Vilniečiai jau gavo sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį: palygino, kiek kainavo išlaikyti senos ir naujos statybos namo butą

Vilniečiai ir kitų miestų gyventojai jau gavo praėjusių metų gruodžio sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį. Daugeliu atveju, jos bent 20 procentų mažesnės už 2022 metų gruodį suteiktas tokias pat paslaugas. Kelias dienas sausio pradžioje šoktelėjusi elektros kaina stabilizavosi, nebrango benzinas, dujos. Šiek tiek pakilo dyzelino kaina.

Daugiabutis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiabutis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniečiai ir kitų miestų gyventojai jau gavo praėjusių metų gruodžio sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį.<br>P.Mantauto nuotr.
Vilniečiai ir kitų miestų gyventojai jau gavo praėjusių metų gruodžio sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį.<br>P.Mantauto nuotr.
Vilniaus kogeneracinė jėgainė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus kogeneracinė jėgainė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valdas Juozas Vilūnas

Jan 18, 2024, 2:16 PM

Už 50 kv. m. buto šildymą gruodžio mėnesį Vilniuje renovuotame arba naujos statybos name reikia mokėti apie 55 eurus. Seno, energetiškai neefektyvaus buto šildymas kainuoja beveik du kartus daugiau – 94 eurus.

„Orų tendencijos, palyginus su praėjusių metų gruodžiu, vidutinė oro temperatūra buvo beveik 3 laipsniais mažesnė. Išlaikėme labai panašias šilumos kainas, net šiek tiek sumažinome“, – skaičiavo Vilniaus šilumos tinklų klientų komandos vadovė Rūta Jasiulionienė.

Vilniaus šilumos tinklai šį sezoną šildymui ir karštam vandeniui ruošti nebenaudoja mažasierio mazuto. Vilniaus kogeneracinė jėgainė elektrą ir šilumą gamina iš pigesnio nei pernai biokuro.

Biokuro esame įsigiję apie trečdalį poreikio išankstiniais sandoriais, bet šiuo metu biokuro rinkoje labai geros, todėl biržoje galima nusipirkti dar patrauklesnėmis kainomis“, – teigė „Ignitis“ grupės atstovas Artūras Ketlerius.

Pradėjus veikti dviem Vilniaus kogeneracinės jėgainės blokams net šaltesnį sausį šildymas sostinės gyventojams neturėtų smarkiai brangti.

A.Ketlerius teigė, kad abu jėgainės blokai per bandymus pasiekę maksimalią galią, gamina šilumą ir elektrą. Šiluma tiekiama ne tik vilniečiams, bet elektra perduodama į Lietuvos tinklą.

Metų pradžioje stipriai atšalus orams Skandinavijos šalyse ir padidėjus elektros energijos poreikiui, elektros kaina šoktelėjo į seniai matytas aukštumas.

Kaip kalbėjo Lietuvos energetikos agentūros laikinoji direktorė Agnė Bagočiutė, elektros kainos pikas buvo pasiektas sausio 5 d., kai kilovatvalandė kainavo 67 centus. Dabar elektros kaina stabilizavosi ir siekia 17 centų už kilovatvalandę.

Sausio antrą savaitę didmeninės elektros kaina Lietuvoje sumažėjo beveik 49 procentais. Biokuras taip pat pigo, mažėjo ir „Brent“ rūšies naftos bei gamtinių dujų kaina pabrango 1,3 proc., o benzinas kainavo 0,3 proc. pigiau nei pirmą metų savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.