Seimas žengė pirmą žingsnį: parlamentarai linkę leisti iš pensijų fondų išsiimti 10 tūkst. eurų

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų.

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas po pateikimo pritarė siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 1:07 PM, atnaujinta Oct 31, 2023, 4:06 PM

Parlamentarai antradienį, spalio 31 d., po pateikimo pritarė tokioms Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario liberalo Jono Varkalio pateiktoms Pensijų kaupimo įstatymo pataisoms. Už jas balsavo 69 Seimo narių, prieš buvo 3, susilaikė 22 parlamentarai. Projektą svarstys Seimo komitetai, o į plenarinę salę jis vėl atkeliaus gruodžio 19 d.

Pateiktas projektas numato, kad „sulaukę pensinio amžiaus asmenys arba nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10 807 eurus, turi teisę gauti vienkartinę išmoką (arba periodinę) iki 10 807 eurų.“

„Tikėtina, kad tokia galimybe pasinaudotų apie 50 proc. visų pensijų dalyvių. Manau, kad nebūtų problemos, jeigu, pvz., 70 mln. eurų būtų paimta vienu metu“, – sakė J.Varkalys.

Parlamentaras taip pat pasiūlė, kad į pensijų kaupimą asmenys iki 40 metų galėtų būtų pakartotinai įtraukiami 1 kartą kas 3 ar 5 metus.

Seimas pateikimo stadijoje palaikė ir J.Varkalio pateiktas Pelno mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis siekiama paskatinti darbdavius įsitraukti į pensijų kaupimą.

Parlamentaras siūlo leisti įmonėms skatinti savo darbuotojus dar papildomai kaupti jų pensijoms. Pagal siūlomą įstatymo pataisą, darbdaviai galėtų įmokas už savo darbuotojus įtraukti į sąnaudas.

Už projektą po pateikimo balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė 27 parlamentarai.

Dėl J.Varkalio pasiūlytų įstatymų pataisų Seimas paprašė Vyriausybės išvadų.

Neleido išsiimti visų lėšų įspėjus prieš mėnesį

Seimas atmetė siūlymą leisti pensijų fondų dalyviui bet kada išsiimti visas pensijų fonde sukauptas jam priklausančias pinigines lėšas, įspėjus pensijų fondą apie tokį ketinimą prieš mėnesį.

Už šias Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kurias pateikė Seimo narys Petras Gražulis, antradienį po pateikimo balsavo 35 Seimo nariai, prieš buvo 39, susilaikė 18 parlamentarų. Projektas toliau Seime nebus svarstomas, nes parlamentarai nutarė jį atmesti.

Seimo narys P.Gražulis tvirtino, kad žmogus turi teisę laisvai disponuoti savo pinigais. Šiuo metu taikomi apribojimai, jo vertinimu, yra gyventojų apiplėšinėjimas, jų sukauptų pinigų vagystė. Parlamentaras pastebėjo, kad gyventojams prie pensijos iš antros pakopos pensijų fondo prisideda tik keliolika ar kelios dešimtys eurų per mėnesį, nors jie yra sukaupę tūkstantines sumas.

P.Gražulio duomenimis, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Airijos, Lenkijos įstatymai, reglamentuojantys tokių pensijų kaupimą, leidžia gyventojams bet kada išsiimti lėšų iš antros pakopos pensijų fondų. Anot jo, panašiai yra ir JAV.

Nepritarė siūlymui valstybės biudžeto lėšomis nefinansuoti antros pensijų pakopos

Seimas nepritarė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narės Laimos Nagienės siūlymui valstybės biudžeto lėšomis nefinansuoti antros pensijų pakopos.

Pensijų kaupimo įstatymo pataisas antradienį Seimui pateikusi parlamentarė įstatyme siūlė numatyti, kad pensijų įmoka yra mokama dalyvio lėšomis. Pradedant nuo 2026 m., kasmet valstybės prisidėjimą ji siūlė mažinti 0,3 proc., kol 2030 m. jis prilygtų nuliui.

Parlamentarai taip pat nepritarė Seimo narės L.Nagienės pateiktiems Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimams, kuriais ji siūlė suteikti teisę gyventojams, kaupiantiems antroje pakopoje, susigrąžinti dalį sumokėtų įmokų.

Nors pateikti įstatymų pakeitimai nesulaukė pritarimo po pateikimo (už balsavo 35, prieš – 21, susilaikė 27 parlamentarai), jie dar turi galimybių ateityje atsirasti Seimo tribūnoje, nes yra grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Pasak L.Nagienės, šiuo metu Pensijų kaupimo įstatyme nustatyta, kad pensijų įmoka mokama dalyvio ir valstybės biudžeto lėšomis. Pensijų įmokos dydis yra 3 proc. dalyvio pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Valstybė prisideda prie kiekvieno dalyvio kaupimo iš valstybės biudžeto už dalyvį mokėdama 1,5 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio dydžio įmoką.

„Šiais metais iš valstybės biudžeto privatiems antros pakopos pensijų fondams bus pervesta virš 200 mln. eurų. Preliminariu skaičiavimu, ateinančiais metais bus pervesta apie 300 mln. eurų“, – Seimo posėdyje sakė L.Nagienė.

Nors valstybė kasmet skiria šimtus milijonų antros pakopos pensijų fondams, taip skatindama kaupti ateities pensijai, anot L.Nagienės, dabartinės senatvės pensijos yra vienos mažiausių ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.