Kauniečių šeimoms prieš šventes – bloga naujiena: nežino, ar pakels naštą, kurią žada uždėti savivaldybė

​„Esame tie, kurie skelbiamės, kad mums rūpi šeima, todėl darysime viską taip, kad jaunos šeimos nebijotų auginti vaikų“, – tokiais žodžiais į kitus Kauno miesto savivaldybės tarybos narius per paskutinį šiemetinį posėdį, vykusį gruodžio 19 d., kreipėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politikė Vaida Pranarauskaitė.

Tarp „gerųjų naujienų“ kauniečių šeimoms – mokestis už vaiko ugdymą visos dienos mokykloje.<br>Asociatyvi R.Danisevičiaus nuotr.
Tarp „gerųjų naujienų“ kauniečių šeimoms – mokestis už vaiko ugdymą visos dienos mokykloje.<br>Asociatyvi R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Mačienė

Dec 23, 2023, 5:00 PM

Ji prisipažino posėdžio išvakarėse sulaukusi nemažai moksleivių tėvų perspėjimų, jog šeimos, kai viskas aplink tik brangsta, nepakels finansinės naštos, kurią dar ir miesto savivaldybė žada kitąmet uždėti vaikams, lankantiems po pamokų visos dienos mokyklas (anksčiau vadintas „prailgintos dienos grupėmis“).

Ypač sunku bus turintiems ne vieną, o daugiau vaikų…

… bei savose darbovietėse uždirbantiems minimalius atlygius tėvams. Nes jie negalės pradinukams samdyti auklių ir užtikrinti, kad po pamokų jų vaikai, būdami namie, turės bent minimalią priežiūrą bei gebės savarankiškai gerai paruošti namų darbus. Tokioms šeimoms papildomos išlaidos – ne viena dešimtis eurų per mėnesį (už kiekvieno vaiko ugdymą visos dienos mokykloje) – nemaži kaštai.

Todėl V. Pranarauskaitė pristatė kolegoms projektą, – kokį sprendimą politikams derėtų priimti, atsižvelgiant ir į visuomenės lūkesčius, kad švietimo sistema garantuotų prasmingą popamokinį vaikų užimtumą, ir į šeimų finansines galimybes.

Valdančiajai „vieningųjų“ frakcijai nepriklausanti Kauno tarybos narė siūlė: jeigu jau savivaldybės biudžetas neįstengia pakelti (nors, kažin?) išlaidų, susijusių su visos dienos mokyklų veikla, bent neapmokestinti jas lankančių priešmokyklinukų, pirmokų bei antrokų tėvų. Būtent, – tų vaikų, kurie dar tik mokosi savarankiškumo. Kad jie tuščiai nedykinėtų gatvėse ar kokiame prekybos centre, bet po pamokų keletą valandų prasmingai praleistų savo mokyklose. O tėvai tuo metu, žinodami, jog vaikai – saugūs, galėtų ramiai dirbti savo darbovietėse.

Deja, už tokį siūlymą balsavo tik 11 Kauno miesto savivaldybės tarybos (į ją kauniečiai yra išrinkę iš viso 41 politiką) narių. Siūlymui nepritarė veik dvigubai daugiau – 21. Tad tai, ką pasiūlė dėl kauniečių šeimų gerovės V. Pranarauskaitė, buvo atmesta.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, turinčios Kauno miesto savivaldybės taryboje vos 4 politikus, narei paaiškinta, kad socialines pašalpas gaunančių šeimų vaikams visos dienos mokyklos grupės paslauga bus teikiama nemokamai. O mažesnis VDM grupės paslaugos valandos įkainis – 0,30 euro bus taikomas, jeigu tėvai augina vaiką iki 18 metų, kuriam yra nustatytas neįgalumas, ir pateikia prašymą kartu su teise taikyti mažesnį įkainį patvirtinančiais dokumentais Taigi, Kauno savivaldybė, suprask, miesto gyventojams – labai gera…

Sąlygos gauti socialinę paramą jau sudėtingesnės

Tarp kitko, socialinių pašalpų gavėjai Kaune taip pat privalės dokumentais įrodyti, kad jie pašalpas gauna pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą. Ir šiuo atveju nemokamas VDM lankymas vaikui bus tik tuomet, kai atsakingas mokyklos darbuotojas, patikrinęs prašyme pateiktus duomenis, patvirtins, kad jie atitinka Socialinės paramos informacinėje sistemoje (SPIS) pateiktus duomenis.

Belieka pridurti, kad Lietuvoje nuo 2024-ųjų sausio 1-osios socialinė pašalpa bus skiriama, kai mėnesio pajamos vienam asmeniui bus mažesnės už 1,1 valstybės remiamų pajamų dydį, – 193,6 euro. Socialinės pašalpos dydis vienam asmeniui, turinčiam teisę ją gauti, – 246,4 euro (kai pašalpa mokama ne ilgiau kaip 6 mėn.) ir 211,2 euro (kai ji mokama nuo 6 iki 12 mėn.). Bendrai gyvenantiems asmenims, turintiems teisę ją gauti, ir tais atvejais, kai socialinė pašalpa skiriama tik vaikui arba vaikams (įvaikiams), jei jie mokosi pagal bendrojo lavinimo programą, o kai ją baigia, – iki tų pačių metų rugsėjo 1-os dienos, yra diferencijuotas. Pirmam bendrai gyvenančiam asmeniui skiriama 193,6 euro, antram – 90 proc., trečiam ir paskesniems – po 70 proc. minimos pašalpos.

Socialinė pašalpa skiriama 3 mėnesius. Ir ilgiau, jeigu nesikeičia bendrai gyvenančių (ar vieno gyvenančiojo) šeiminė padėtis, jų (jo) pajamos ar turtas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“, informuodamas apie būsimąjį Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimą, citavo jo projekte numatytą nuostatą: „Vienam mokiniui teikiamos VDM grupės paslaugos valandos įkainis – 0,60 euro.“ Vieningai už tai balsavus tiek „vieningiesiems“, tiek keliems kitiems jiems dažniausiai pritariantiems miesto savivaldybės politikams, savivaldybės administracijos parengtas sprendimas, 31-am išrinktajam balsavus už, ir buvo priimtas.

Lietuvoje skiriant piniginę socialinę paramą (nuo šių metų rugsėjo 1-osios pateikus prašymą), vėl vertinamas bendrai gyvenančių arba vieno gyvenančio asmens turtas – statiniai (ir nebaigti statyti), akcijos, obligacijos, meno kūriniai, taip pat – privalomos registruoti transporto priemonės, santaupos banke. Kaime gyvenant, – netgi vertinami auginami gyvuliai ar žvėreliai, vištos ar bičių šeimos. Tiesa, jeigu augintinių bendra vertė neviršija 1160 eurų, augintojai, atitinkantys visus kitus remtinųjų kriterijus, gali tikėtis socialinės paramos, – pašalpos ar kompensacijų už būsto šildymą bei centralizuotai tiekiamą karštą vandenį.

Na, nebent banke šeima laiko pasidėjusi „juodai dienai“ kelis tūkstančius eurų ir tai prisipažins savivaldybėje, kai prašys paramos, tai jos negaus.

O kas, pagaliau, liepia bankuose pinigus laikyti..? Juk, kaip rodo plačiai išgarsėjusio kauniečio, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo, ne savo valia palikusio postą Kauno savivaldybėje, nesena istorija, nemaži pinigai gali būti „konservuojami“ ir stiklainiuose…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.