Iki šių metų pabaigos tokių daiktų jūsų namuose turi nelikti: turintiems grės baudos

Iki 2024 m. pabaigos daugiabučiuose turėtų nelikti dujų balionų, priešingu atveju grėstų baudos. Energetikos viceministrė Inga Žilienė džiaugiasi, kad gyventojai aktyviai naudojasi teikiama parama ir atsisako dujų maistui gaminti. Nors daugiabučių, kur dujų balionai vis dar naudojami, skaičius smarkiai sumažėjęs, dalis gyventojų išlieka konservatyvūs ir nieko keisti neketina.

Daugiabutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiabutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iki 2024 m. pabaigos daugiabučiuose turėtų nelikti dujų balionų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iki 2024 m. pabaigos daugiabučiuose turėtų nelikti dujų balionų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Žilienė.<br>Energetikos min. nuotr.
I.Žilienė.<br>Energetikos min. nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 20, 2024, 8:41 PM

Nors gyventojai raginami nebenaudoti dujų balionų virtuvėje ir ieškoti saugesnių alternatyvų, kalbinti Panevėžio gyventojai dujų balionus naudoja ir jų keisti neketina.

„Dėl saugumo, va, dabartinės viryklės, jos jau saugios. Jeigu užpila puodas liepsną, automatiškai atsijungia, va, čia yra vožtuvai“, – į savo viryklę rodo gyventojas ir pasakoja, kad to neatsisakys.

Štai kitas praeivis taip pat sakė, kad viskas saugu – juk dujų baliono nepalieka atsukto.

Paklausti, kodėl dujų balionų keisti nenori, gyventojai sako, jog bijo, kad pokyčiai gali nemažai kainuoti.

„Taigi ir viryklė, ir po to visos priemonės per brangu bus. Man tiek niekas nekompensuos tai tikrai. Nu aš neįsitikinęs, bet net nepradėsiu. Mokėsiu brangiau už balioną, prakeikdamas tuos, kurie šitą sugalvojo, ir viskas“, – dėstė „Lietuvos ryto“ televizijos kalbintas vyras.

Energetikos ministerija tvirtina, kad tokie nuogąstavimai nepagrįsti. Dujų balionų atsisakantiems gyventojams kompensacijos numatytos.

„Yra planuojama parama, 242 eurai yra skiriama viryklės įsigijimui, taip pat 242 eurai yra skiriama vidaus elektros arba gamtinių dujų sistemos įrengimui, instaliacijos pakeitimui ir 242 eurai yra skiriama bendrosioms inžinerinėms sistemos atnaujinti, arba elektros, arba gamtinių dujų sistemom“, – aiškino I.Žilienė.

Specialistai primena, kad buityje naudojamos dujos nėra nuodingos, todėl pajutus įtarimų dėl galimo nuotėkio reikėtų reaguoti ramiai.

„Pačios dujos nėra nuodingos, bet jos veikia troškinančiai. Tai reiškia, išstumia deguonį iš žmogaus plaučių“, – komentavo Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) departamento vadovas Marius Rindokas.

ESO atstovas teigia, kad kiekvienam privalu atsiminti, kokių veiksmų imtis įtarus dujų nuotėkį.

„Eliminuoti ugnies šaltinius, išjungti virykles ir tuos čiaupus, kurie yra prieš įrenginius. Tada sekantis veiksmas būtų atidaryti langus tam, kad prasivėdintų patalpos ir tos dujos, kurios atėjo, jau pasišalintų. Kitas veiksmas – einame iš patalpos, kurioje tas kvapas užsiuodė. Ir tada skambiname telefonu 1804 ir kviečiam avarinę tarnybą“, – patarė įmonės atstovas.

Energetikos ministerija ragina sprendimo dėl dujų baliono neatidėlioti.

„Tikrai dar raginame pasinaudoti parama šiais metais, nes greičiausiai jau dar kitiem metam paramos gali ir nebebūti“, – priminė viceministrė.

Seimui priėmus akcizų įstatymo pokyčius, nuo kitų metų dujų balionai gyventojams brangs. Kainos turėtų augti maždaug 50 procentų. Nuo 2025 metų už dujų balionus daugiabučių namų gyventojai gali sulaukti ir baudų – jos siektų nuo 60 iki 140 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.