Patarimai, kaip įrengti vaiko darbo vietą

Po daugiau nei savaitės prasidėsiantys naujieji mokslo metai moksleivių tėvus verčia lipti per galvas – juk pasirūpinti būtina ne tik kanceliarinėmis prekėmis, apranga ir knygomis. Į būtinų prekių sąrašą šeimos įtraukia ir naujus vaikų kambario baldus – darbo stalą, patogią kėdę, knygų lentyną. Baldų pardavėjai neslepia, kad rinkdamiesi moksleiviui skirtus baldus tėvai stengiasi sutaupyti, bet atsižvelgia ir baldų funkcionalumą. Juk tarnaus jie ne metus, ir ne dvejus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 24, 2012, 10:46 AM, atnaujinta Dec 25, 2022, 1:00 PM

Kėdė, stalas, minkštas krėslas, lentynos ir net kambario dekoracijos. Viskas vaiko kambaryje turi padėti moksleiviui patogiai dirbti ir ilsėtis. Vaiko sveikata ir baldų funkcionalumas, mano specialistai, turėtų būti svarbiausi kuriant moksleivio kambario interjerą.

Su vaiku "augantys" baldai

Vaclovas Daukintis, „augančiai“ baldais prekiaujančios UAB „Vadasiga“ vadovas, tikina, kad renkantis baldus moksleiviui, reikėtų atsižvelgti į jų funkcionalumą ir patogumą, o ne kainą ar dizainą: „Vaikai daug laiko praleidžia ruošdami pamokas, tad tėvai turėtų išrinkti jam baldus, padėsiančius išlaikyti taisyklingą sėdėseną.“

„Augančių“ baldų pranašumas, dėsto V. Daukintis, jų pritaikymas skirtingo amžiaus vaikui. Tą pačią kėdę gali naudoti ir ketverių metų vaikas, ir šešiolikmetis, kurio ūgis 1-1,8 m, o svoris – iki 80 kg. Tokie baldai kambaryje gali stovėti nuo mažumės tol, kol vaikas suaugs.

„Iš Taivano importuojami baldai kuriami kartu su ortopedijos ir ergonomikos specialistais. Augančiam vaikui skirta kėdė padeda išlaikyti taisyklingą sėdėseną, kadangi galima reguliuoti atlošą ir sėdimos dalies aukštį pagal individualų ūgį bei sėdėjimo gylį.

Rašomojo stalo aukštį, stalviršio pasvirimo kampą galima reguliuoti ir nustatyti pagal sėdinčiojo ūgį. Tai svarbu norint išlaikyti tiesią vaiko laikyseną, užtikrinti gerą savijautą bei išvengti akių nuovargio. Prie reguliuojamo stalo vaikas gali dirbti ir stovėdamas – stalviršis pasikelia iki patogaus aukščio“, - „augančių“ baldų privalumus dėsto jų pardavėjas.

Tiesa, jis skaičiuoja, kad šių baldų kaina – kur kas didesnė nei vietinės gamybos baldų. Kėdė kainuoja 850 Lt, stalas – 2250 Lt.

„Kėdės ir stalo komplekto kaina – 3100 Lt. Suma nemaža. Kita vertus, baldai gali tarnauja kad ir 12 metų. Mano nuomone, geriau laiku investuoti į kokybiškus baldus, nei vėliau gydyti stuburo ligas. O šių turi kas antras vaikas, mat pamokas ruošia sėdėdamas prie jam nepritaikyto stalo“, - mano „Vadasiga“ direktorius.

Pasak specialisto, vaikas sėdi taisyklingai, kai jo kojos sulenktos 90 laipsnių kampu per kelius, pėdos remiasi į žemę, rankos - pilnai į stalą. Nugara turi būti tiesi, atremta į kėdės atlošą: „Vaikui netinka normalaus aukščio stalas, mat padidinus kėdę aukštį, kojos nebesirems į grindis.“

Kainą lemia kokybė

„Kaip ir prieš kiekvieną rugsėjo 1-ąją jaučiamas stipresnis susidomėjimas rašomaisiais ir stalais kompiuteriams, kėdėmis. Perkamos ir lentynos, ir komodos, - tvirtina Dovilė Vaickė, UAB „SBA idėjos namams“ rinkodaros projektų vadovė.

Moteris neslepia, kad pirkėjai dėmesį pirmiausia kreipia į baldų dizainą. Ne ką mažiau svarbi išlieka ir kaina: „Visą komplektą pagrindinių mokslams reikalingų baldų galima įsigyti už 247 Lt. Įsigyjant brangesnes prekes, kaina gali išaugti iki 1000 Lt.“

Baldų kaina priklausys nuo medžiagos, iš kurių jie pagaminti. Medžio masyvo baldai visada bus brangesni nei natūralios faneruotės ar laminuotos plokštės.

Kambarys asmenybei

Psichologai įrodė, kad kambario interjeras turi įtakos vaiko asmenybės bei charakterio formavimuisi, todėl įrengti atžalos kambarį reikia atsakingai ir dėmesingai – su žiupsneliu fantazijos, erdve kūrybai ir mažylio vaizduotei.

Įrengdami mokyklinio amžiaus atžalos kambarį dėmesį sutelkite į darbo vietą: ji turi būti ergonomiška, su tinkamo aukščio stalu, kėde, apšvietimu. Mokykliniams reikmenims reikės papildomų stalčių, lentynų, spintelių. Paaugliui reikės vietos ir draugams priimti, todėl poilsio zoną galite įkurti buvusiame žaidimų kampe, ten pastatę fotelius ar numetę sėdmaišius.

Į kūrybinį procesą galima pajungti ir pati vaiką – tegu jis renkasi baldų ar sienų spalvas, detales ir jų išdėstymą erdvėje. Tiesa, tėvai turėtų spręsti, kokio tipo baldus įsigyti, mat nuo to priklausys kokybiškas vaiko mokymasis ir poilsis.

„SBA idėjos namams“ atstovės teigimu, populiariausių moksleivių baldų spalvos yra klevo ir balta. Daugelis moksleivių renkasi modernųjį stilių, mat prie jo lengviau derinti kitas interjero detales.

Tėvai vaikams dažniausiai renka klasikinį variantą – stalą su 3–5 stalčių spintele. Populiarėja ir atviros lentynos, bet tvarką tokiose prižiūrėti šiek tiek sudėtingiau.

Patogi darbo vieta

Kompiuteris:

kompiuterio ekrano viršus turi būti akių lygyje arba vos žemiau;

ekranas turi būti maždaug rankos atstumu;

kompiuterį reikia pastatyti taip, kad ekrane būtų kuo mažiau atspindžių.

Pozicija:

pelė, klaviatūra ir ekranas turi būti tiesiai priešais vaiką;

kojoms po stalu turi likti pakankamai erdvės;

dažnai naudojami daiktai, pavyzdžiui, skaičiuotuvas, turi būti lengvai pasiekiami;

Sėdėsena:

pečiai turi būti atpalaiduoti;

per alkūnę rankos turi būti sulenktos stačiu kampu;

riešai – tiesūs;

kėdės porankiai neturi trukdyti rašyti klaviatūra ar judinti pelę;

kojos ties šlaunimis ir keliais turi būti sulenktos 90 laipsnių kampu arba truputį daugiau;

šlaunys – lygiagrečios grindims;

kėdės atlošas turi suteikti atramą nugarai ties juosmeniu;

kėdės gylį reikia sureguliuoti taip, kad atsirėmus į atlošą nuo kelių iki sėdynės liktų 5–10 cm;

padai turi tvirtai remtis į žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.