Mažieji augintojai veržiasi link pirkėjų – paklausa pamalonina

Kurį laiką nusileidę stambiesiems ūkiams smulkieji augintojai vis aktyviau veržiasi į prekybos maistu rinką ir yra ryžtingai nusiteikę rasti savo pirkėją.

 Maistoturgus.lt platforma padeda smulkiems augintojams rasti jų siūlomų gėrybių ieškančių pirkėjų. <br> D.Umbraso asociatyvi nuotr. 
 Maistoturgus.lt platforma padeda smulkiems augintojams rasti jų siūlomų gėrybių ieškančių pirkėjų. <br> D.Umbraso asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 2:53 PM

Sėkmingai pabandę produkcijos perteklių parduoti kaimynams, pažįstamiems ar kolegoms, jie didina auginamos produkcijos kiekius ir keliasi į internetą.

Smulkiuosius augintojus vienijančios specializuotos platformos Maistoturgus.lt duomenimis, kasmet tokių augintojų padaugėja apie 10 proc. 

„Gausėja ne tik pardavėjų gretos, plečiasi ir jų siūlomų produktų asortimentas. Pastarąjį, be abejo, daugiausia padiktuoja paklausa, tačiau svarbi ne tik ji. Tai, kokius smulkiųjų augintojų parduodamus produktus išvysime, iš dalies diktuoja ir mados.

Prieš keletą metų prasidėjo ekologiško maisto bumas, tuomet visi kaip įmanydami stengėsi, kad jų produktai būtų ekologiški.

Išpopuliarėjo triušiena, aviena – padaugėjo jų augintojų. Tuomet daugiau šių gyvūnų mėsos atsirado ir prekyboje. Panašiai nutiko ir su medumi“, – vardina www.maistoturgus.lt sumanytoja Aistė Jankūnaitė.

Keičiasi ir pirkėjų įpročiai. Maistoturgus.lt duomenimis, jiems labai svarbu, kad daržovės, vaisiai, mėsa ir kiti parduodami produktai būtų auginami namų sąlygomis ir dažniausiai sau, nes paieškose dažnai naudojami žodžiai „ekologiška“, „kaimiška“, „auginta namuose“ ir pan.

Nors norintys valgyti natūralų, smulkiųjų augintojų užaugintą maistą, iš dalies turi susitaikyti su sezoniškumu, šiandien jų siūlomos produkcijos paklausa tokia plati, kad, Aistės įsitikinimu, būtų galima skaniai valgyti pagrindinius produktus perkant tik iš smulkiųjų augintojų.

Šiuo metu platformoje Maistoturgus.lt galima rasti apie 130 pavadinimų produktų, tinkančių ir kasdieniam, ir šventiniam stalui.

„Norėdamas maitintis tik smulkiųjų augintojų maistu natūraliai tampi sveikiausia įvardijamos sezoniškos virtuvės šalininku. Pavyzdžiui, gerokai daugiau įvairios mėsos – kiaulienos, paukštienos, triušienos – skelbimų galima rasti šaltuoju metų laiku – rudenį ir žiemą, kuomet augintojai siekia parduoti per vasarą augintus paukščius ir gyvulius.

Na, o daržovių, vaisių, uogų mėgėjams draugiškesnė vasara ir rudens pradžia. Tuomet už patrauklią kainą galima įsigyti kokybiškų ir skanių gėrybių – rekomenduoju jų įsigyti ne tik tam kartui, bet ir pasiruošti žiemai. Tiesa, jei nespėjote, platformoje Maistoturgus.lt nemažai šeimininkų net ir dabar siūlo šaldytų, džiovintų, konservuotų gėrybių – uogų, grybų, natūralių sulčių, prieskonių“, – pataria A. Jankūnaitė.

Tai, ko ieško ir iš smulkiųjų augintojų įsigyti tikisi pirkėjai, neretai priklauso ne tik nuo sezono, bet ir nuo švenčių. Štai prieš Kalėdas žmonės itin aktyviai ieškojo įvairių naminių paukščių, kai kurie juos šventėms užsakinėjo dar gruodžio pradžioje. Prieš pat Naujuosius išaugo domėjimasis lietuvių rečiau vartojama ėriena, triušiena.

Prieš Velykas neabejotinai stipriai išaugs kiaušinių, ypač retesnių – ančių, žąsų, putpelių, stručių – paklausa. Prasidėjusi sėja padidins kai kurių daržovių paklausą, pavyzdžiui, bulvių, žirnių.

„Naminės paukštienos – žąsų, vištų, ančių – pasiūla nemaža ir dabar. Šiek tiek daugiau paukščių, nei reikia savo šeimos poreikiams, kasmet augina vis daugiau tokią galimybę turinčių asmenų. J

ei neskaičiuosime lesalo kiekio, auginti 10 ar 20 vištų nėra reikšmingo skirtumo, tad žmonės pasinaudoja galimybe papildomai užsidirbti vieną kitą eurą. Juolab kad ir naminės paukštienos paklausa auga kaip ant mėlių.

Šiuo metu apsirūpinti namine paukštiena itin palanku – kainos žemesnės nei buvo prieš didžiąsias šventes“, – skaičiuoja A. Jankūnaitė.

Nors smulkiųjų augintojų, kurie ryžtasi parduoti sau augintos produkcijos perteklių, daugėja, natūralių produktų vis dažniau ieškančių pirkėjų poreikius patenkinti pavyksta ne visada.

Pirkėjai norėtų rasti daugiau Lietuvoje augintos ar šalies vandens telkiniuose pagautos šviežios žuvies, riešutų, kai kurių pieno produktų, pavyzdžiui, deficitu tapusio „kaimiško“ sviesto, varškės.

„Siekiame, kad plėstųsi ir pardavėjų ratas, ir produkcijos įvairovė. Džiaugiamės, kad į Maistoturgus.lt užsukantiems pirkėjams galime pasiūlyti ne tik įprastų produktų, bet ir egzotikos, pavyzdžiui, ožkos pieno ir jo gaminių, nutrijų mėsos, ožkienos, sveikuolių vertinamos kombučos – arbatos grybo, šaltalankių sulčių, čili pipirų, topinambų, džiovintų svarainių, Telšiuose auginamų eršketų, netgi lesalo mišinio žiemoti likusiems paukščiams.

Pas mus žmonės randa ir itin platų natūraliai užaugintų paukščių mėsos asortimentą, platus medaus pasirinkimas – šiuo metu Maistoturgus.lt medų įsigyti siūlo net 16 atskirų pardavėjų, yra lietuviškų daržovių, riešutų“, – pasirinkimo galimybėmis džiaugiasi platformos sumanytoja.

Maistoturgus.lt sukurtas entuziastų, kurie siekia, kad smulkūs augintojai neišeidami iš namų maisto perteklių galėtų pasiūlyti tiems, kurie nori įsigyti natūraliai išaugintų daržovių ar kitų maisto produktų.

Ši platforma padeda smulkiems augintojams rasti jų siūlomų gėrybių ieškančių pirkėjų, kurie gali įsigyti šalia jų gyvenamosios vietos auginamų produktų, todėl taip mažinama ir transportavimo daroma žala aplinkai, o taip pat prisidedama prie maisto taupymo ir racionalaus jo naudojimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.