Prasideda varžybos dėl skolininkų

Didiesiems bankams sugriežtinus vartojimo kreditų išdavimo sąlygas, pelnosi greitųjų kreditų bendrovės, suteikdamos kreditus bet kam, bet su milžiniškomis palūkanomis. Tačiau dalį jų klientų gali persivilioti kreditų unijos, sutinkančios refinansuoti greitųjų kreditų negalinčius grąžinti skolininkus, rašo „Respublika“.

Prasiskolinusius greitųjų kreditų bendrovių klientus vilioja kredito unijos.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Prasiskolinusius greitųjų kreditų bendrovių klientus vilioja kredito unijos.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-04-04 10:50, atnaujinta 2018-03-08 21:07

Lietuvos banko atlikto tyrimo duomenimis, praėjusių metų pabaigoje greituosius kreditus Lietuvoje buvo pasiėmę apie 200 tūkst. asmenų, jų pasiskolinta suma - per 75 mln. litų. Kas penktas kreditas - 41 tūkst. - yra bent kartą pradelstas išmokėti. 39 proc. pradelstų greitųjų kreditų yra paėmę žmonės iki 25 metų.

Prieš porą savaičių Lietuvoje prasidėjo akcija „Atsisakyk greituko“, kurią koordinuoja VšĮ „Kooperacijos sprendimai“. Įstaigos direktorės Aurelijos Šataitės teigimu, akcijos koordinatoriai siekia reklamuoti žmonėms alternatyvias skolinimosi paslaugas, paskolų refinansavimą.

A. Šataitės teigimu, vos per dvi savaites sulaukta beveik 200 užklausų dėl galimybės refinansuoti greitojo kredito skolą. Kredito unijos, pasak jos, refinansuodamos skolą, suteiks palankesnes sąlygas bei mažesnes palūkanas ir neįklampins žmogaus į neišbrendamą skolų liūną, kaip greitieji kreditai.

Paklausta, kiek jau prasiskolinusiems žmonėms kainuos kredito unijų „paslauga“ - greitojo kredito skolos refinansavimas, A. Šataitė teigė: „Kai akcija pasieks tokį lygį, kad kiekviena kredito unija padės savo nariams, tada galbūt ir galėsime svarstyti, ar kredito unijos iš to uždirbs, ar neuždirbs. Tačiau šiuo metu jos tiesiog atlieka savo misiją - remti bendruomenę'.

Užsiims labdara? Finansinių nelaimėlių rėmimu? Ar persivilios juos pas save, suteiks ilgesnius paskolų terminus ir iš jų unijos pačios uždirbs?

Vis dėlto, akcijos iniciatorių teigimu, natūralu, kad kredito unijos nerefinansuos kreditų patirdamos nuostolių, tačiau jų palūkanos bus mažesnės nei greitųjų kreditų bendrovių.

Lietuvos banko duomenimis, pernai kredito unijų vartojimo kreditai buvo išduodami su 12 proc. metinių palūkanų, tuo metu greitųjų kreditų vidutinė metinė palūkanų norma buvo 216 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.