Kaip išsirinkti šaldytuvą, kuris tarnautų ligi paskutinio atokvėpio?

Kurios durelės yra dažniausiai varstomos jūsų namuose? Neabejotinai šaldytuvo. Juk šio šaldančio aparato link einama ir ryte, ir vakare – pusryčių, užkandžių, šaltų gėrimų arba tiesiog pasižvalgyti, kas valgomo liko viduje.

Kurios durelės yra dažniausiai varstomos jūsų namuose? Neabejotinai šaldytuvo. Juk link šio šaldančio aparato einama ir ryte, ir vakare – pusryčių, užkandžių, šaltų gėrimų arba tiesiog pasižvalgyti, kas valgomo liko viduje.<br>123rf.
Kurios durelės yra dažniausiai varstomos jūsų namuose? Neabejotinai šaldytuvo. Juk link šio šaldančio aparato einama ir ryte, ir vakare – pusryčių, užkandžių, šaltų gėrimų arba tiesiog pasižvalgyti, kas valgomo liko viduje.<br>123rf.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2012, 11:50 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:22 AM

Į šaldytuvą dedame kone viską: ne tik itin greitai gendančius produktus – mėsą ar pieną, bet ir daržoves, vaisius ar net duoną. Moterys ten slepia net savo kosmetines priemones. Itin dažnai varstomas įrenginys turėtų tarnauti jums praktiškai ir ištikimai. Tad, kokį šaldytuvą išsirinkti, kad taip ir būtų?

Kadaise lietuviai puikiausiai vertėsi ir be šaldytuvų – produktus laikė rūsiuose, šuliniuose. Net prieš kelis dešimtmečius kai kurių kaimų gyventojai vertėsi be šio prietaiso.

Tiesa, šiuo metu ji turi kone kiekvienas namų ūkis. Daugelis neįsivaizduoja nė dienos be šaldytuvo, nes kelioms dienoms, o kartais ir savaitėms perkamas maistas kaipmat sugestų.

Didelis ar mažas

Kiekvienais metais auga ne tik gamintojų modelių pasiūla, bet ir modifikacijų įvairovė, moderniųjų technologijų pasirinkimas, todėl išsirinkti gerą produktą be specialistų pagalbos kaskart darosi vis sunkiau. Kas svarbiausia renkantis šaldytuvą, pataria AB „Snaigė“ rinkodaros direktorė Rūta Petrauskaitė.

Prieš eidami į parduotuvę apsispręskite, kokio dydžio šaldytuvo jūsų šeimai reikia. Taip pat svarbu apgalvoti, ar dažnai einate į parduotuvę, ar esate linkę kaupti atsargas, mat šaldytuvų talpa gali svyruoti nuo 45 l iki 600 l, tačiau galima rasti ir 800 l gigantų.

Europos gamintojai dažniausiai laikosi standartų – šaldytuvų gylis yra 60-62 cm, plotis – 60 cm, o aukštis – nuo 160 iki 200 cm. Azijos gamintojai dažnai siūlo ir platesnius gaminius.

„Skaičiuojama, kad keturių asmenų šeimai optimalus variantas – 210 litrų talpos šaldytuvas. Šaldikliui priimtina norma yra nuo 50 litrų vienam asmeniui“, - vardija „Snaigės“ atstovė.

Jeigu apsiperkate kartą į savaitę ar rečiau, tikėtina, kad jums reikia didesnio šaldiklio. Gyvenantiesiems užmiestyje greičiausiai reikalingas didelis šaldytuvas su dideliu šaldikliu, kadangi iki artimiausios parduotuvės reikia važiuoti. O produktai tokiais atvejais perkami galvojant apie ateitį.

Be to, privalu pamatuoti, kiek vietos jam skirsite - šaldytuvų gabaritai būna labai įvairūs. Jei jūsų virtuvė nedidelė, tikriausiai jums teks įsigyti mažesnės talpos šaldytuvą. Jei turite erdvų būstą, dydis jūsų neribos. Tačiau reikia neužmiršti, kad didesnis šaldytuvas sunaudos daugiau elektros energijos.

Šaldytuvas – gali būti nepastebimas, bet gali būti ir ryškus interjero akcentas. Pavyzdžiui jei jis bus netradicinės baltos, ryškios oranžinės, geltonos salotinės ar kitokios derančios prie interjero spalvos. Šaldytuvas gali būti ir su išskirtine aplikacija, dizainu, pabrėžiančiu šeimininko pomėgius ar skonį.

Taupumas ir kaina

Šaldytuvo kaina priklauso nuo daugelio dalykų. Paprastai žinomų vakarų gamintojų šaldytuvai yra brangesni, mat jiems tenka investuoti į prekės ženklo reklamą. Tiesa, daugelis jų vistiek yra gaminami Rytų Europoje esančiose gamyklose.

„Ne visada didelė kaina yra kokybės garantas. Dažniausiai brangesni yra šaldytuvai pilni elektronikos. Tačiau reikia žinoti, kad tokie linkę greičiau gesti“, - tvirtina R. Petrauskaitė.

Šaldytuvų kaina priklauso ir nuo energetinės klasės. Kuo klasė žemesnė, tuo šaldytuvas pigesnis. Tačiau aukštesnės klasės šaldytuvai sunaudoja mažiau elektros energijos , todėl jų eksploatacija yra pigesnė.

Erdvės pagal poreikius

Patikrinkite, kokios šaldytuvo erdvės taupymo galimybės. Tai gali būti išskirstytos lentynėlės, koreguojamas šaldytuvo lentynėlių aukštis, ištraukiamos lentynos ir panašiai.

Patvariausios ir patogiausios yra lentynos iš grūdinto stiklo, jos išlaiko net 25 kg svorį, sunkiai dūžta, nesibraižo. Atkreipkite dėmesį ar lentynų pakraščiuose pritvirtinti plastikiniai rėmeliai – jie sulaiko išsiliejusį skystį, kad nelašėtų ant apačioje esančių produktų.

Šaldytuvo durelių skyriai ir lentynos turi būti tvirti, kad atlaikytų bent kelis litrus skysčių. Juk šaldytuve laikysite pieną, sultis, vyną, padažus.

Svarbu, kad šaldytuvo lentynų bei durų vonelių padėtį būtų galima keisti ir reguliuoti. Atkreipkite dėmesį, ar yra specialiai buteliams laikyti pritaikytos plastmasinės „šukos“, jų dėka buteliai nesidaužo vienas į kitą, neiškrenta.

Energijos taupymas

Kiekvieno šaldytuvo energijos sąnaudų klasė žymima raidėmis nuo A iki G. Ekonomiškiausi yra A klasės produktai, raide D žymi vidutinės, o tolesnės raidės - daug energijos naudojančius šaldytuvus. Europos Sąjungos teritorijoje yra labai griežti reikalavimai energetinei klasei, kuri turi būti ne mažesnė nei A+.

Naujausi šaldytuvai neatsilieka nuo technologinių išradimų ekologijos srityje ir gali pasiūlyti aparatus, kurie veikia itin taupiai ir atitinka A++ energetinę klasė. Tokio šaldytuvo metinės elektros energijos sąnaudos tesiekia vos 222,65 Kwh. Beje, Vakarų šalyse pristatyti A+++ klasės šaldytuvai.

„Elektros energiją galite taupyti laikydamiesi šių taisyklių: nedėkite į šaldytuvą karšto maisto, be reikalo nevarstykite durelių, nestatykite jo arti šilumą skleidžiančių prietaisų, radiatorių“, - kaip taupyti aiškina R. Petrauskaitė.

Esant problemoms dėl elektros tiekimo sutrikimo, svarbus rodiklis yra temperatūros kilimo laikas dingus elektros srovei. Kuo šis laikas ilgesnis, tuo geriau – maisto produktai ilgiau neatšyla, todėl nepraranda maistinių savybių, dingus elektros srovei. Patariama rinktis šaldytuvą, kurio vidutinis temperatūros kilimo laikas siekia 17-19 val. Šiuos duomenis gamintojai visada nurodo gaminio naudojimo instrukcijoje.

Daugiau šalčio

Šiuolaikiniuose šaldytuvuose temperatūrą galima reguliuoti nuo 0 iki +10 °С laipsnio tikslumu nepriklausomai ar šaldytuvas valdomas mechaniniu būdu (termoreguliatoriaus rankenėle) ar elektronikos pagalba. Šaldymo sistemoje sumontuoti jautrūs temperatūros davikliai, kurie, esant temperatūros kaitai, pasirūpina, kad kompresorius būtų įjungtas arba išjungtas.

Jei reikia sušaldyti didelį kiekį šviežių produktų ir norite, kad jie išlaikytų kuo daugiau vertingų savybių, bendrovės „Snaigė“ specialistė rekomenduoja rinktis modelį, turintį greito sušaldymo režimą. Ši funkcija neleidžia kilti ir jau sušaldytų produktų temperatūrai. Tinkamai sušaldyti produktų paprastoje šaldytuvo kameroje, kur šaltis siekia apie 12 laipsnių, negalima.

Kuo greičiau produktai sušąla, tuo mažiau praranda maistinių savybių bei būna skanesni atšildyti. Labai patogu, jei šaldiklyje yra specialus stalčius ar skyrius greitai sušaldyti smulkius maisto produktus.

Ekologija ir higiena

Ne kiekvienas šaldytuvas gali užtikrinti maisto apsaugą nuo bakterijų. Šiai laikais jau tiesiog būtina rinktis modelį, kuriame įdiegta antibakterinė apsauga su sidabro jonais. Sistema apsaugo šaldytuvo kamerą nuo nemalonaus kvapo, pelėsių bei ypač pavojingų bakterijų dauginimosi šaldytuve.

Antibakterinė apsauga nereikalauja nuolatinės priežiūros, jos savybių nekeičia valymo priemonių poveikis, sistema išlieka efektyvi visą šaldytuvo eksploatacijos laiką, nekenkia žmogaus sveikatai ir aplinkai, laikui bėgant nepagelsta.

Užmirškite atitirpinimą

Šiuolaikiniuose šaldytuvuose-šaldikliuose jau išspręsta dar neseniai visus varginusi dažno atitirpinimo problema. Todėl patogiausia rinktis modelį su automatine atitirpinimo sistema, tuomet šaldytuvo nereikės visiškai iškrauti ir atitirpinti. Sistema išgarins vandenį, nutekamosios sistemos dėka drėgmė susikaups rezervuare virš kompresoriaus ir ten išgaruos. Šis privalumas sutaupo nemažai laiko.

„Tiesa, nederėtų painioti automatinės atitirpinimo sistemos su vadinamąja sistema „be šerkšno“ („No Frost“). Jų veikimo principai skiriasi. Šaldytuvuose „be šerkšno“ cirkuliacinės sistemos dėka, -18° C temperatūros oras cirkuliuoja šaldiklio kameros viduje. Taip iš oro pašalinama drėgmė, ji išgaruoja prietaiso išorėje. Esant tokiai temperatūrai, kamera ir garintuvas ilgiau nepasidengia šerkšnu“, - tikina „Snaigės“ specialistė.

Šaldytuvų su šia sistema šaldiklius galima atitirpinti dar rečiau – vos kartą per kelis metus. Tačiau gaminiai su šia sistema turi ir minusų – juose maisto produktai žymiai greičiau netenka drėgmės, išsausėja.

Ir stiliaus detalė

Modernūs šaldytuvai šiais laikais kupini žmogui tarnaujančių įmantrybių – juose įmontuojami dideli vaisių ir daržovių stalčiai, gilios durų lentynos, atskiros lentynėlės, tarkim, picai.

Nauji šaldytuvai gali veikti „vakarėlio“ režimu, skirtu greitam gėrimų atšaldymui. Kokią funkciją atlieka „atostogų“ režimas? Sumažina šaldytuvo galią, kai jo savininkai būna išvykę. O kai kuriuose modeliai ledą ir vandenį tiekia „šiapus durų“.

Žinoma, tai – tik pridėtines vertės kūrimas, o ne būtinumas. Kita vertus, jei iš šaldytuvo durelių krentantys ledukai jums gyvybiškai svarbūs, pasistenkite, kad būtent toks prietaisas atsirastų jūsų virtuvėje. Tačiau tokie prietaisai gerokai brangesni ir suvartoja daugiau elektros energijos. Galiausiai, svarbiausia čia kokybė ir ilgaamžiškumas. Šiais kriterijais ir vadovaukitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.