Prie Šeimos kortelės nuolaidų prisidedantis verslininkas liejo kartėlį: tai – valstybės gėda

Prieš kelerius metus stipriai reklamuota ir skambiai pristatyta Šeimos kortelė šiandien, regis, ne tik kiek primiršta, bet ir bent jau kai kurių Kėdainių verslininkų, švelniai tariant, suprantama kaip vargas ir jokios naudos nekuriantis produktas. Tiesa, yra ir tokių, kurie iniciatyvą palaiko ir teigia besidžiaugiantys vis didėjančiu besinaudojančiųjų ja skaičiumi. Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), kuri ir ėmėsi šio projekto, į besiskundžiančių verslininkų pastabas nereaguoja ir giriasi su Šeimos kortele keliaujanti jau ir už Lietuvos ribų.

Kol kas neai<br>A.Srėbalienės nuotr.
Kol kas neai<br>A.Srėbalienės nuotr.
 SADM nuotr.
 SADM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Jakubauskienė

Feb 26, 2024, 6:24 PM

Verslininkams Šeimos kortelės nauda – nulinė

Savo mažąją bendriją (MB) įsisteigęs Alvidas Kuodžius – vienas iš nedaugelio vietinių verslininkų, siūlančių nuolaidas su Šeimos kortele. Paprašytas pasidalinti patirtimi ir nuomone apie šio projekto naudą ir dalyvavimą jame, verslininkas nevynioja žodžių į vatą ir trumpai bei tiesiai šviesiai sako: „Ta kortelė – valstybės gėda. Dirba biurokratinis aparatas – kiek tuščių šnekų, sutarčių. Gėda. Nauda nulinė, kaip ir viskas, kur tik valstybė įsikiša“.

Kitas nuo pat Šeimos kortelės atsiradimo projekte dalyvaujantis kinų maisto restorano „Yin Yang“ vadovas Aurimas Juknys dar prieš kelerius metus yra sakęs, kad jam, kaip verslininkui, tai yra nuostolinga, o naudos jokios. Tačiau projekte norėjo dalyvauti vedamas kilnių tikslų, kurių iki šiol neatsisako – suteikti galimybę finansiškai labiau pažeidžiamoms šeimoms pasimėgauti jų virtuvės malonumais.

„Šiandien mūsų nuomonė nėra pasikeitusi. Kortele, kaip ir anksčiau, naudojasi daugiausia tik tie, kurie ir be kortelės naudų turi pinigų pas mus apsilankyti ir pasimėgauti mūsų virtuvės gaminamu maistu, – pastebėjo A.Juknys. – Mums kaip verslui naudos iš kortelės jokios, atvirkščiai – net sulaukiame priekaištų, kad nuolaidos per mažos arba kad netaikome nuolaidos, kai žmogus ateina su kortele, neturėdamas teisės ja naudotis. Tiesa, niekada nesame apie tai pranešę, nes atvejai labai reti.

Kitas dalykas – pora klientų turi sugadintas korteles, kurių magnetinė juostelė yra nenuskaitoma kompiuterio. Taip apsunkinami darbuotojai, nes tada jie gaišta laiką turėdami šifruoti skaitinį kodą ant kortelės ir įvesti jį ranka.“

Kėdainiuose veikiančio restorano vadovas skaičiuoja, kad pas juos yra registruotos vos 12 klientų kortelės.

„Gal dėl to, kad patys to tiesiog nereklamuojame“, – priežastis, kodėl jų tiek mažai, svarstė A.Juknys.

Pasidomėjus, ar negalvojo apie pasitraukimą iš minėto projekto, kuris neduoda jokios naudos, atsakė neigiamai, „nes kad ir kaip bebūtų, nuostoliai nėra juntami“.

Jaučia vis didesnį susidomėjimą Šeimos kortele

Vaikų žaidimo kambario paslaugas teikianti MB „Kroklendas“ vadovė Marija Šnipienė sako, jog nuo tada, kai pradėjo dalyvauti Šeimos kortelės programoje, ja besinaudojančių klientų skaičius tik auga ir ji tuo labai džiaugiasi.

„Mums dažnai klientai rašo, skambina, klausia, ar mes taikome nuolaidas su Šeimos kortele. Galbūt tiems, kas augina mažesnius vaikus, ji yra aktualesnė ir reikalingesnė. Kiek pati asmeniškai pažįstu daugiavaikių šeimų, mano sesė viena iš jų, dauguma naudojasi kortelės teikiamomis nuolaidomis ir privalumais. Man atrodo, ši kortelė tikrai labai vertinga ir reikalinga“, – mintimis dalijasi vaikų žaidimo kambario vadovė.

Pati vieną vaiką auginanti M.Šnipienė, paklausta, ar nejaučia nuostolio dėl suteikiamų nuolaidų, teigia to nesureikšminanti.

„Aš įžvelgiu tik teigiamus dalykus. Smagu, kad nenusisukama ir padedama gausioms ar su negalia vaikus auginančioms šeimoms“, – kalba moteris.

Šeimos kortele naudojasi 60 proc. kėdainiečių

Tuo metu SADM skaičiuoja, kad Kėdainių rajono savivaldybėje yra 711 šeimų, turinčių teisę gauti Šeimos kortelę, o besinaudojančių ja – beveik 60 proc., t. y. 415 šeimų. Taip pat pažymi, jog devyni partneriai šioje savivaldybėje teikia lengvatas, privilegijas, nuolaidas šeimoms, turinčioms Šeimos korteles.

Reikėtų pastebėti, jog iš minėtų devynių partnerių tėra vos trys jau kalbinti vietiniai verslai. Likusieji – visoje šalyje prekes ir paslaugas teikiantys verslai, tokie kaip vaistinių tinklai „Eurovaistinė“, „Camelia“, laboratorija „Antėja“, prekybos tinklas „Maxima“, optikų tinklas „Optikos pasaulis“ ir „Lietuvos geležinkeliai“. Beje, juokingiausia tai, kad pastarieji savo paslaugas skelbiasi teikiantys net ir ten, kur geležinkelių apskritai nėra.

Šeimos kortele pasinaudoti galima trijose Baltijos valstybėse

SADM prašėme pakomentuoti, kodėl vis tik vietiniai Kėdainių verslininkai taip vangiai jungiasi prie programos, o kai kuriose Lietuvos savivaldybėse jų apskritai nėra. Taip pat perdavėme ir kai kurių verslininkų mintis apie Šeimos kortelės reikalingumą ir naudą.

Tačiau ministerija nemato reikalo visa tai komentuoti ir džiaugiasi tobulėjančiomis bei besiplečiančiomis Šeimos kortelės galimybėmis.

„Šiuo metu Šeimos kortelės programoje dalyvauja apie 300 partnerių, prekes ar paslaugas su šios kortelės privilegijomis galima įsigyti maždaug 3 tūkst. vietų visoje Lietuvoje, o nuolaidų, lengvatų ir privilegijų krepšelis nuolat kinta. Be to, sėkmingai plečiamas bendradarbiavimas ir su užsienio partneriais – latviais bei estais: Šeimos kortelė galioja visų trijų bendradarbiaujančių šalių teritorijose, – rašoma ministerijos raštu atsiųstame atsakyme „Rinkos aikštei“. –

Baltijos šalių Šeimos kortelės iniciatyva Latvijoje jau pritraukė daugiau nei 70 partnerių, dėl kurių prisijungimo prie iniciatyvos lietuvių šeimos su privilegijomis laukiamos 243-iose vietose Latvijoje. Džiugu ir tai, jog prie programos nusprendė prisijungti ir Lenkija, šiuo metu yra derinamos Šeimos kortelės plėtros sąlygos šioje šalyje.“

Kaip įsigyti Šeimos kortelę?

SADM teigimu, teisę į Šeimos kortelę turi daugiau kaip 42 tūkst. šeimų, o ja naudojasi beveik 37 tūkst., t. y. daugiau kaip 88 proc. tokią teisę turinčių Lietuvos šeimų.

Šeimos kortelės projektas nėra terminuotas, ši iniciatyva nuolat plečiama – didėja internetines paslaugas visoje Lietuvoje teikiančių partnerių ratas, nuolat pasirašomos sutartys su naujais Šeimos kortelės partneriais. Interaktyviu kortelės teikiamų privilegijų žemėlapiu jau domėtasi 1,5 mln. kartų.

Primename, kad šeimos, turinčios teisę gauti Šeimos kortelę, prašymą gali pildyti interneto svetainėje SPIS, rašyti raštu (prašymo formą galima rasti interneto svetainėje) ir siųsti Socialinių paslaugų priežiūros departamentui paštu, adresu Vivulskio 13, 03162 Vilnius, arba pateikti tiesiogiai atvykus nurodytu adresu į departamentą.

Kas ta Šeimos kortelė?

Gausios šeimos, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, įvaikių ar nuolatinių globotinių iki 18 metų, ir šeimos, prižiūrinčios (slaugančios) vaikus, turinčius negalią (nepaisant jų amžiaus), gali pasinaudoti Šeimos kortele, užtikrinančia specialias vienkartines ar daugkartines lengvatas, paslaugas, privilegijas ar nuolaidas partnerių suteikiamoms prekėms, paslaugoms bei renginiams tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuose. Paprastai tariant, tai yra veiksmingas įrankis, prisidedantis prie gausių ir vaikus su negalia auginančių šeimų gerovės kūrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.