Nuo šiol pinigus galėsite pervesti vos per 10 sekundžių – štai, ką reikia žinoti

Balandžio 9 d. įsigalioja Europos Sąjungos institucijų patvirtintas Momentinių mokėjimų reglamentas, kuris padės įsigalėti momentiniams mokėjimams visoje Europoje. Momentinių mokėjimų paslauga užtikrina galimybę pervesti eurus per 10 sekundžių bet kurią metų dieną, įskaitant savaitgalius ir šventes, bet kuriuo paros metu.

Įsigalioja Europos Sąjungos institucijų patvirtintas Momentinių mokėjimų reglamentas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įsigalioja Europos Sąjungos institucijų patvirtintas Momentinių mokėjimų reglamentas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos bankas

Apr 9, 2024, 1:10 PM

„Lietuva yra viena iš momentinių mokėjimų paslaugos lyderių – beveik 2/3 visų tarpbankinių kredito pervedimų yra momentiniai. Tačiau daugelyje kitų euro zonos valstybių momentiniai mokėjimai vis dar nėra plačiai siūlomi ir naudojami. Naujasis reglamentavimas užtikrins, kad paslauga būtų teikiama visose ES valstybėse“, – sako Evaldas Ruzgys, Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros departamento direktorius.

Kredito įstaigos visoje ES nuo 2025 m. rudens privalės teikti momentinių mokėjimų eurais paslaugą, todėl Lietuvos ir kitų ES šalių gyventojams bei verslui bus daugiau galimybių pervesti lėšas į kitą šalį per kelias sekundes bet kuriuo paros metu. Taip pat kredito įstaigos ir kiti mokėjimo paslaugų teikėjai turės pasirengti tikrinti, ar mokėtojo nurodyta sąskaita priklauso gavėjui, kuriam norima pervesti lėšas.

Atlikus momentinį mokėjimą, lėšų gavėjas iš karto gali naudotis gautais pinigais. Paslauga ypač naudinga, kai aktualu realiu laiku įsitikinti, kad atsiskaitymas įvykdytas ir galima suteikti paslaugą, išsiųsti prekes ar pan.

Reglamentas pagerins ir galimybes vykdyti tarptautinius momentinius mokėjimus eurais, t. y. kai mokėtojas ir lėšų gavėjas turi sąskaitas skirtingose euro zonos valstybėse.

Momentinius mokėjimus bus galima atlikti taip pat, kaip ir įprastus kredito pervedimus, pavyzdžiui, naudojantis elektronine bankininkyste, mobiliosiomis programėlėmis, įstaigų fiziniuose padaliniuose. Jie negali kainuoti daugiau nei atitinkami įprasti kredito pervedimai eurais.

Reikalavimas teikti momentinių mokėjimų paslaugą pirmiausia įsigalioja kredito įstaigoms – įstaigos, kurios teikia kredito pervedimų eurais paslaugą, nuo 2025 m. sausio mėn. turės savo klientams suteikti galimybę gauti momentinius mokėjimus, o nuo 2025 m. spalio mėn. – inicijuoti momentinius mokėjimus. Elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigoms numatytas ilgesnis pasirengimo laikotarpis – paslaugą jos privalės teikti nuo 2027 m. balandžio mėn.

Dar vienas svarbus pakeitimas – stiprinamos sukčiavimų prevencijos priemonės. Daugėjant atvejų, kai mokėtojas perveda lėšas sukčiams manydamas, kad mokėjimas vykdomas kitiems asmenims, Reglamente nustatytas reikalavimas mokėjimo paslaugų teikėjams patikrinti, ar mokėjimo nurodyme nurodytos gavėjo sąskaitos savininkas yra jame nurodytas asmuo. Taigi mokėjimo paslaugų teikėjai turės patikrinti, ar sutampa gavėjo sąskaitos numeris, gavėjo vardas ir pavardė arba pavadinimas.

Mokėtojo mokėjimo paslaugų teikėjas turės iki mokėjimo patvirtinimo (autorizavimo) informuoti mokėtoją, ar nurodytas gavėjo pavadinimas atitinka tikrąjį, ar beveik atitinka, ar nesutampa. Mokėtojas, atsižvelgdamas į šią informaciją, gali nuspręsti, ar patvirtinti mokėjimą.

Mokėjimo paslaugų teikėjas turės tik informuoti apie pavadinimo neatitikimą, bet negalės atsisakyti vykdyti patvirtinto mokėjimo. Taip pat jis turės informuoti mokėtoją apie galimas pasekmes, patvirtinus mokėjimą.

Galutinį sprendimą, ar patvirtinti mokėjimą, priima mokėtojas. Ši gavėjo pavadinimo ir mokėjimo sąskaitos sutikrinimo paslauga klientams turės būti teikiama nemokamai vykdant įprastus pavedimus ir momentinius mokėjimus eurais. Mokėjimo paslaugų teikėjai teikti šią paslaugą turi pasirengti iki 2025 m. spalio mėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste