Indėlių palūkanos mažėja, o tarp didžiųjų Lietuvos bankų aukščiausias palūkanas išlaiko Šiaulių bankas

Augant lūkesčiams, kad Europos centrinis bankas (ECB) artimiausiu metu pradės bazinių palūkanų normų mažinimo ciklą, daugelis šalies bankų pradėjo mažinti terminuotųjų indėlių palūkanas. Tačiau Šiaulių bankas ir toliau išlaiko aukščiausias terminuotojų indėlių palūkanas tarp didžiųjų šalies bankų.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 9:00 AM

Lietuvos banko duomenimis, šalyje veikiančių finansų įstaigų palūkanos piką buvo pasiekusios praėjusį lapkritį ir naujuose susitarimuose vidutiniškai sudarė 3,67 proc., o šį sausį jau buvo mažesnės – 3,58 proc.

Vis dėlto Šiaulių banke padėjus terminuotąjį indėlį nuo 12 iki 24 mėnesių terminui jos siekia 4 proc. o terminuotojo indėlio „Plius“ (neatšaukiamo) nuo 12 iki 24 mėn. palūkanos siekia 4,25 proc. ir yra aukščiausios tarp didžiųjų šalies bankų*. Mažiausia indėlio suma yra 100 eurų. Indėlio palūkanos gali būti mokamos kas mėnesį arba termino pabaigoje, o terminuotojo indėlio „Plius“ (neatšaukiamo) – ir kasmet. Daugiau informacijos: www.sb.lt/lt/privatiems/taupymas/indeliai.

„Tiek aukšta infliacija, tiek augantis susidomėjimas taupymo ir investavimo alternatyvomis paskatino žmones labiau domėtis galimybėmis „įdarbinti“ savo pinigus. Indėlis yra viena populiariausių priemonių, bet gyventojai renkasi ir kitus produktus. Aukštų palūkanų aplinkoje vis labiau populiarėja vietos įmonių leidžiamos obligacijos įvairiems projektams. Tai matome, nes Šiaulių bankas yra vienas iš lyderių platinamų obligacijų emisijų skaičiumi – per 2023 m. Šiaulių bankas išplatino 86 proc. visų Lietuvoje vykusių obligacijų emisijų (Nasdaq CSD duomenimis).

Norime būti klientams pirmu pasirinkimu renkantis taupymo ir investavimo sprendimus rinkoje ir ne tik indėliais, kurių palūkanos išlieka aukščiausios“, – sako Šiaulių banko taupymo ir investavimo produktų vystymo skyriaus vadovė Aušrinė Vilimavičiūtė.

Kad išaugusios indėlių palūkanos sudomino gyventojus, rodo ir statistika. Šiaulių banke per pastaruosius metus gyventojų terminuotųjų indėlių portfelis padidėjo net 54 proc. ir šiuo metu du trečdaliai klientų savo lėšas laiko būtent terminuotuose indėliuose, už kuriuos mokamos aukštos palūkanos.

„Žvelgiant iš kitos pusės, trečdalis klientų dar nesuskubo pasinaudoti galimybėmis iš banke laikomų lėšų uždirbti grąžą, nors tokių aukštų indėlių palūkanų nebuvo kone dešimtmetį. Tikimės, kad gyventojai atkreips dėmesį į šią galimybę ir „įdarbins“ pinigus – tai svarbu, kai infliacija vis dar gerokai apkarpo santaupų vertę“, – pastebi A. Vilimavičiūtė.

* https://www.lb.lt/lt/banku-ir-kredito-uniju-palukanu-normos-uz-indelius#ex-1–1

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.