiūlymai pensijų kaupimui turėtų būti svarstomi po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo.

 M.Navickienė.<br> D.Labučio/ELTA nuotr.
 M.Navickienė.<br> D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 11:16 AM, atnaujinta Oct 31, 2023, 11:32 AM

„Mano vertinimas nesikeičia – pati nepritarsiu tokiam siūlymui. Nemanau, kad tai yra kažkoks sprendimas, kuris iš esmės pagerintų Lietuvos žmonių gyvenimą. 25 proc. lyginant su tuo, kiek žmonės dabar yra sukaupę, nėra didelė suma. Galimybė pasiimti tą dalį pinigų nėra surišta su jokio konkrečia aplinkybe, su kuria žmogus yra surinkęs, pavyzdžiui, sunki liga ar būsto problema“, – Seime žurnalistams teigė M.Navickienė.

„Yra daug neapibrėžtumo, tai ir neskatina toliau kaupti, ir niekaip nesprendžia žmonių problemos. Asmeniškai vertinčiau kritiškai ir pati nepalaikysiu siūlymo ir iš principo manau, kad visi pensijų antrosios pakopos pasiūlymai turėtų ir galėtų būti svarstomi po KT išaiškinimo, kai matysis, kaip doktriniškai teisininkų vertinami bet kokie šios sistemos pokyčiai“, – tvirtino ji.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda siūlo Pensijų kaupimo įstatyme numatyti pensijų kaupimo dalyviui teisę vieną kartą per visą dalyvavimo kaupime laiką gauti vienkartinę ne didesnę kaip 25 proc. sukaupto turto dydžio išmoką.

G.Nausėda taip pat siūlo nustatyti, kad automatinio įtraukimo būdu į pensijų kaupimą būtų įtraukiami tik asmenys, ne jaunesni kaip 21 m. amžiaus, paliekant jiems teisę patiems rašyti prašymą, jei nori kaupti pensijai nuo darbo patirties pradžios.

Įstatymo projekte numatyta įtraukti pareigą „Sodros“ valdybai gauti patvirtinimą iš įtraukiamo į pensijų kaupimą asmens, kad gavo pranešimą apie jo įtraukimo į pensijų kaupimą faktą.

Taip pat siūloma suteikti teisę įtrauktiems į pensijų kaupimą asmenims nutraukti pensijų kaupimą po 3 mėnesių, kai buvo pradėtos skaičiuoti pensijų įmokos.

Galiausiai lydinčiajame įstatymo projekte prezidentas siūlo nustatyti, kad gautos vienkartinės pensijų sąskaitoje sukaupto pensijų turto dalies išmokos nebūtų apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

Siūloma, kad įstatymų nuostatos, susijusios su teisės į vienkartinę išmoką įgyvendinimu, įsigaliotų nuo 2024 m. liepos 1 d.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu antrojoje pensijų sistemos pakopoje dalyvauja apie 1,4 mln. gyventojų. Iš jų aktyviai kaupia ir kas mėnesį įmokas moka beveik 800 tūkst. dalyvių – tai sudaro 54 proc. visų dirbančiųjų.

Skeptiškai vertinama prezidento siūlymą

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad prezidento G.Nausėdos inicijuojami pokyčiai pensijų kaupimo sistemoje ją sugriautų ir paverstų dar viena „taupymo schema“. Todėl, anot jos, Laisvės frakcija šalies vadovo siūlymą vertina skeptiškai.

„Prezidento pasiūlymas dėl pensijų šiek tiek nustebino. Nes jis iš esmės sugriauna visą pensijų kaupimo sistemą ir tarsi paverčia taupomąja kasa. Bet tų taupymo schemų, kur žmonės gali taupyti ir išsiimti pinigus iškilus poreikiui, jų yra ir dabar. Pavyzdžiui, yra ir III pensijų pakopa“, – antradienį, spalio 31 d., prieš prasidedant Seimo posėdžiui žurnalistams teigė A.Armonaitė.

„Vertiname skeptiškai“, – pridūrė ji.

Opozicija Prezidentūrą ketina palaikyti

Opozicijos parlamentarai tikina, jog palaikys prezidento iniciatyvą leisti gyventojams vieną kartą iš antros pakopos pensijų fondo išsiimti ketvirtadalį sukauptų lėšų bei kitus antradienį teikiamus šalies vadovo pasiūlymus.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime narys, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad šiuo metu svarbu palaikyti visus teikiamus pensijų sistemos tobulinimus, nors šis G.Nausėdos pasiūlymas esą nėra tinkamas.

„Šitame etape reikia palaikyti visus Pensijų kaupimo įstatymo projektus, nes dabartinė valdančioji dauguma nieko nedaro su pensijų kaupimu. Nes bendraujant su žmonėmis vienas pirmųjų klausimų – kas bus darome su pensijų kaupimu“, – sakė L.Kukuraitis.

„Mūsų siūlymas būtų palaikyti visus pasiūlymus, reikia spręsti pensijų kaupimo vystymo, tobulinimo klausimus, daryti sprendimus po 2019 m. įgyvendintos reformos“, – teigė politikas.

Vis tik, sakė jis, leidus atsiimti ketvirtadalį sukauptų lėšų, pensijų sistema susilpnėtų, nors ir būtų patrauklesnė.

„Ir taip labai mažai generuojama išmokų, nes kaupiame mažai, lyginant su tuo, kiek kaupiama Vakarų šalyse. Dėl to galimybė paimti ketvirtadalį ir atiduoti dar iki pensijos, atrodo, daro sistemą patrauklesne, bet iš tiesų pensijų sistemai nėra naudinga“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

„Labai rezervuotai žiūriu į siūlymą, bet šitame etape tikrai pritarsiu“, – akcentavo jis.

Tuo metu socialdemokratų frakcijos Seime narys Gintautas Paluckas tikino, jog „jei prezidentas prasiverš pro kolegų konservatorių ir Vyriausybės užkardas“, daugiau galimybių pateikti savo pensijų kaupimo sistemos pataisų projektus turės ir opozicija.

„Tai didesnė tikimybė, jog ir mums pavyks su savo projektais“, – sakė G.Paluckas.

Jo frakcija, teigė socialdemokratas, siūlo „suteikti šiek tiek platesnes teises disponuoti savo pensijų fonduose sukauptais pinigais“.

„Tai yra siūlymai turėti galimybę išeiti ir pasiimti pinigus, atskaičiavus gyventojų pajamų mokestį. Ir atitinkamai tuos pinigus naudoti kitoms gyvenimo reikmėms, kurie, įvairiais gyvenimo etapais, gali būti nemažiau reikšmingi ir lygiai taip pat prisidėti prie orios senatvės“, – pažymėjo G.Paluckas.

Valdantieji anksčiau yra raginę susilaikyti nuo pensijų sistemos pokyčių, kol KT nepateikė savo vertinimo, ar išankstinis kaupimo antrojoje pensijų pakopoje nutraukimas ir lėšų išsiėmimas atitinka Konstituciją.

Opozicijos parlamentarai savo ruožtu pabrėžė, kad KT sprendimo laukimu prisidengiama.

„Jo tikrai nereikia laukti, nes jei jo sulauksime teigiamo, tai reikš, kad ši Vyriausybė turi pradėti inicijuoti pakeitimus pati. Jei tai būtų neigiamas išaiškinimas, tai priklauso tik nuo politinės valios kaip šį klausimą sureguliuoti“, – sakė G.Paluckas.

„KT išaiškinimas yra tiesiog pasiteisinimas“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.