Šiems darbuotojams – puokštė pokyčių: nebegaus premijų, keisis atlyginimai

VDI informuoja, kad nuo šių metų sausio 1 d. buvo pakeistas ir priimtas Lietuvos Respublikos biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą įstatymas.

VDI informuoja, kad nuo šių metų sausio 1 d. dalies darbuotojų laukia pokyčiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VDI informuoja, kad nuo šių metų sausio 1 d. dalies darbuotojų laukia pokyčiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė darbo inspekcija

Feb 12, 2024, 9:59 AM

Pakeistas pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis. Pareiginė alga apskaičiuojama pareiginės algos koeficientą dauginant iš pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio.

Patikslinta darbo užmokesčio sandara. Biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokestį sudaro: pareiginė alga; priemokos; piniginė išmoka už atliktą darbą, mokama pagal darbo teisės normas ar darbovietėje taikomą darbo apmokėjimo sistemą; mokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą ar darbą, kai yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų, budėjimą; kintamoji dalis, jeigu ji numatyta darbo apmokėjimo sistemoje ir skiriama darbuotojui, atsižvelgiant į jo praėjusių metų veiklos vertinimą šio įstatymo ir darbo apmokėjimo sistemos nustatyta tvarka.

Nebeliko premijų. Vietoje premijų yra numatyta darbuotojų skatinimo tvarka. Numatytos materialinės ir nematerialinės darbuotojų skatinimo priemonės.

Patikslintos priemokų rūšys ir jų mokėjimo tvarka. Kiekviena priemoka negali būti mažesnė kaip 10 procentų pareiginės algos, o jų suma negali viršyti 80 procentų pareiginės algos.

Pasikeitė biudžetinių įstaigų darbuotojų veiklos vertinimo rezultatai ir taikomos priemonės. Pažymėtina, kad biudžetinių įstaigų darbuotojų 2023 metų veiklos vertinimas atliekamas pagal tvarką, nustatytą iki šio įstatymo įsigaliojimo. Kintamoji dalis lieka kaip darbo užmokesčio sudėtinė dalis 2024 metais po vertinimo už 2023 metus.

Po 2025 metų kasmetinio veiklos vertinimo darbuotojų pareiginė alga negalės būti mažesnė negu 2024 metais gauta pareiginė alga kartu su kintamąja dalimi. Pažymėtina, kad kintamoji dalis galės būti nustatyta apmokėjimo sistemoje ir tokiu atveju ji liks viena iš sudėtinių darbo užmokesčio dalių.

Primename, kad darbo apmokėjimo sistema nustatoma kolektyvinėje sutartyje. Jeigu nėra tai nustatančios kolektyvinės sutarties, darbo apmokėjimo sistemą privalo nustatyti ir padaryti ją prieinamą susipažinti visiems darbuotojams biudžetinės įstaigos vadovas.

Darbo apmokėjimo sistemoje detalizuojami biudžetinės įstaigos pareigybių sąraše esančių konkrečių pareigybių pareiginės algos koeficientų intervalai, taip pat priemokų dydžiai ir jų skyrimo tvarka, kintamosios dalies dydžiai ir jos skyrimo tvarka, jeigu tokia darbo užmokesčio sudedamoji dalis yra numatyta, piniginių išmokų dydžiai, skyrimo atvejai, pvz., už atliktą darbą ar siekiant paskatinti, ir tvarka.

Prieš biudžetinės įstaigos vadovui nustatant ar keičiant darbo apmokėjimo sistemą, Darbo kodekso nustatyta tvarka turi būti atliktos informavimo ir konsultavimo procedūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.