Skaičiuoja, kiek mažės gaunančiųjų kompensacijas už šildymą: primena, ką žinoti

Pagrindinė naujovė asmenims, besikreipiantiems dėl kompensacijų už šildymą, yra tai, kad grąžinta iki 2020 metų vasaros pradžios galiojusi tvarka, kuomet, skiriant šias kompensacijas, buvo vertinamas gyventojų turimas turtas. O tai padaryta Seimo pakeistu Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymu.

Gaunančiųjų kompensacijas už šilumą palyginti su praėjusiu šildymo sezonu turėtų sumažėti apie 20 proc.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gaunančiųjų kompensacijas už šilumą palyginti su praėjusiu šildymo sezonu turėtų sumažėti apie 20 proc.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gaunančiųjų kompensacijas už šilumą palyginti su praėjusiu šildymo sezonu turėtų sumažėti apie 20 proc.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gaunančiųjų kompensacijas už šilumą palyginti su praėjusiu šildymo sezonu turėtų sumažėti apie 20 proc.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alma Mosteikaitė, www.alytausnaujienos.lt

Oct 31, 2023, 7:21 PM

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistai skaičiuoja, kad dėl minėtos priežasties gaunančiųjų kompensacijas už šilumą palyginti su praėjusiu šildymo sezonu turėtų sumažėti apie 20 proc. Maždaug toks pat kompensacijų gavėjų sumažėjimas prognozuojamas ir Alytaus rajone.

Kompensacijos – beveik 11 tūkst. alytiškių ir daugiau nei 7 tūkst. rajono gyventojų

Gaunantieji kompensacijas už šildymą gerai prisimena, kad praktiškai visada iki 2020-ųjų vasaros pradžios galiojo įstatyminė tvarka, kuomet skiriant šias kompensacijas buvo vertinamas jų valdomas turtas. Ne tik atlyginimai ar pensijos, bet ir butai, namai, sodybos, žemės, miško sklypai, santaupos, transporto priemonės, vertybiniai popieriai, pasiskolintos ir negrąžintos lėšos.

Kai Lietuvą užgriuvo kovido pandemija, Seimas, siekdamas gyventojams padėti finansiškai ir palengvinti kompensacijų už šildymą skyrimo tvarką, pakeitė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą. Taip nuo 2020 –2021 metų šildymo sezono skiriant šias kompensacijas materialus turtas jau nevertintas.

Artėjant dabartiniam šildymo sezonui, Seimas, dar kartą pakeisdamas minėtą įstatymą, grąžino iki 2020 metų vasaros pradžios galiojusią tvarką dėl kompensacijų už šildymą skyrimo, kuomet valdomas turtas vėl imtas vertinti.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus turimais duomenimis, praėjusį šildymo sezoną kompensacijas už šilumą gavo beveik 11 tūkst. alytiškių arba beveik 8 tūkst. 500 šeimų. Tam panaudota beveik 1 mln. 500 tūkst. eurų. Tai – valstybės biudžeto lėšos, miesto savivaldybės iždui skiriamos kaip tikslinė dotacija.

Praėjusį šildymo sezoną Alytaus rajone kompensacijos už šilumą skirtos daugiau nei 7 tūkst. asmenų arba beveik 3 tūkst. 500 šeimų. Tai atsiėjo per 2 mln. eurų.

Kodėl rajone kompensacijoms už šildymą išmokėta daugiau pinigų nei mieste, o jas rajone gavo mažiau žmonių nei mieste? Alytaus rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius turi vienintelį paaiškinimą: apie 80 proc. gaunančiųjų kompensacijas būstams apšildyti naudoja vietinį šildymą arba šildymą malkomis, briketais, dujomis, elektra ir kitu kuru, kurio kainos praėjusį šildymo sezoną buvo stipriai padidėjusios. Daugiausia centralizuoto šildymo vartotojų yra Simno mieste.

Kompensacijų gavėjų skaičių sumažins turto vertinimas

Kadangi skiriant kompensacijas dabartinio šildymo sezono laikotarpiui gyventojų turimas turtas jau vertinamas, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotojos Ingos Daugirdienės teigimu, jas gaunančiųjų, palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, turėtų sumažėti apie 20 proc.

Kompensacijų gavėjų skaičiaus mažėjimui įtakos turės ir tai, kad pagal dabartines prognozes šį šildymo sezoną, palyginti su praėjusiu, centralizuota šiluma Dzūkijos sostinėje turėtų atpigti apie 20 proc.

O Alytuje pagrindiniai kompensacijų už šildymą gavėjai yra besinaudojantieji centralizuotai tiekiama šiluma.

Miesto savivaldybės taryba, atsižvelgdama į rinkos kainas, yra patvirtinusi įkainius skiriant kompensacijas ir kitam šildymui naudojamam kurui, pavyzdžiui, malkoms, anglims, dujoms ar elektrai. Tačiau pastarąjį kurą naudojančių ir kompensacijas gaunančių alytiškių skaičius nėra didelis. Antai praėjusį šildymo sezoną kompensacijas gavo 5 tūkst. 370 šeimų, besinaudojančių centralizuotai tiekiama šiluma, ir 3 tūkst. 100 būstus šildančios įvairiomis kuro rūšimis.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistų skaičiavimu, palyginti su praėjusiu šildymo sezonu kompensacijų gavėjų dabar turėtų sumažėti iki 18 proc. Šį sumažėjimą taipogi lemia pradėtas vertinti gyventojų valdomas turtas ir vidutiniškai 24 proc. palyginti su praėjusiu šildymo sezonu atpigusios kuro rūšys, naudojamos vietiniam šildymui.

Kokios vertės turtą valdantieji gali tikėtis kompensacijų?

Norintiesiems gauti kompensacijas už šildymą turto, tarp jo – ir gaunamų piniginių lėšų, vertės normatyvai yra numatyti Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme. Tačiau nekilnojamojo turto, pavyzdžiui, butų, namų, sodybų ar žemės sklypų kainos pagal valstybės įmonės Registrų centro atliktus vertinimus skiriasi kiekvienoje šalies savivaldybėje.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja I.Daugirdienė pateikė konkrečius pavyzdžius, kokios vertės turtą valdantieji alytiškiai gali tikėtis kompensacijų.

Pavyzdžiui, jei bute gyvena vienas asmuo, tai turto normatyvas, įskaičiuojant ir trijų mėnesių gaunamas pajamas, yra apie 57 tūkst. eurų. Jei bute gyvena du asmenys, šis normatyvas – 70 tūkst. eurų, jei name gyvena vienas asmuo,– 36 tūkst. eurų, jei du asmenys, – 53 tūkst. eurų.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Burlinskienė teigė, kad turto vertės normatyvas, ypač nekilnojamojo turto vertė, nustatant teisę į piniginę kompensaciją už šildymą, yra skirtinga rajono miestuose, miesteliuose ir kaimuose. Antai Daugų mieste keturių asmenų šeima gali pretenduoti į kompensaciją už šildymą, jei bendra nekilnojamojo turto – būsto ir žemės ploto – vertė neviršija 23 tūkst. 130 eurų. O tiek pat asmenų šeima, gyvenanti Punios seniūnijoje, Paliepių kaime, – kai minėto nekilnojamojo turto vertė yra ne didesnė kaip 30 tūkst. 540 eurų.

Beje, teisės aktuose išimtis numatyta pirmą kartą ar po dvejų metų pertraukos besikreipiantiems dėl kompensacijų už šildymą. Tokiais atvejais jos gali būti skiriamos net ir viršijant nustatytus turimo turto normatyvus ir jis tris mėnesius nebus vertinamas.

Kokius dokumentus reikia pateikti?

I.Daugirdienės teigimu, alytiškių prašymai dėl kompensacijų nuo rugsėjo iki ateinančiais metais pasibaigiančio šildymo sezono pabaigos priimami ne tik atėjus į Socialinės paramos skyrių, bet ir elektroniniu būdu per socialinės paramos šeimai informacinę sistemą www.spis.lt: „Su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, dirbantiesiems – trijų pastarųjų mėnesių darbo užmokestį patvirtinančią pažymą. Jei gaunamos pajamos iš individualios veiklos ar darbą pagal verslo liudijimą, būtina pateikti tai patvirtinančius dokumentus. Jei asmenys yra išsituokę, būtinas teismo sprendimas ir pažyma apie gaunamą išlaikymą vaikui. Informaciją apie turimą turtą mes gauname iš atitinkamų registrų.“

Alytaus rajono savivaldybėje dėl kompensacijų už šildymą su prašymais galima kreiptis į seniūnijas ir per minėtą socialinės paramos šeimai informacinę sistemą.

Šios savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus specialistai primena, kad, jei kompensacijas pretenduoja gauti ūkininkai, jiems dar būtina pateikti pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalus.

Kadangi rajone dauguma gyventojų gauna kompensacijas už vietinį šildymą, jiems svarbu žinoti, ar kreipiantis dėl šių kompensacijų būtina pateikti, pavyzdžiui, malkų, briketų ar medienos granulių įsigijimo dokumentus. Socialinės paramos skyriaus vedėja D.Burlinskienė pareiškė, kad tokių dokumentų pateikti neprivalu:„Tačiau atskirais atvejais seniūnijų specialistai, siekdami išvengti galimo piktnaudžiavimo teikiama parama, gali paprašyti kietojo kuro pirkimo dokumentų. Ši nuostata daugeliu atvejų aktuali miškų savininkams.“

Vadovaujantis kompensacijų už šildymą įstatymine baze, kaip ir anksčiau už dabartinį šildymo sezoną priklausančias kompensacijas bus galima gauti ir atgaline data už visą šį sezoną, neatsižvelgiant į tai, kuriuo šildymo sezono laikotarpiu gyventojas dėl jų kreipėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.