Siurprizas gyventojams – drakoniškas akcizas: kaina už dujų balioną jau beveik padvigubėjo Socialdemokratai reikalauja kompensacijų

Aplinkos ministerijai (AM) pasiūlius diferencijuoti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą pagal vartotojų grupes, opoziciniai socialdemokratai kreipiasi į Vyriausybę reikalaudami nelaukti, kol įsigalios tarifo pokyčiai ir skubiai priimti sprendimus, leisiančius kompensuoti buitinių vartotojų ir maisto gamintojų patiriamus nuostolius.

Vieno dujų baliono kaina jau pakilo nuo 32 eurų iki 50 eurų.<br>Asociatyvi V.Kapočiaus nuotr.
Vieno dujų baliono kaina jau pakilo nuo 32 eurų iki 50 eurų.<br>Asociatyvi V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-16 11:13, atnaujinta 2024-01-16 11:17

Pasak socialdemokratų, Vyriausybės nenoras kalbėti apie SND tarifo pakeitimą rodo, kad ligšiol nėra plano, kaip suvaldyti akcizo šuolio pasekmes buitiniams vartotojams bei maisto gamintojams, sako socialdemokratai.

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnės Rasos Budbergytės teigimu, ministerijos siūlomų akcizo pokyčių reikės laukti, o vartotojams pagalbos reikia jau dabar.

„Buitiniams dujų vartotojams ir maisto pramonei valdžia įteikė naujametinį siurprizą – drakonišką SND akcizą. AM pagaliau susizgribo ir paskelbė ieškosianti būdų, kaip padidėjusią naštą diferencijuoti. Tačiau žala jau padaryta. Vieno dujų baliono kaina jau pakilo nuo 32 eurų iki 50 eurų ir ši situacija kol kas nesikeis. O kaip vartotojams pragyventi dabar? Atsakingi ministrai turėtų dabar pasakyti, kaip ruošiamasi kompensuoti šią naštą“, – pranešime sakė R. Budbergytė.

Politikės nuomone, pakeltas SND akcizas žlugdo maisto gamintojus, daro juos nekonkurencingus.

„Tai smūgis visiems, kurie kepa duoną, gamina mėsos, pieno ir kitus produktus. SND dujos yra naudojamos grūdų elevatoriuose, paukštynų šildymui – svarbiuose gamybos procesuose. Visa maisto gaminimo ir tiekimo grandinė šiuo metu yra tiesiog apiplėšinėjama šiuo akcizu. Jeigu tai tęsis, Lietuvos maisto gamintojai ir pramonininkai taps nekonkurencingi, augs produkcijos kainos. Tik laiko klausimas, kada dalis mūsų produkcijos išsikraustys į Lenkiją“, – įspėjo R. Budbergytė.

Savo ruožtu Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Gintautas Paluckas ragino Vyriausybę pasirūpinti, kad buitinių vartotojų ir verslininkų patirti nuostoliai būtų kompensuojami.

„Jau šiandien Vyriausybės atstovai turėtų dirbti su Savivaldybių asociacija ir pasirūpinti, kad kiekvienas dujas naudojantis žmogus gautų pakankamą paramą iš savivaldybių. Tuo tarpu maisto gamintojams ir pramonininkams turėtų būti pasiūlyti finansiniai instrumentai, kurie padėtų amortizuoti SND kainų naštą. Vyriausybė privalo surasti lėšų šaltinį – galima rasti lėšų biudžete, galima skolintis arba ieškoti europinių lėšų“, – sakė G. Paluckas.

G. Paluckas teigė, kad Vyriausybė, drastiškai pakeitusi savo požiūrį į SND vartojimą, apgavo maisto gamintojus.

„Pati Vyriausybė per energetinę krizę – kai gamtinės dujos buvo 10 kartų brangesnės – rekomendavo verslams pereiti prie SND. Verslai šias rekomendacijas išgirdo ir atitinkamai pritaikė savo sistemas, – pakeitė degiklius, skirstymo vožtuvus, sklendes. Ir štai dabar Vyriausybė, priimdama šį akcizo pakeitimą, šiuos verslus apgavo. Kas buvo pasiekta? Pamatę vartotojų reakcijas, jie jau žada svarstyti pokyčius. Tačiau tarifo diferencijavimo nepakanka, reikia tučtuojau kompensuoti žalą“, – tikino G. Paluckas.

Politiko nuomone, ministerijos deklaruojamos SND akcizo kėlimo priežastys prasilenkia su realybe.

„Buvo teigiama, kad akcizo tikslas – užkirsti kelią rusiškų dujų pirkimui. Tačiau, jeigu norime nepirkti rusiškų dujų, jų reikia tiesiog neįsileisti. Kuo čia kalti vartojai, kuriems dujų kainos tapo neįkandamos? Viskas, mano supratimu, yra kur kas paprasčiau: Vyriausybė pamatė, kad gamtinių dujų infrastruktūros veiklos rezultatai krenta ir nusprendė prievarta visus susodinti ant SGD adatos“, – sakė G. Paluckas.

Seimas 2023 metų gegužę pritarė Akcizų įstatymo projektui, kuriam įsigaliojus, atsisakyta energiniams produktams taikomų akcizų lengvatų, numatyta nuosekliai didinti akcizų tarifus taršioms kuro rūšims bei į taikomus tarifus įtraukta anglies dvideginio dedamoji. Remiantis šiuo projektu, nuo naujųjų metų naftos dujoms, kurios yra išpilstytos į balionus, taikomas 304,1 Eur/t akcizo tarifas. Prieš tai tarifas buvo nulinis.

Lenkijoje taikomas 13,14 euro už toną akcizas, Estijoje – 55 eurai, Vokietijoje – 45,45 euro, o Latvijoje jis netaikomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.